weekend taniej dostawy
Żurawina suszona cała 1000g
Żurawina suszona cała 1000g

Żurawina suszona cała 1000g - - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

29,90 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Żurawina suszona cała 1000g - Vivio Wartości odżywcze

SKŁAD: 60% Żurawina, cukier, olej roślinny

 

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna 1468kJ/346kcal

Tłuszcze 0,37g

w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,05g

Węglowodany 83,5g

w tym cukry 68,7g

Błonnik 4,3g

Białko 0g

Sód 0,01g


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Żurawina suszona cała 1000g - Vivio Zastosowanie

Żurawina ma wiele zastosowań w kuchni. Może być słodką przekąską, składnikiem deserów, sałatek, dodatkiem do mięs i serów:

  • słodka przekąska - suszone owoce żurawiny można jeść solo, ale również sprawdzą się jako dodatek do jogurtów, deserów, owsianki czy musli;
  • do sałatek - suszona żurawina może nam posłużyć jako składnik do sałatki, nie tylko owocowej. Sałatkę można też połączyć z sosem żurawinowym;
  • do dań mięsnych - dodatek do potraw mięsnych. Można ją dodać do roladek z piersi kurczaka, nadziać nią kaczkę, czy użyć jako składnik farszu do pieczonego schabu;
  • do wypieków - suszona żurawina posłuży nam do różnego rodzaju wypieków. Możemy upiec chleb z jej dodatkami albo ciasto. Jeśli ktoś lubi piec ciasteczka owsiane, tym razem może dodać do nich suszoną żurawinę;
  • sos z suszonej żurawiny - z żurawiny można przygotować wykwintny sos do dań mięsnych. Ten sam sos sprawdzi się również z deserami.

Świeżą żurawinę dodaje się zazwyczaj do kisielu lub sosu do mięsa. Suszoną żurawinę natomiast można jeść bez dodatków. W sklepach dostępne są też soki, syropy, herbatki ziołowe, susze owocowe oraz żurawina kandyzowana czy liofilizowana.


Żurawina suszona cała 1000g - Vivio KCAL

W 100 gramach suszonej żurawiny znajdziemy około 346 kalorie. Warto jednak pamiętać, że niniejszy produkt jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą zawartość cennych dla zdrowia witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Niemniej jednak, zawartość kalorii w produkcie może istotnie różnić się w zależności od tego, jakie formy konserwacji postanowił zastosować ich producent.


Żurawina suszona cała 1000g - Vivio Opis

Żurawina od wielu pokoleń znana jest ze swojego dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie organizmu człowieka. Żurawina suszona cała to naturalne owoce wysuszone w całości o wyrafinowanym cierpko-słodkim smaku. Owoce kształtem przypominają suszone rodzynki, ale są od nich większe, cechują się soczystą barwą i elastyczną konsystencją.Owoce żurawiny znajdują szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Liczne badania naukowe dowodzą, że substancje zawarte w suszonych owocach żurawiny wykazują działanie bakteriobójcze. Ponadto, spożywanie niniejszych owoców zalecane jest osobom, które zmagają się z przewlekłymi infekcjami w obrębie układu moczowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat żurawiny suszonej?

  1. Jak przechowywać żurawinę suszoną?
  2. Gdzie kupić suszoną żurawinę?
  3. Jaką ilość suszonej żurawiny możemy zjeść jednego dnia?

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się żurawina suszona

Chociaż za stolicę niniejszych owoców uznaje się Północno-Wschodnie Stany Zjednoczone oraz region Południowo-Wschodniej Kanady, dzisiaj żurawina uprawiana jest niemal na wszystkich kontynentach świata. Również w Polsce możemy znaleźć jej liczne uprawy. Żurawina wielkoowocowa należy do gatunku roślin wieloletnich. Odznacza się płożącymi pędami, które osiągają długość od 40 centymetrów do nawet 1,5 metra. Owoce żurawiny charakteryzują się kulistym kształtem o średnicy 1-2 centymetrów i czerwonymi kolorem. Żurawina w swojej świeżej formie jest lekko kwaśna. Niemniej jednak, podczas procesu suszenia nabiera delikatnej słodkości. Suszona żurawina swoim wyglądem może przypominać nam rodzynki o ciemno-czerwonym kolorze. Warto również wiedzieć, że nazwa niniejszej rośliny wywodzi się od słowa żuraw. Jej pochodzenie sięga czasów, w których osadnicy z Europy przybyli do Ameryki Północnej. Wówczas dostrzegli oni roślinę, której kwiaty przypominały im właśnie wspomniane wyżej ptaki.

