info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Tahini pasta sezamowa naturalna cena, właściwosci zastosowanie
Tahini pasta sezamowa naturalna cena, właściwosci zastosowanie
Tahini pasta sezamowa naturalna cena, właściwosci zastosowanie
Tahini pasta sezamowa naturalna cena, właściwosci zastosowanie
Tahini pasta sezamowa naturalna cena, właściwosci zastosowanie
Tahini pasta sezamowa naturalna cena, właściwosci zastosowanie

Tahini pasta sezamowa 330g - VIVIO

13,99 zł(4)

Produkt niedostępny


Tahini Wartości odżywcze

Składniki: Prażony sezam łuskany  

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Tahini Zastosowanie

Tahini – zastosowanie w kuchni

Europejczycy nie do końca wiedzą jak wykorzystać pastę sezamową w kuchni, a jest ona przecież niezwykle uniwersalna. To podstawowy składnik humusu oraz pasty bakłażanowej zwanej baba ghanoush. Jej smak bardzo dobrze łączy się z daktylami i czekoladą. Możesz dodać tahini do owsianki lub zastosować jako alternatywę dla tradycyjnego masła i posmarować nią kanapki. W ten sposób przygotujesz smaczne, pożywne śniadanie, które będzie niesamowitą odmianą dla wszystkich domowników. Pastę możesz wykorzystać również do słodkich wypieków. Przyrządzisz z niej pyszne ciasteczka, przygotujesz smaczny krem do tortu lub wafli. Tahini świetnie komponuje się także z wytrawnymi potrawami. Służy do przygotowywania różnego rodzaju dipów, przekąsek i sałatek (np. z kurczakiem). Eksperymentuj i ciesz się oryginalnym smakiem masła sezamowego.


Tahini Film


Tahini KCAL

Czy masło sezamowe tuczy?

Tahini jest dość kaloryczne, podobnie jak masło orzechowe. 100 gram pasty dostarcza naszemu organizmowi prawie 600 kalorii. Jednak zazwyczaj spożywamy tahini w małych ilościach. Biorąc pod uwagę fakt, że jedna łyżeczka masła sezamowego (około 5 gram) wystarczy by nadać niepowtarzalnego aromatu potrawie, z czystym sumieniem mogą po nie sięgać nawet osoby na diecie redukcyjnej. Co zatem jest lepsze: masło orzechowe, czy tahini? Obie pasty mają podobną konsystencję i smak oraz zbliżone wartości odżywcze. Pasta sezamowa może być jednak doskonałą alternatywą dla osób, które są uczulone na orzeszki ziemne.


Tahini Opis

Tahini, inaczej pasta sezamowa, to produkt, który zajmuje ważne miejsce w kuchni i kulturze Bliskiego Wschodu. Dziś dostępny jest powszechnie na całym świecie, choć niewiele osób wie w jaki sposób go wykorzystać. Sezamowo-orzechowy smak sprawia, że tahini komponuje się idealnie ze słodkimi i wytrawnymi potrawami. Oprócz walorów smakowych należy zwrócić uwagę także na wartości odżywcze pasty sezamowej oraz jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dowiedz się dlaczego warto sięgać po masło sezamowe jak najczęściej.

Co to jest tahini?

Tahini to inaczej masło sezamowe. Pasta przygotowywana jest z lekko podprażonych nasion sezamu w wyniku ich ucierania, ugniatania lub mielenia. Dzięki temu orzechowy aromat jest jeszcze bardziej intensywny. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczu pasta ma oleistą konsystencję. Rozwarstwienie tłuszczu i masła sezamowego jest procesem naturalnym. Wystarczy przed spożyciem wymieszać pastę. Jak smakuje tahini? Smak pasty może się różnić w zależności od sposobu przygotowania. Niektórzy zastanawiają się dlaczego tahini jest gorzkie. Goryczka jest charakterystyczna dla pasty przygotowywanej z niełuskanych nasion sezamu. Wszyscy wielbiciele sezamu z pewnością pokochają tahini.

Tahini w kuchni bliskowschodniej

Pasta sezamowa wykorzystywana jest m.in. do przygotowywania humusu oraz chałwy. Stanowi ważny składnik kuchni Izraela, Iraku, Syrii, Libanu, Turcji, Grecji, a także Afryki Północnej. Pastę sezamową odnajdziemy także w potrawach indyjskich i chińskich. Sprzedawana jest w formie świeżej lub suszonej. Nadaje się także do zamrażania. Pierwsze wzmianki o maśle sezamowym pochodzą z obszaru Mezopotamii sprzed 4 tysięcy lat. Nazwa pasaty pochodzi od słowa „tahana”, co w języku arabskim oznacza „miażdżyć”. W starożytności sezam był nie tylko wartościowym pożywieniem, ale również lekarstwem.

