info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Soczewica zielona 1 kg - VIVIO

Soczewica zielona ziarno, ziarno soczewicy cena

Soczewica zielona 1 kg - VIVIO

12,79 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Soczewica zielona - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
KanadaVIVIO

Składniki: soczewica zielona 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Soczewica zielona - Zastosowanie

Ze względu na swój wyjątkowy smak oraz bogatą zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych, soczewica zielona znajduje szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas. Z dodatkiem soczystych warzyw sezonowych, może stworzyć odżywcze leczo. Dzięki swojej sypkiej konsystencji, świetnie nadaje się do przygotowywania smacznych sałatek. Soczewicy zielonej bez przeszkód możemy używać także podczas gotowania pełnych zdrowia zup, jak również przyrządzania bezmięsnych pasztetów. Ponadto, niniejsza roślina strączkowa świetnie sprawdza się jako podstawa do przygotowania wegańskich burgerów oraz past kanapkowych.

Soczewica zielona - KCAL

Soczewica zielona jest niezwykle pożywna. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 340 kalorii. Warto jednak pamiętać, że produkt ten jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu również spore ilości białka (około 25g/100g), węglowodanów (około 53g/100g) błonnika (około 10g/100g), cennych witamin i minerałów. Ze względu na wymienione wyżej składniki, spożywanie soczewicy zielonej zalecane jest nie tylko w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa, ale także w jadłospisie pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy i nadciśnienia, jak również osób u których rozpoznano nadwagę lub otyłość.

Soczewica zielona - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych soczewicy zielonej

Soczewica zielona należy do grupy najczęściej wybieranych przez wegan i wegetarian roślin strączkowych. Niniejszy produkt doceniany jest nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak oraz wysoką zawartość białka, ale również szereg innych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wprowadzenie soczewicy zielonej do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na zmniejszenie ryzyka występowania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości, jak również zapobiegać powstawaniu cukrzycy typu II. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej rośliny? Więcej informacji znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić soczewicę zieloną?

Soczewica zielona, a czerwona, czym się różnią?

Jak gotować soczewicę zieloną?

  • Soczewica zielona – kcal;

  • Zastosowanie soczewicy zielonej w codziennej kuchni;

  • Przepisy z dodatkiem soczewicy zielonej.

Czym jest i skąd pochodzi soczewica zielona?

Soczewica zielona (jak również inne jej odmiany) uznawana jest za jedną z najzdrowszych i najpopularniejszych roślin strączkowych na świecie. Jej walory smakowe oraz właściwości doceniane były na Bliskim Wschodzie już ponad 4000 lat temu. We współczesnych czasach, produkt ten zyskał szczególne uznanie w środowisku osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości białka w jej składzie. Soczewica zielona zaliczana jest to rodziny bobowatych. W naturalnych warunkach możemy spotkać ją zarówno w Grecji, Azji Środkowej, jak i Azji Zachodniej. Warto również wiedzieć, że liczne jej uprawy występują na terenie Kanady, Turcji oraz Stanów Zjednoczonych. Na rynku polskim możemy znaleźć nie tylko soczewicę zieloną, ale również czerwoną, żółtą, brązową, pomarańczową i czarną. Warto jednak wiedzieć, że soczewica zielona (obok czerwonej) uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych i najłatwiejszych w przygotowaniu odmian niniejszej rośliny. Soczewica zielona charakteryzuje się niewielkim, okrągłym kształtem i ciemnozielonym kolorem. Jest delikatna w smaku i doskonale nadaje się do przygotowywania licznych potraw, nie tylko kuchni wegańskiej, czy wegetariańskiej.

Soczewica zielone – składniki odżywcze

Soczewica zielona nie bez powodu uznawana jest za jedną z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie. Stanowi ona prawdziwą skarbnicę cennych dla zachowania zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Oprócz sporej zawartości białka (około 25g na 100g) znajdziemy w niej również wartościowe węglowodany oraz błonnik. Dodatkowo, wprowadzenie niniejszego produktu do codziennej diety zapewnia nam dowóz dużej ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu oraz zachowania zdrowia matki, znajdującej się w okresie ciąży. Ponadto, soczewica zielona jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę A, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B5, witaminę C oraz K. Roślina ta zawiera w sobie również duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz potasu.

Właściwości zdrowotne i wpływ soczewicy zielonej na organizm człowieka

Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie soczewicy zielonej do zrównoważonej diety (w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną) może sprzyjać poprawie naszego zdrowia i samopoczucia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, produkt ten jest w stanie przyczynić się do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszenia ryzyka występowania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Badania naukowe dowiodły również, że substancje zawarte w składzie soczewicy zielonej mogą wpływać na profilaktykę cukrzycy typu II, jak również insulinooporności. Nie bez znaczenia są również witaminy z grupy B zawarte w składzie niniejszej rośliny. Są one odpowiedzialne między innymi za wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a tym samym zwiększenie naszych zdolności do koncentracji i zapamiętywania.

Warto również wiedzieć, że wysokie stężenie kwasu foliowego w soczewicy zielonej wspiera nie tylko prawidłowy rozwój płodu, zarówno w obszarze układu nerwowego, jak i krwiotwórczego, ale również przygotowuje organizm matki do poczęcia. Ponadto, zawarte w składzie niniejszej rośliny żelazo wspiera produkcję czerwonych krwinek. Dlatego też, soczewica często zalecana jest w diecie osób, które zmagają się z problemem niedokrwistości. Wymienione wyżej właściwości zdrowotne soczewicy zielonej to jednak nie wszystko. Okazuje się, że roślina ta, dzięki obecności manganu,chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ważną informację stanowi również fakt, iż soczewica zielona (nawet po ugotowaniu) charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=37). W związku z tym, może bez przeszkód spożywana być przez osoby, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy i insulinooporności.

