info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Sezam czarny 500g - VIVIO

Sezam czarny, ziarna sezamu, zastosowanie, właściwosci

Sezam czarny 500g - VIVIO

12,79 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Sezam czarny - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Indie / ParagwajVIVIO

Składniki:  Ziarno sezamu czarnego 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Sezam czarny - Zastosowanie

Sezam czarny – zastosowanie w codziennej kuchni i nie tylko

Ze względu na swój orzechowy, lekko słodkawy smak, czarny sezam znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w daniach orientalnych. Okazuje się, iż możemy wykorzystać go również w naszej kuchni i to na wiele sposobów.

  • Po pierwsze: bez przeszkód można dodać go do domowych bułek pełnoziarnistych, a ponadto doskonale komponuje się ze smakiem pełnowartościowej owsianki;
  • Po drugie: czarny sezam idealnie łączy się ze smakiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców. Można go również dodać do odżywczych koktajli owocowo-warzywnych;
  • Po trzecie: niniejszy przysmak doskonale sprawdzi się w roli pełnej zdrowia panierki do mięs oraz ryb;
  • Po czwarte: łuskany czarny sezam bez przeszkód można dodawać do słodkich muffinek oraz domowych ciasteczek wieloziarnistych;
  • Po piąte: produkt ten idealnie uzupełnia smak lekkich sałatek, które świetnie sprawdzą się w formie pożywnej kolacji.

Co ciekawe, sezam czarny świetnie sprawdza się podczas przygotowywania domowych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy oraz całego ciała. Bez przeszkód możemy przygotować na jego bazie odżywczą maseczkę, jak i również peeling.

Sezam czarny - KCAL

Sezam, podobnie jak inne rośliny oleiste, stanowi bogate źródło energii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 588 kalorii. Warto również wiedzieć, iż sezam czarny jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zarówno cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, jak i spore ilości białka. Dlatego też, roślina ta zajmuje ważne miejsce w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa.

Sezam czarny - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych sezamu łuskanego czarnego

Chociaż do tej pory większości z nas lepiej znana była jego biała odmiana, dzisiaj czarny sezam cieszy się ogromną popularnością w gronie osób, które szczególnie dbają o swój styl odżywiania. Nic w tym dziwnego, w końcu roślina ta jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim pełna zdrowia. Zawarte w niej witaminy i minerały są w stanie przyczynić się łagodzenia dolegliwości w obrębie układu pokarmowego oraz zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy w przyszłości. Co ciekawe, te niewielkie nasiona wykazują również cenne właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto, znajdują one szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. A co jeszcze warto wiedzieć na temat czarnych nasion sezamu? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić czarny sezam łuskany?

Sezam czarny, a zwykły? Czym się różnią?

Jak przechowywać sezam czarny?

Czy sezam czarny jest tuczący?

Jaki indeks glikemiczny (IG) posiada sezam czarny?

  • Wartość kaloryczna sezamu czarnego;

  • Sezam czarny – zastosowanie w codziennej kuchni;

  • Sezam czarny – przepisy.

Skąd pochodzi sezam czarny i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa

Sezam indyjski jest rośliną jednoroczną, zaliczaną do gatunku oleistych z rodziny połapkowatych (sezamowatych). Charakteryzuje się on długą rozgałęzioną łodygą, która może osiągać wysokość nawet 1,5 metra. Łodyga ta pokryta jest delikatnymi włoskami i wyrastają z niej duże ząbkowe liście. Kwiaty sezamu są samopylne i osiągają długość około 3 cm. Zazwyczaj osadzone są one na krótkich szypułkach i odznaczają się białym, czerwonym lub fioletowym kolorem. Niemniej jednak, najważniejsze są owoce niniejszej rośliny. Albowiem to właśnie w ich torebkach znajdują się cenne płaskie nasiona o różnym zabarwieniu (od białego, aż po czarne). Co ciekawe, sezam należy do jednych z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Szacuje się, iż jego pierwsze uprawy powstały tysiące lat temu. We współczesnych czasach rozległe pola uprawne sezamu możemy spotkać przede wszystkim na terenie Indii oraz Chin. Niemniej jednak, za czołowych producentów niniejszego produktu uznaje się również kraje Ameryki Środkowej (w tym Meksyk oraz Gwatemalę), jak również Sudan.

Nasiona czarnego sezamu odznaczają się płaskim, owalnym kształtem oraz lekko orzechowym smakiem ze słodkawą nutą. Roślina ta, ze względu na miejsce swojego występowania, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni Indyjskiej oraz Chińskiej, gdzie stosowana jest zarówno podczas przyrządzania dań wytrawnych, jak i słodkich deserów. Co ciekawe, czarny sezam mocno zakorzenił się również w kulturze i medycynie naturalnej obu krajów. Uznawany jest on bowiem za przyprawę samych bogów, która jest w stanie wzbogacić nas o siły witalne i przeciwdziałać licznym chorobom.

