Mąka z tapioki - skład
MARKA |
---|
VIVIO |
Mąka z tapioki - Zastosowanie
Mąki z tapioka używa się:
- do wypieku chleba(jest to najpopularniejszy chleb w Brazylii)
- do puddingu
- do zagęszczania zup, sosów
- do wyrobu niektórych deserów
- najczęściej używana w daniach kuchni azjatyckiej.
Mąka z tapioki - Opis produktu
Tapioka to skrobia pozyskiwana z korzenia manioka, czyli z najbardziej wartościowej części tej rośliny. Mąka z tapioki to produkt bezglutenowy, wegański i hipoalergiczny. Nie posiada charakterystycznego smaku, ani zapachu, co sprawia, że śmiało można dodawać ją do potraw bez obawy, że zmieni ich smak. Maniok to krzew rosnący w Boliwii, Paragwaju, Tajlandii. To jedna z najpopularniejszych roślin uprawianych w Azji, Afryce i Ameryce, znana od wieków. Uprawę manioka rozpoczęli brazylijscy Indianie setki lat temu. Mąka z tapioki używana jest do wytwarzania produktów bezglutenowych. Maniok stał się odpowiednikiem naszego ziemniaka w strefie klimatu umiarkowanego.