Szkolny Konkurs Kulinarny w Radziejowicach z ViVio w tle…
9 listopada 2016 r. w Gimnazjum im. Edwarda hr. Krasińskiego w Radziejowicach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny „MasterChef”. Odbył się on pod patronatem kilku sponsorów,
w tym marki ViVio. Młodzież szkolna przygotowała potrawy, które ocenione zostały przez jury, a zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody.
Konkurs był okazja do wykazania się przez młodzież gimnazjalną talentem kulinarnym, pracą pod presją czasu i umiejętnością pracy zespołowej. Tematem konkursu były przekąski.
Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym, który miał formę testową wyłoniono 8 dwuosobowych drużyn, które przeszły do kolejnego etapu.
W drugim etapie konkursu uczniowie musieli przygotować danie, które można podać jako przekąskę.
Inicjatywa zorganizowania konkursu była wynikiem uczestnictwa młodzieży i nauczycieli z Gimnazjum im. Edwarda hr. Krasińskiego w Radziejowicach w warsztatach, zorganizowanych przez Kuźnię Inicjatyw z Wiskitek.
W skład jury weszli: Pani Wioletta Micewicz – przedstawiciel gminy, Pan Jakub Kamiński – przedstawiciel Kuźni Inicjatyw, Pan Krzysztof Nowak – jeden z rodziców, Pani Dyrektor Krystyna Szymańska oraz nauczyciele: Pani Grażyna Haude i Pani Małgorzata Hass.
Dzięki sponsorom młodzież otrzymała atrakcyjne nagrody.
Pomoc przy organizacji konkursu okazali też rodzice, którzy ufundowali nagrody oraz przygotowali elementy dekoracyjne na potrzeby konkursu.
Rywalizacja w konkursie była zacięta, a o wygranej zdecydowały detale. Jury wyłoniło zwycięzców.
Gratulujemy zwycięzcom! A zdjęcia pysznych, pięknych i zdrowych przystawek poniżej w GALERII.
I miejsce zajęły Liliana Uler i Natalia Ciastek, z klasy Ib, które przygotowały Quesadille.

II miejsce zajęły Katarzyna Nowak i Izabela Weydman z klasy Ib, które przygotowały sałatkę z kalmarów i małż oraz Alan Bakalarski i Karolina Soból z klasy 3a, którzy przygotowali łososia pieczonego, podanego na sosie koperkowym z kawiorem molekularnym z pomidorów

III miejsce zajęły Maria Bzdęga i Urszula Zaprzałek z klasy 3a, które przygotowały pastę z cukini z chili podawaną na samodzielnie wykonanych chlebkach z mango
