info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie
Syrop z agawy cena, syrop słodzik właściwości, zastosowanie

BIO Syrop z agawy 650G - VIBIO

21,99 zł(3)

Produkt niedostępny

POZOSTAŁE GRAMATURY:

Syrop z agawy - Wartości odżywcze

Składniki: Organiczny syrop z agawy (Agave Salmeana)

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Syrop z agawy - Zastosowanie

Do czego służy?

Słodzik ten jest szczególnie doceniany przez wegan, ponieważ zastępuje im miód. Stanowi dodatek do herbaty, drinków, koktajli. Łatwo się rozpuszcza nawet w zimnych napojach. Nektar o ciemnej barwie wykorzystywany jest do przyrządzania różnego rodzaju deserów, ponieważ w smaku przypomina karmel. W takiej formie możemy wykorzystać go także jako polewę do naleśników lub gofrów. Sprawdzi się również jako dodatek do owoców morza. Syrop z agawy może być podgrzewany. Wszelkie przepisy na słodkie wypieki, które zawierają w składzie miód mogą zostać zmodyfikowane. Nie musisz się obawiać, że ciasto z dodatkiem syropu z agawy się nie uda.
Przy wypieku ciast należy zwrócić uwagę na to, że syrop z agawy przyspiesza brązowienie ciasta, dlatego zalecane jest zmniejszenie temperatury pieczenia o 15-20*C.

 


Syrop z agawy - Materiały video


Syrop z agawy - KCAL

Ile ma kalorii? Jaki indeks glikemiczny?

Syrop z agawy jest słodszy od cukru o 30%. Natomiast wysoka zawartość fruktozy i obecność glukozy sprawia, że ma niższy indeks glikemiczny (15-30 IG) od białego cukru (sacharozy). Jego kaloryczność jest jednak zbliżona. W 100 gramach znajdziemy ok 310 kalorii (1 łyżka to ok. 50 kalorii).Po spożyciu syropu poziom glukozy we krwi nie będzie skakał tak bardzo jak ma to miejsce w przypadku zastosowania tradycyjnego cukru. Nie oznacza to jednak, że jest odpowiedni do stosowania bez ograniczeń dla diabetyków i osób odchudzających się. Zawsze powinniśmy zachować umiar podczas jego stosowania.


Syrop z agawy - Opis produktu

Syrop z agawy to substancja słodząca, która może być alternatywą dla białego cukru. Łatwo się rozpuszcza, jego konsystencja przypomina lejący się miód, dlatego też idealnie nadaje się do przyrządzania koktajli i deserów. Poznaj właściwości tego złotego nektaru i sprawdź w jaki sposób możesz wykorzystać go w swojej kuchni.

Co to jest syrop z agawy?

Syrop z agawy, nazywany również nektarem, to substancja słodząca produkowana tylko z niektórych gatunków tej rośliny. Jak smakuje? Jest trzykrotnie słodsza od cukru. Ma bardzo delikatny smak, porównywalny do miodu, lecz o wiele łagodniejszy. Stosowana jest w sztuce kulinarnej jako zamiennik cukru. Jak powstaje? Proces wytwarzania syropu rozpoczyna się od wyciskania soku z rdzenia agawy. Przypomina on kształtem ananasa, waży od 25kg do 75 kg. Sok następnie jest podgrzewany i poddawany filtracji. W ten sposób dochodzi do hydrolizy cukrów złożonych w cukry proste (z znacznej mierze jest to fruktoza). W wyniku podgrzewania sok zamienia się płyn o konsystencji przypominającej lejący się miód. Jak wygląda syrop z agawy? Może przybrać barwę od jasnej - złocistej do ciemnej - bursztynowej. Im ciemniejszy kolor, tym bogatszy aromat. Wszystko zależy od stopnia podgrzania i filtracji. Innym sposobem produkcji jest wykorzystanie do hydrolizy enzymu występującego w jednym z gatunków grzybów – kropidlaku czarnym. Syrop z agawy produkowany jest głównie w Meksyku.

Co lepsze – syrop z agawy, syrop klonowy, czy miód?

Wszystko zależy od naszych upodobań. Wskazane powyżej substancje to słodziki. Syrop z agawy jest zdecydowanie bardziej słodki od cukru, więc wystarczy go zastosować w niewielkich ilościach, aby uzyskać ten sam efekt. Ma również niższy indeks glikemiczny od cukru białego i syropu klonowego, więc nie powoduje tak dużych skoków glukozy we krwi jak te pozostałe słodziki. Zawiera jednak znaczne ilości fruktozy, która spożyta w nadmiernych ilościach może być szkodliwa. Syrop z agawy jest dobrą alternatywą dla ludzi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez cukru.

Gdzie można kupić?

Najlepszym wyborem będą zakupy w sklepie internetowym oferującym produkty ze zdrową żywnością. Duże znaczenie ma sposób produkcji syropu. Aby mieć pewność, że został wytworzony bez zastosowania genetycznie modyfikowanych enzymów, lepiej wybrać sprawdzonego dostawcę.

Jak przechowywać?

Syrop z agawy powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej. Po otwarciu najlepiej wstawić go do lodówki. Należy pamiętać, aby spożyć go w ciągu 3 miesięcy od otwarcia.

