Sylwestrowe przekąski – zdrowo i smacznie
Sylwester nie obędzie się bez kulinarnych pyszności. Przekąski, przystawki, słodkości czy dania na ciepło to „must have” na sylwestrowej imprezie. Jeśli nie masz pomysłu co przygotować, polecamy kilka zdrowych przekąsek.
Trójkąciki ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- sól himalajska
- pieprz czarny
- zioła prowansalskie
- 2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Podgrzej szpinak na małym ogniu, kiedy woda odparuje zdejmij z ognia. Dodaj 1 jajko i ser feta i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze przez chwilkę, aby jajko się ścięło. Dodaj przyprawy i przestudź. Odciśnij nadmiar wody za pomocą sitka.
Delikatnie rozłóż ciasto francuskie i pokrój na kwadraty o długości 10cm. Roztrzepanym jajkiem posmaruj brzegi kwadratów.
Na wycięte kwadraty z ciasta francuskiego nakładaj po łyżeczce szpinakowego farszu. Złóż kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi.
Trójkąciki piecz w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10-15 minut.
Koreczki z łososiem wędzonym
Składniki:
- kilka kromek chleba ciemnego
- 150g wędzonego łososia
- 1 ogórek
- 1 awokado
- ½ słoiczka oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- posiekany koperek
Przygotowanie:
Usuń skórkę z chleba i pokrój go na małe kwadraciki. Usuń pestkę z awokado i wyjmij miąższ do miseczki. Rozgnieć widelcem i dodaj sok z cytryny (wtedy awokado nie ściemnieje). Ogórek pokrój w cieniutkie plasterki.
Na kosteczki chleba nałóż pasty z awokado i nałóż łososia. Potrzeb dekoracyjnie koperkiem i nałóż na wykałaczkę plasterek ogórka, formując z niego żagiel. Wbij na kromeczkę i na końcu na wierz nabij połówkę oliwki.
Trufle kokosowe:
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- ⅓ szklanki mleka w proszku
- 2 szklanki wiórków kokosowych (+ dodatkowo wiórki do obtaczania)
- ⅓ szklanki zmielonego ksylitolu
- łyżka oleju kokosowego Virgin
Przygotowanie:
Do malaksera dodaj ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną, ksylitol, mleko w proszku, olej kokosowy i wiórki. Miksować przez kilkanaście sekund aż masa dobrze się połączy.
Przełóż do miski i ugniataj ciasto. Kręć w dłoniach malutkie kulki i obtaczaj każdą obficie w wiórkach kokosowych. Schłodź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.