Soczewica zielona a odchudzanie

Soczewica zielona może stanowić cenny element diety osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości błonnika w jej składzie. Składnik ten odpowiedzialny jest bowiem za zwiększenie masy kałowej oraz regulację rytmu wypróżnień, który sprzyja utracie nadmiaru zbędnych kilogramów. Warto również pamiętać, że zgodnie z zaleceniami Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia, każdego tygodnia powinniśmy spożywać przynajmniej 2 porcje roślin strączkowych. Soczewica zielona może okazać się doskonałym sposobem na wypełnienie niniejszego zalecenia.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania soczewicy zielonej

Chociaż w większości przypadków spożywanie soczewicy zielonej w odpowiednich ilościach wywiera pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się osoby zmagające się z problemami w obrębie układu pokarmowego. Spożywanie nadmiernych ilości soczewicy zielonej może nasilać dolegliwości z nimi związane (na przykład wzdęcia). Warto również wiedzieć, że przed spożywaniem niniejszej rośliny strączkowej bezwzględnie powinny wzbraniać się osoby, u których potwierdzono alergię na niniejszy produkt lub inne rośliny strączkowe z rodziny bobowatych. 

Soczewica zielona – cena

Soczewica zielona dostępna jest zazwyczaj w torebkach o wadze 1 kilograma. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 8,00 – 12,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena soczewicy zielonej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oraz datę ważności wybranego produktu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soczewicy zielonej

Pytanie 1: Gdzie kupić soczewicę zieloną? Soczewicę zieloną możemy kupić w większości marketów spożywczych, jak również na targach warzywnych. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy możliwość zakupu produktu nie tylko najwyższej jakości i w atrakcyjnej ofercie cenowej, ale również dużą ilość informacji na jego temat (na przykład dotyczących zastosowania w kuchni oraz zawartości składników odżywczych).

Pytanie 2: Soczewica zielona, a czerwona, czym się różnią? Zarówno soczewica zielona, jak i czerwona zawierają w sobie szereg cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Niemniej jednak, różnią się one między sobą czasem gotowania. Soczewica zielona musi gotować się dużej. Warto jednak wiedzieć, że często zachowuje ona swoją sypką konsystencję. Dlatego też, doskonale nadaje się do przygotowywania pożywnych sałatek z dodatkiem świeżych warzyw.

Pytanie 3: Jak gotować soczewicę zieloną? Aby ugotować soczewicę zieloną na sypko, należy przestrzegać poniższych zasad.

  • Po pierwsze: przepłucz soczewicę na sitku przy pomocy wody;
  • Po drugie: wlej dwie szklanki wody do garnka i zagotuj wodę;
  • Po trzecie: do gotującej się wody dodaj 1 szklankę soczewicy zielonej oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek;
  • Po czwarte: gotuj soczewice zieloną pod przykryciem przez około 15 minut;
  • Po piąte: Wyłącz gaz, dodaj do soczewicy odrobinę soli i pozostaw w wodzie na kolejne 10-15 minut.

 

soczewica zielona

Podsumowanie

Soczewica zielona to nie tylko cenny składnik w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Stanowi ona cenne źródło witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego z nas. Warto również pamiętać, że ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego w swoim składzie, soczewica zielona szczególnie zalecana jest w diecie kobiet w ciąży, lub kobiet, które przygotowują się do poczęcia dziecka.

Bibliografia

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa, s. 92-102;
  2. F. Mo’ez, A.-I. Ezzat, Takruri, H. I. Rabah, and A. Yousef, “Role of lentils (Lens culinaris L.) in human health and nutrition: a review,” Med. J. Nutrition Metab., vol. 6, no. 1, pp. 3–16, Apr. 2013;
  3. H. U. Shekhar, Z. H. Howlader, and Y. Kabir, Exploring the nutrition and health benefits of functional foods. 2016;
  4. Izabela Piróg, Henryk Piróg: „Potrawy z soczewicy”, Instytut Danone, Warszawa 1998;
  5. Khazaei A. i wsp. Seed Protein of Lentils: Current Status, Progress, and Food Applications. Foods, 8(9), 391, 2019;
  6. Kim S.J. et al., Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2016, 103, 1213–1223;
  7. Kunachowicz H.: „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i potraw.”, PZWL, Warszawa 1997;
  8. L. Mahan, L. Foster, and W. J. Dahl, “Beans, Peas, and Lentils: Health Benefits,” Univ. Florida;
  9. Migliozzi M. et al., Lentil and Kale: Complementary Nutrient-Rich Whole Food Sources to Combat Micronutrient and Calorie Malnutrition, „Nutrients” 2015, 7(11), 9285–9298;
  10. Pitulec Dorota, “Nauki inżynierskie i technologie,” Wydaw. Uniw. Ekon. we Wrocławiu, vol. 1, no. 4, p. 26, 2012;
  11. “Protein Quality of Cooked Pulses Pulses and Protein Quality.” [Online]. Dostępny: http://www.pulsecanada.com/uploads/ff/28/ff280f2f10206d5a53a241ef6e2e2d25/USA_PC_protein_fact_sheet_p6.pdf.;
  12. Sobczak M., Białko – źródło życia, Instytut Żywności i Żywienia, http://www.izz.waw.pl/eufic?id=91.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów