1000g Pestki dyni łuskane Polskie!

Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena
Pestki dyni suszone, właściwości, opinie, cena

19,99 zł

16,99 zł

Oszczędzasz: 15%

-15


Do koszyka

Dostępny na magazynie


Za zakup otrzymasz:1 PUNKTÓW w Programie Lojalnościowym

30 dni na zwrot
Darmowa dostawa od 249zł

Pozostałe gramatury:

Opis

Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni i jej pestkach
Dynia to popularny i odżywczy owoc. Istnieje ok. 760 jej gatunków. W Polsce najczęściej występuje odmiana o żółto - pomarańczowym miąższu, zawierające duże ilości pestek. Dynia zawiera wiele cennych składników żywieniowych, a jej pestki naturalne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pestki dyni są też źródłem naturalnego kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. To przekąska małokaloryczna, bogata w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B. W ich skład wchodzą też inne witaminy m.in. witamina A, C, D, E.

 

Dlaczego witaminy są tak ważne w diecie?
Niedobór witamin wpływa niekorzystnie na pracę organizmu. Dlatego tak ważna jest ich naturalna suplementacja poprzez jedzenie, które zawiera naturalnie występujące witaminy i minerały. Pestki dynią są nie tylko sposobem na pyszną przekąskę, ale nadają się też do potraw i wypieków.

 

7 powodów, dla których warto jeść pestki dyni:

  1. Zawierają duże ilości magnezu, fosforu, manganu, miedzi, potasu, żelaza i cynku. Są to minerały potrzebne do prawidłowej pracy organizmu i warto "suplementować" je w naturalny sposób poprzez jedzenie pestek dyni;
  2. W pestkach dyni znajduje się dużo tryptofanu - aminokwasu, który jest uznawany za prekursora serotoniny (tzw. hormonu szczęścia);
  3. Zawierają roślinne sterole i stanole (Takie jak: beta-sitosterol, sitostanol, avenasterol, kampesterol, stigmasterol i kampestanol). Mają one pozytywny wpływ na pracę serca i utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi. W przypadku mężczyzn wpływają na zdrowie prostaty.
  4. Pestki dyni są podawane diabetykom. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że obniżają poziom cukru.
  5. Zawierają duże ilości błonnika, który wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego. Często jego naturalny niedobór w organizmie wynika z jedzenia produktów wysoko przetworzonych i niskiej jakości.
  6. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że pestki dyni są pomocne w zwalczaniu pasożytów, z uwagi na jeden składnik - kurkubitacynę, oddziałującą na układ nerwowy pasożytów.
  7. Pestki dyni zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy: A, C, K i E oraz luteinę.

 

Jak jeść pestki dyni?
Pestki dyni najlepiej jeść na surowo. Można je podprażyć, ale nie powinno się robić tego dłużej niż 20 minut, by nie stracić cennych właściwości, zawartych w nich. Przepis na prażone pestki dyni i ich przechowywanie poniżej.

 

Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą ilość pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.

Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.

Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej. Nadają się jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań.

Skład / Wartości odżywcze

Składniki: Pestki dyni

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

Szczegóły produktu

KRAJ POCHODZENIA: Polska
WEGETARIAŃSKI:
WEGAŃSKI:
CERTYFIKAT BIO:
LINK DO PRZEPISU: KLIKNIJ

Stosowanie

Pestki dyni mogą być stosowane, jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do różnego rodzaju wypieków – ciast, pieczywa, a także do sałatek, zup i past kanapkowych.

Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, używanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film



Opinie o produkcie: 1000g Pestki dyni łuskane Polskie!

Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
pestki dyni łuskane
Smaczne. Kupiłam już drugi raz. Uwielbiam je. Polecam
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
Łuskane pestki z dyni są super!
rewelacja! jem na czczo ok.100g codziennie rano!
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
pestki z dyni
Najlepsze pestki jakie jadłem. Większe i o intensywniejszym smaku. Polecam!
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
Polecam
Produkt wysokiej jakości. Zdecydowanie polecam!
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
Dobra jakość
Dobra jakość ,dobra cena ,warto kupić