Gdzie kupić pastę tahini?

Pasta tahini powinna zawierać w swoim składzie wyłącznie sezam. Lepiej unikać produktów z dodatkiem oleju, miodu lub czekolady. Możemy ją kupić niemal w każdym sklepie ze zdrową żywnością oraz w niektórych supermarketach. Warto zwrócić uwagę na skład produktu, datę przydatności do spożycia oraz opakowanie, które może mieć wpływ na jakość pasty.

Jak przechowywać?

Pasta tahini, tak jak masło orzechowe, może być przechowywana bardzo długo, ale po otwarciu najlepiej trzymać ją w lodówce. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, pozostawienie pasty w temperaturze pokojowej może doprowadzić do jej zepsucia.

Czy tahini jest odpowiednia dla niemowlaka?

Sezam jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Zaliczany jest do naturalnych przeciwutleniaczy. Jest także źródłem lecytyny, która korzystanie wpływa na pracę mózgu. Dlatego też pastę sezamową można śmiało włączyć do diety malucha. Skorzystają także kobiety w ciąży, ponieważ tahini zawiera cenny, zwłaszcza dla nich, kwas foliowy. Osoby nietolerujące glutenu powinny jednak uważać. Pasta sezamowa, co prawda go nie zawiera, ale może dojść do zanieczyszczenia ziaren sezamu glutenem w zakładach, w których jest on przechowywany. Jak każdy produkt spożywczy, tahini również może wywoływać reakcje alergiczną. Uczulenie na sezam jest przeciwwskazaniem do stosowania. Na alergie pokarmowe są szczególnie narażone osoby z osłabioną odpornością, dlatego też w przypadku podawania pasty sezamowej osobom starszym i dzieciom należy uważnie obserwować reakcje organizmu. Sezam ma niski indeks glikemiczny (IG 35), więc z umiarem mogą po niego sięgać także osoby chore na cukrzycę.

Co zawiera pasta sezamowa? Czy jest zdrowa?

Pasta sezamowa dostarcza naszemu organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie jest to kwas linolowy i oleinowy). Jest także źródłem aminokwasów (metioniny, fenyloalaniny oraz tryptofanu). Tahini w 60% składa się z tłuszczy, natomiast 20% stanowią wysokostrawne białka. Pasta sezamowa bogata jest w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz ryboflawiny i niacyny. Zawiera również żelazo, mangan, cynk, wapń, magnez oraz spore ilości błonnika pokarmowego. Masło sezamowe pozytywnie wpływa na nasz organizm. Zalecane jest zwłaszcza dla osób na diecie wegetariańskiej, ponieważ pozwala uzupełnić niedobory białka.

 


PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


HUMMUS Z CIECIORKI
PRZEPIS

HUMMUS Z CIECIORKI

Składniki:

- 250 g ciecierzycy ugotowanej
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki pasty tahini
- oliwa
- sól, pieprz cayenne

Wykonanie:

Ciecierzycę wraz zresztą składników zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub oliwę. Doprawić do smaku według uznania i gotowe! Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a pasta pożywna i smaczna!

SURÓWKA ORZECHOWA typu COLESŁAW
PRZEPIS

SURÓWKA ORZECHOWA typu COLESŁAW

Składniki:

- garść orzechów nerkowca (4 godziny wcześniej - namoczyć je w wodzie)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu 
- 1 łyżka pasty tahini
- sok z cytryny - ok 2 łyżki
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- 4-5 marchewek
- połowa główki czerwonej kapsuty
- sól i pieprz

Wykonanie:

Kapustę cienko poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 
Orzechy, miód, pastę tahini, oliwe z oliwek, sok z cytryny i ząbek czosnku zmiksuj w blenderze. Dodaj odrobinę wody dla uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowany sos wymieszaj z warzywami. 
Smacznego!

HUMMUS Z FASOLI MUNG
PRZEPIS

HUMMUS Z FASOLI MUNG

Składniki:

  • 1 1/2 kubka gotowanej fasoli mung
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki pasty tahini
  • 1 duży czosnek goździkowy, obrany i rozbity
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
  • 1/3 szklanki wody
  • do smaku: szalotka, oliwa z oliwek, smażona szalotka, szczypiorek itp.
  • do podania: pieczone, porwane kawałki pity lub chleba naan – posypać solą i skropić oliwą, podpiec kilka minut

Sposób wykonania:

Fasolę mung umieść w blenderze i rozdrobnij ją na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, pastę tahini, czosnek i sól. Jeszcze raz zmiksuj wszystko. Jeżeli masa jest zbita dolej trochę wody. Mieszaj hummus aż będzie gładki, lekki i kremowy. Podaj z wybranymi dodatkami i przyprawami. Podaj z plackami pity.