PRODUCENT | VIBIO |
KRAJ POCHODZENIA | Egipt |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
Wartości odżywcze
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
Sposób użycia: zaleca się spożywać 5 gram dziennie, rozpuszczając w wodzie lub ulubionym napoju.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać
w miejscu suchym, ciemnym w temperaturze poniżej 25oC. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.
Opis
Moringa (Moringa oleifera), zwana też drzewem chrzanowym, pierwotnie rosła u podnóży Himalajów, ale obecnie uprawiana jest na skalę światową, głównie w klimacie tropikalnym. Jako surowiec pozyskiwane są zarówno liście, kora, kwiaty, jak i nasiona, a każdy ze wspomnianych surowców cechuje się wysokimi walorami zdrowotnymi. Moringa zyskała miano “cudownego drzewa” właśnie dzięki wysokim walorom odżywczym.
Surowce moringi już od dawna były wykorzystywane w medycynie ludowej, a jej poszczególne części zawierają glukozynolany, flawonoidy, kwasy fenolowe, karotenoidy, tokoferole, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne o wysokiej biodostępności oraz foliany. M. oleifera stosowano w leczeniu guzów jamy brzusznej, paraliżu, w chorobach pęcherza moczowego, problemach skóry oraz przeroście gruczołu krokowego.
Liście to źródło witaminy C, potasu, beta-karotenu oraz naturalnych antyoksydantów. Właśnie z uwagi na wysoki potencjał antyoksydacyjny moringa może znaleźć zastosowanie jako środek neuroprotekcyjny i antynowotworowy.
Unikatowa jest wartość odżywcza liści moringi:
100g suszonych liści M. oleifera zawiera: 10 razy więcej beta-karotenu niż marchew, 12 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 15 razy więcej potasu niż banany, 25 razy więcej żelaza niż szpinak, czy 9 razy więcej białka niż jogurt.
A dodatkowo może cieszyć fakt, że moringa poddawana obróbce termicznej czy technologicznej (suszeniu) nie traci witamin i składników bioaktywnych, a suszone liście moringi mogą być przechowywane bez straty wartości odżywczych nawet do kilku miesięcy.
Coraz więcej mówi się o możliwości wykorzystania substancji bioaktywnych z moringi w standardzie leczenia cukrzycy, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, chorób zakaźnych czy nowotworów.
przepisy /zastosowanie

KOKTAJL Z GRANATEM
Składniki:
- pół granatu
- szklanka borówek
- szklanka truskawek
- syrop z agawy do smaku
- ok 1 szkl wody
- 100 ml soku z aloesu
- 1 łyżeczka BIO moringi
Wszystko razem zmiksować. Wychodzi 2-3 porcje.
Przeciwwskazania
Suplementu diety nie używać w czasie ciąży i nie podawać dzieciom poniżej 18 roku życia.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.