Sypkie

Kasze, mąki, ziarna i ryże to produkty, których używany w swojej kuchni na co dzień. Nie wyobrażamy sobie świąt bez ciast, do których dodawana jest mąka, albo obiadów bez dodatku ryżu lub kaszy. Chociaż w polskiej kuchni wciąż dominują ziemniaki, jednak coraz więcej osób zamienia je na np. na kasze. Z punktu widzenia wartości odżywczych są one zdrowe i zawierają duże ilości witamin i minerałów.

Dietetycy wskazują, że kasze powinny stanowić codzienny element naszej diety, ponieważ zawierają duże ilości błonnika, który posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu. Zawierają też duże ilości magnezu i witamin z grupy B, a ponadto są lekkostrawne, sycące i zawierają składniki, które pomagają regulować przemianę materii. Ich cena nie jest wysoka, co jest kolejną pozytywną cechą dla konsumentów.

Ryże są dodatkiem do obiadu i posiadają duże ilości białka, błonnika, witamin z grupy B, PP i innych składników mineralnych. Zawierają też duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze. Są produktem bezglutenowym i nie zawierają tłuszczu.

Wyniki od 1 do 12 z 110 (strona 1)