Świąteczne przygotowania czas zacząć! Poznaj sposób na pyszne pasztety w wegańskiej odsłonie.

Grudzień zaczął się na dobre, a to oznacza tylko jedno. Czas zabrać się za przyozdabianie domu i przygotowywanie świątecznego menu. W tym roku warto postawić na pełne zdrowia i warzyw dania, które doskonale wpływają nie tylko na nasze kubki smakowe, ale również na nasze samopoczucie. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw przepisów na smaczne przekąski świąteczne w wegańskiej oraz wegetariańskiej odsłonie. Jak przygotować pożywny pasztet z czerwonej fasoli? I dlaczego kasza gryczana świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole? Odpowiedzi na te pytania oraz bożonarodzeniowych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować pożywny pasztet z czerwonej fasoli;
  • Jak przyrządzić smaczny pasztet na bazie kaszy gryczanej.

foie-gras-pate-4977312_1920-1024x683 Świąteczne przygotowania czas zacząć! Poznaj sposób na pyszne pasztety w wegańskiej odsłonie.

Jak przygotować pożywny pasztet z czerwonej fasoli?

Należąca do rodziny bobowatych fasola czerwona już od pokoleń stanowi niezastąpiony element pożywienia ludności regionu Ameryki Południowej. Niniejsza roślina strączkowa jest nie tylko smaczna, ale także zawiera w sobie szereg wartościowych składników odżywczych, w tym spore ilości białka. Co ciekawe, doskonale nadaje się ona nie tylko do sałatki, ale również wypieku pasztetu, a nawet słodkiego ciasta czekoladowego.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok I: Namoczoną fasolę gotuj tak długo, aż stanie się miękka;

Krok II: Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłucz, a następnie gotuj tak długo, aż stanie się miękka;

Krok III: Cebulę oraz czosnek posiekaj na drobne kawałki, a następnie połącz je z pozostałymi przyprawami;

Krok IV: Ugotowaną fasolę, zmielone siemię lniane, kaszę jaglaną oraz cebulę i czosnek wraz z przyprawami przełóż do kielicha blendera. Następnie zmiksuj całość na gładką masę. Uwaga! Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej odrobinę wody;

Krok V: Blachę o wymiarach 26 na 11 cm wyłóż papierem do pieczenia;

Krok VI: Połowę masy wylej na blachę, a następnie ułóż na niej posiekane suszone śliwki;

Krok VII: Na śliwkach rozłóż pozostałą masę;

Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim pasztet przez około 50-60 minut.

Uwaga! Gotowy pasztet można rozkroić dopiero, gdy wystygnie.

Jak przyrządzić smaczny pasztet na bazie kaszy gryczanej?

Kasza gryczana uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Stanowi ona doskonałą skarbnicę białka, jak również cennych witamin z grupy B. Okazuje się, że wprowadzenie jej do zrównoważonej diety sprzyja ochronie układu sercowo-naczyniowego, a nawet może odpowiadać za zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Dlatego też, kaszy gryczanej z pewnością nie powinno zabraknąć na naszym świątecznym stole.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok I: Namoczoną soczewicę ugotuj w wodzie;

Krok II: Marchew, seler oraz pietruszkę pokrój na kawałki, a następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;

Krok III: Obok warzyw, na blaszce ułóż pokrojoną na części cebulę oraz umyte i obrane ze skórki pieczarki. Całość skrop odrobiną oliwy z oliwek;

Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC, a następnie piecz w nim warzywa przez około 40 minut;

Krok V: Ugotuj, a następnie ostudź kaszę gryczaną;

Krok VI: Ugotowaną soczewicę, kaszę gryczaną, pieczone warzywa oraz przyprawy i oliwę z oliwek zmiksuj na gładką masę. Uwaga! Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej odrobinę wody;

Krok VII: Do zmiksowanej masy dodaj pokruszone orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj całość;

Krok VIII: Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej masę warzywną;

Krok IX: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim pasztet przez około 45-50 minut.

Podsumowanie

Przygotowany na bazie aromatycznych warzyw pasztet to doskonała propozycja przekąski na wigilijny stół. Odpowiednio przygotowany, doskonale komponować się będzie ze smakiem konfitury żurawinowej. Pieczony pasztet warzywny świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego też, bez przeszkód możemy nakładać go na kanapki.