Przeciwwskazania

Jak każda substancja słodząca, syrop z agawy ma nie tylko zalety, ale i wady. Duża zawartość fruktozy sprawia, że spożyty w nadmiarze może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Fruktoza może bowiem odkładać się w organizmie człowieka i prowadzić do otyłości. Syrop stosowany z umiarem jest bezpieczny. Nie jest zalecany jednak dla małych dzieci.

Co zawiera syrop z agawy?

Syrop z agawy zawiera głównie cukry proste. Zawartość fruktozy może wahać się od 56% do nawet 95%. Natomiast glukoza stanowi od 8 % do 20% cukrów. W syropie odnajdziemy witaminy K, C i E oraz minerały tj. potas i sód. Substancja ta dostarcza naszemu organizmowi głównie węglowodany i jest ich tyle samo, co w białym cukrze (w jednej łyżce około 4 gramy).

Na co pomaga syrop z agawy?

Agawa to roślina z rodziny kaktusowatych bogata w kwas glikolowy, który szybko wchłania się w skórę. Dlatego też syrop z agawy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Na jego bazie przygotujesz w domowym zaciszu maseczkę na twarz. Wystarczą tylko dwa składniki: łyżeczka syropu i ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Taka mikstura może okazać się zbawienna na wszelkie niedoskonałości cery. Wpłynie pozytywnie na wydzielanie sebum, rozświetli szarą i matową skórę. Wystarczy nałożyć maseczkę na twarz, pozostawić na co najmniej pięć minut, następnie zmyć. Taki zabieg najlepiej powtarzać dwa razy w tygodniu.

 


syrop z agawy

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAMeksyk
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY1100g

DOMOWE LODY OWOCOWE
PRZEPIS

DOMOWE LODY OWOCOWE

Składniki:
-170 g świeżych lub mrożonych wiśni/truskawek/borówek
-1 dojrzały banan
-1 łyżka syropu z agawy
-1 łyżka ksylitolu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Powstałą masę przełóż do foremek na lody, wstaw na kilka godzin do zamrażarki i gotowe

KOKTAJL ENERGETYCZNY
PRZEPIS

KOKTAJL ENERGETYCZNY

Składniki:

- garść świeżej natki pietruszki
- sok z połowy grejpfruta
- 4 śliwki
- 5 g spiruliny w proszku lub 3 tabletki
- 1 łyżeczka białka z konopii
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 250 ml wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera. Wypij bezpośrednio po przygotowaniu.

CZEKOLADOWY MUS
PRZEPIS

CZEKOLADOWY MUS

Składniki:

- 1 miękkie awokado
- 20 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

Wykonanie:

Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy zemleć. Wszystko razem zmiksować w blenderze na gładką masę. Przełożyć do szklanego pojemniczka i przechowywać w lodówce (kilka dni).

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
PRZEPIS

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.

PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
PRZEPIS

PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki jagód goji
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki nasion chia
- 2 szklanki świeżych truskawek
- kilka łyżek chrupiącego musli lub granoli

Wykonanie:

Jogurt naturalny wymieszaj z nasionami chia i 2 łyżkami syropu z agawy. Truskawki zblenduj na gładki mus z dodatkiem 1 łyżki syropu z agawy. W pucharku lub słoiczku układaj warstwowo: musli/granola, połowa jogurtu z chia, jagody goji, druga połowa jogurtu z chia, musli/granola, mus truskawkowy. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Deser możesz udekorować świeżymi owocami lub listkami mięty. 

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM
PRZEPIS

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia

 

Składniki na masę makową:

- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

 

Wykonanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

Domowa nutella
PRZEPIS

Domowa nutella

Składniki:

- ok poł szklanki pasty laskowej
- niepełna szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki syropu z agawy

Wykonanie:

Mleko, czekoladę i syrop - podgrzewać w garnuszku aż do połączenia się składników. Jeszcze ciepły powstały syrop - połączyć z pastą laskową i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do słoiczka i odstawić do stężenia.
Domowy krem czekoladowo-orzechowy możecie wykorzystywać do samrowanie pieczywa, a także jako nadzienie do muffinek czy innych ciasteczek.

Leczo wegańskie
PRZEPIS

Leczo wegańskie

Składniki:

- 1 papryka zielona;
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona;
- 1 cukinia;
- 1 cebula czerwona;
- 2 pomidory malinowe;
- Łyżeczka oliwy z oliwek;
- Garść pestek dyni;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- Łyżka syropu z agawy lub miodu;
- Szczypta lubczyku;
- Szczypta pieprzu;
- 2 łyżeczki papryki chili mielonej

Wykonanie:

Paprykę dokładnie opłucz i pokrój w paski;
Cebulkę pokrój w cienkie pióra i podsmaż razem z papryką na patelni, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek oraz dwie łyżeczki papryki ostrej w proszku;
Po upływie 5 minut, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię;
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, lubczykiem oraz szczyptą pieprzu;
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do leczo;
Na koniec do leczo dodaj przecier z przyprawami oraz pestki dyni;
Całość smaż na małym ogniu przez około 5 minut.