Wszystko to za sprawą cennych składników odżywczych, witamin i minerałów zawartych w tych niewielkich ziarnach. Niniejsza roślina może pochwalić się przede wszystkim bogatym zestawem aminokwasów, wśród których możemy wyróżnić: izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, cystynę, fenyloalaninę oraz tyrozynę i walinę. Ponadto, ziarna czarnego sezamu zawierają w sobie niezastąpione witaminy (takie jak: witamina A, witaminy z grupy B i witamina E) oraz wartościowe minerały (w tym: magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk, selen, miedź oraz wapń). Niemniej jednak, co najważniejsze, czarny sezam skrywa w sobie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze, które istotnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Warto również wiedzieć, iż sezam czarny często mylony jest przez konsumentów z czarnuszką. Rośliny te różnią się jednak od siebie nie tylko smakiem, ale również zawartością cennych składników odżywczych.

Sezam czarny – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, sezam czarny stanowi cenny element zrównoważonej diety. Jego regularne stosowanie, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia. Co ciekawe, sezam czarny znajduje także szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wykorzystywany jest on między innymi w leczeniu anemii. Niektóre źródła donoszą również, iż może on wpływać na poprawę perystaltyki jelit oraz przyspieszanie procesu spalania tkanki tłuszczowej. W związku z tym, spożywanie nasion sezamu czarnego często zalecane jest w diecie osób, które zmagają się z problemem uporczywych zaparć oraz/lub problemem nadmiernej masy ciała. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości błonnika w składzie czarnych nasion sezamu.

Obserwacje naukowe zwracają również uwagę na korzystny wpływ sezamu czarnego w kontekście funkcjonowania nerek oraz wątroby. Okazuje się bowiem, że wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety sprzyja zwiększeniu ukrwienia powyższych organów. Wpływa on również na poprawę profilu lipidowego. Dzieje się tak za sprawą nie tylko bogatej zawartości błonnika, ale również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Warto wiedzieć, że niewielkie nasionka sezamu pozytywnie oddziałują na stabilizację wartości ciśnienia krwi. W związku z tym, ich spożywanie (w połączeniu z przestrzeganiem zaleceń zdrowego stylu życia) zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.

Nie bez znaczenia są również witaminy zawarte w nasionach sezamu indyjskiego. Witaminy z grupy B wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a przy tym zwiększają nasze zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Dodatkowo, przyczyniają się one do zwiększenia odporności na stres oraz poprawę nastroju. Witamina A odpowiada natomiast za wsparcie odporności w walce ze szkodliwymi wirusami i bakteriami. Jest to szczególnie ważne w okresie zwiększonej podatności na infekcje (tj. w sezonie jesienno-zimowym). W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o witaminie E oraz niezastąpionych przeciwutleniaczach. To właśnie te substancje odpowiadają za spowolnienie procesów starzenia się organizmu, jak również oddziałują na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.

Sezam czarny to również doskonała skarbnica minerałów. Zawarty w nasionach potas sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia. Natomiast wapń oraz fosfor odpowiadają za profilaktykę rozwoju osteoporozy w przyszłości. Dlatego też, zaleca się włączenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety kobiet, które znajdują się w okresie menopauzy. Wśród innych (niewątpliwych) zalet sezamu czarnego możemy wyróżnić jego pozytywny wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi, jak również na zapobieganie szkodliwym, oksydacyjnym reakcjom łańcuchowym, które wywoływane są przez działalność wolnych rodników.

Wykorzystanie sezamu czarnego w przemyśle kosmetycznym

Sezam czarny wykazuje nie tylko pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale również wygląd. Za sprawą zawartych w nich witamin (ze szczególnym uwzględnieniem witaminy E oraz A), spożywanie jego nasion korzystnie oddziałuje na kondycję skóry człowieka. Okazuje się bowiem, iż wykazuje on właściwości nawilżające oraz poprawiające ukrwienie. Ponadto, badania naukowe dowodzą, iż może on chronić naszą cerę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Za sprawą swoich właściwości antybakteryjnych, nasiona sezamu wykorzystywane są niejednokrotnie podczas produkcji środków przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej. Natomiast zawarty w ziarnach czarnego sezamu cynk sprzyja poprawie wyglądu oraz elastyczności płytki paznokcia.

Co ciekawe, czarny sezam możemy często spotkać w składzie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Olej sezamowy pozyskiwany z tych niewielkich ziaren wpływa na ich istotne wzmocnienie oraz głębokie odżywienie. Dodatkowo, stosowanie sezamu czarnego w codziennej diecie sprzyja zmniejszaniu zjawiska wypadania włosów, a ponadto przyciemnia ich kolor.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania sezamu łuskanego czarnego

W większości przypadków spożywanie nasion czarnego sezamu jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Sezam jest produktem, który może wywoływać reakcje alergiczne. Dlatego też, jeśli wcześniej go nie spożywaliśmy, zaleca się, aby wprowadzać go do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów, warto zgłosić się na konsultacje do gabinetu alergologa. Ponadto, spożywanie nadmiernych ilości sezamu czarnego nie jest wskazane w przypadku osób zmagających się z problemem nadwagi oraz/lub otyłości. Ze względu na możliwość wywołania reakcji alergicznych, zaleca się również, aby szczególną ostrożnością w spożywaniu niniejszego produktu wykazały się kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Dodatkowo, zaleca się skonsultowanie wprowadzenia sezamu czarnego do codziennej diety w przypadku osób, które na stałe przyjmują środki farmaceutyczne związane bezpośrednio z terapią określonych zaburzeń stanu zdrowia.

Sezam czarny – cena

Sezam łuskany czarny sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 100g, 500g lub 1000g.

  • Za najmniejsze opakowanie (o wadze 100g) zapłacimy około 5,00 – 10,00 złotych;
  • Za średnie opakowanie (o wadze 500g) zapłacimy około 13,00 – 18,00 złotych;
  • Za największe opakowanie (o wadze 1000g) zapłacimy około 22,00 – 30,00 złotych.

Warto przy tym pamiętać, że cena czarnego sezamu łuskanego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia produktu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące sezamu łuskanego czarnego

Pytanie 1: Gdzie kupić czarny sezam łuskany? Czarną odmianę sezamu możemy kupić w niektórych marketach spożywczych oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, zyskamy nie tylko dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Sezam czarny, a zwykły? Czym się różnią? Zarówno biały, jak i czarny sezam stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia składników odżywczych. Niemniej jednak, produkty te różnią się między sobą smakiem. Sezam biały jest delikatny w smaku. Natomiast ten czarny wyróżnia się niepowtarzalną, lekko orzechową nutą.

Pytanie 3: Jak przechowywać sezam czarny? Ziarna sezamu indyjskiego powinniśmy przechowywać w suchym i wolnym od działania promieni słonecznych miejscu, w temperaturze pokojowej. W ten sposób będziemy w stanie uchronić produkt przed utratą cennych dla zdrowia składników odżywczych oraz niewątpliwych walorów smakowych.

Pytanie 4: Czy sezam czarny jest tuczący? Sezam czarny stanowi bogate źródło energii. Niemnie jednak, spożywanie go w odpowiednich ilościach (około 1 łyżeczki dziennie) nie wpływa niekorzystnie na wygląd naszej sylwetki. Co ciekawe, zawarty w ziarnach sezamu błonnik może nawet sprzyjać zwiększaniu efektywności procesu odchudzania.

Pytanie 5: Jaki indeks glikemiczny (IG) posiada sezam czarny? Nasiona sezamu charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=35). Dlatego też, w odpowiednich ilościach mogą spożywane być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Co ciekawe, niektóre badania naukowe dowodzą również, iż wprowadzenie sezamu czarnego do zrównoważonej diety może sprzyjać zmniejszaniu ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II w przyszłości.

 

 

Podsumowanie

Łuskany sezam czarny nie bez powodu nazywany jest przyprawą bogów. W tych niewielkich nasionach znajduje się bowiem cała masa cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, wprowadzenie sezamu czarnego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie istotnie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia, a nawet wyglądu i samopoczucia.

Bibliografia

  1. A. Kamal-Eldin, A. Moazzami, S. Washi: „Sesame Seed Lignans: Potent Physiological Modulators and Possible Ingredients in Functional Foods & Nutraceuticals.”, Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture, Volume 3 , Issue 1 , 2011
  2. Kopeć A. et al., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, 3(76), 5–14;
  3. Nowak A., Fitosterole w codziennej diecie, 2011, Postępy Fitoterapii, 1, 48-51;
  4. N. Tsuruoka, A. Kidokoro, I. Matsumoto, K. Abe, Y. Kiso: „Modulating Effect of Sesamin, a Functional Lignan in Sesame Seeds, on the Transcription Levels of Lipid- and Alcohol-Metabolizing Enzymes in Rat Liver: A DNA Microarray Study.”, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry Volume 69, 2005 – Issue 1
  5. Olędzki R. i Harasym J.: Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD) – prewencyjna i terapeutyczna rola polifenoli zawartych w diecie. [w:] Choroby cywilizacyjne i społeczne XXI w. – przegląd i badania. Wydawnictwo Tygiel, Lublin, 2016;
  6. Słomczykowski J., Hofmann M., Sezam – surowiec niedoceniony. Dietetyczne wartości sezamu, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 1996, 7, 20–23;
  7. Słowianek M. i Leszczyńska J.: Alergeny przypraw. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3, 76, str. 15-28;
  8. Sarek K.: Nefryt jako lekarstwo w dawnych Chinach: analiza lingwistyczno-kulturowa. Przegląd Orientalistyczny 2015, 1-2, str. 89-95;
  9. Szajdek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2004, 4(41), 5–28;
  10. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Warszawa, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 2016;
  11. Zalega J. i Szostak-Węgierek D.: Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów