Suszone śliwki w Twojej kuchni – kiedy warto je wykorzystać?
Jak wykorzystać suszone śliwki, nie tylko podczas przygotowywania świątecznych potraw? W poniższym poradniku znajdziesz doskonałe przepisy na zdrowe przekąski z suszoną śliwką w roli głównej.
Czy wiesz, że suszone śliwki charakteryzują się nie tylko doskonałym smakiem, ale również bogatą zawartością wartościowych składników odżywczych? Ponadto, niniejsze owoce (zarówno w swojej świeżej, jak i suszonej formie) stanowią doskonały środek w walce z problemem bolesnych zaparć. Dlatego też, już dziś powinieneś zacząć wykorzystywać suszone śliwki w swojej codziennej kuchni.
Przepis nr 1. Pyszny chleb pełnoziarnisty z dodatkiem suszonych śliwek
Jakich składników potrzebujesz?- 200 g zmielonych migdałów;
- 100 g posiekanych śliwek suszonych;
- 100 g siemienia lnianego;
- 100 g sezamu;
- 100 g nasion słonecznika;
- 60 g pestek dyni;
- 50 g zmielonych orzechów włoskich;
- Łyżeczki oregano;
- Łyżeczki kminku;
- Łyżeczki proszku do pieczenia;
- Łyżeczki soli himalajskiej;
- Łyżeczki mielonego pieprzu;
- 2 ząbków czosnku;
- 1 kostki chudego twarogu;
- 4 jajek.
Krok I: W wysokim naczyniu wymieszaj ze sobą: zmielone migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika, rozdrobnione pestki dyni oraz posiekane suszone śliwki. Do składników dodaj również: kminek, oregano, proszek do pieczenia, sól i pieprz;
Krok II: Wyciśnij ząbki czosnku i dodaj miąższ do wyżej wymienionych składników. Następnie, dodaj do nich twaróg oraz jajka i zmieszaj całość przy pomocy miksera;
Krok III: Przygotuj podłużną blaszkę do pieczenia (o długości 20-25cm), a następnie wyłóż ją specjalnym papierem;
Krok IV: Do przygotowanej blaszki przelej ciasto chlebowe;
Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim chleb przez około 40-45 minut;
Krok VI: Po ostudzeniu możesz swobodnie kroić chleb.
Przepis nr 2. Smalec wegański z dodatkiem suszonych śliwek
Jakich składników potrzebujesz?- 5-6 suszonych śliwek;
- 1 cebuli;
- 1 jabłka;
- 2 łyżek oleju kokosowego;
- 1 puszki ciecierzycy;
- 1 łyżeczki majeranku;
- Około 50 ml zimnej wody;
- Szczypty soli i pieprzu do smaku.
Krok I: Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Po chwili, na patelnię dodaj wyciśnięty czosnek oraz drobno posiekane jabłko;
Krok II: Smaż całość przez kilka minut;
Krok III: Odsącz ciecierzycę, a następnie zmiksuj ją przy pomocy blendera, dodając jednocześnie odrobinę wody, w celu uzyskania jednolitej konsystencji;
Krok IV: Do smażonych jabłek dodaj wymienione wyżej przyprawy oraz posiekane drobno suszone śliwki. Po upływie 2-3 minut, na patelnię dodaj również zmiksowaną ciecierzycę;
Krok V: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przełóż je do szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Tak przygotowany „smalec” doskonale smakować będzie na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem świeżego szczypiorku i delikatnych pomidorków koktajlowych.
Życzymy smacznego!