Żurawina suszona – właściwości zdrowotne

Owoce żurawiny stanowią wartościowe źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Jej właściwości lecznicze znajdują szerokie zastosowanie w medycynie ludowej (na przykład, w terapii zakażeń górnych dróg oddechowych). W składzie niniejszych owoców znajdziemy zarówno:

  • witaminę A – wpływającą na ochronę i prawidłowe funkcjonowanie wzroku;
  • witaminę E – przyczyniającą się do spowolnienia procesów starzenia się organizmu; oraz
  • witaminę C – odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Ponadto, żurawina stanowi doskonałe źródło cennych minerałów, takich jak:

  • potas – odpowiedzialny za wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego;
  • sód – biorący udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, jak również w transporcie glukozy oraz aminokwasów przez błony śluzowe;
  • selen – przyczyniający się do ochrony czerwonych komórek krwi przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Niemniej jednak, żurawina to nie tylko zestaw cennych witamin i minerałów. To również doskonale źródło przeciwutleniaczy. Znajdziemy w niej zarówno luteinę, beta karoten, jak i flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również zawarty w owocach żurawiny błonnik. Niniejszy składnik jest bowiem odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego rytmu wypróżnień, jak również za ochronę układu sercowo-naczyniowego, poprzez regulację stężenia cholesterolu we krwi i obniżenie poziomu ciśnienia.

Żurawina suszona a infekcje dróg moczowych

Spożywanie suszonej żurawiny jest często zalecane w przebiegu infekcji dróg moczowych. Okazuje się bowiem, iż niniejsze owoce, dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi, są w stanie wpłynąć na obniżenie poziomu pH moczu, a tym samym doprowadzić do zmniejszenia ilości bakterii odpowiedzialnych za wywołanie infekcji. Dodatkowo, spożywanie żurawiny suszonej wpływa na upośledzenie przylegania bakterii do ścian nabłonka pęcherza moczowego, co tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia powtórnych zakażeń w obrębie dróg moczowych w przyszłości.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania żurawiny suszonej

Przed spożywaniem suszonej żurawiny powinny wzbraniać się osoby, które regularnie przyjmują leki przeciwzakrzepowe (z zawartością warfaryny). Okazuje się, że substancje zawarte w niniejszych owocach wpływają na utrudnienie usuwania powyższego składnika z organizmu człowieka, co tym samym może doprowadzić do nagromadzenia się go i wywołania niebezpiecznych krwotoków. Dodatkowo, suszonych owoców żurawiny do swojej diety nie powinni wprowadzać pacjenci zmagający się z problemem osteoporozy. Warto wiedzieć, że zawarty w żurawinie kwas szczawiowy utrudnia wchłanianie jelitowe wapnia, jak również doprowadzić może do zwiększenia ryzyka powstawania kamieni nerkowych.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące żurawiny suszonej

Pytanie 1: Jak przechowywać żurawinę suszoną? Żurawinę suszoną należy przechowywać w suchym miejscu. Najlepiej w szklanym słoiku z pokrywką lub pojemniku ze szczelną przykrywką. Dostanie się do żurawiny nadmiaru wilgoci może spowodować zlepienie się owoców, jak również ich zepsucie.

Pytanie 2: Gdzie kupić żurawinę suszoną? Suszoną żurawinę możemy kupić w większości sklepów spożywczych, jak również aptek. Niemniej jednak, warto poszukać jej również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas możemy trafić nie tylko na atrakcyjną cenę, ale również na najwyższą jakość oferowanego produktu.

Pytanie 3: Jaką ilość suszonej żurawiny możemy zjeść jednego dnia? Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 15-30 gramów suszonej żurawiny. Warto przy tym wiedzieć, że większość producentów dosładza swoje produkty oraz poddaje je procesom smażenia. Dlatego też, wartość kaloryczna niniejszych owoców w takim przypadku istotnie wzrasta.

Żurawina suszona cała – cena

Żurawina suszona cała jest nieco droższa od żurawiny ciętej. Sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 250g, 500g i 1000g. Za opakowanie żurawiny suszonej o wadze 1000g zapłacimy około 25,00 - 35,00 złotych. Cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora. Warto również wiedzieć, iż w niektórych sklepach możemy kupić również żurawinę liofilizowaną oraz żurawinę w czekoladzie.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Żurawina suszona cała 1000g - Vivio Opinie o produkcie: Żurawina suszona cała 1000g - Vivio

Żurawina suszona cała 1000g - Vivio przepisy / Żurawina suszona cała 1000g - Vivio zastosowanie

Sos z żurawiny

Sos z żurawiny

Składniki:

- 0,5 l wody
- 0,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka ksylitolu lub erytrytolu
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 garści suszonej żurawiny

Przygotowanie

Wodę zagotować, dodać owoce żurawiny, ksylitol i gotować około 10 minut. Następnie dodać cynamon, sok z pomarańczy i cytryny. Gotować jeszcze kilka minut. Całość przelać do blendera i zmiksować. Smakuje zarówno do mięs na ciepło, jak i do deserów na zimno.


Surówka z selera naciowego z żurawiną

Surówka z selera naciowego z żurawiną

Składniki:

- 3 łodygi selera naciowego
- 1 jabłko (najlepiej twarde, lekko kwaśne)
- 2 łyżki żurawiny suszonej całej
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju lnianego
- natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Łodygi selera naciowego pokrój w plasterki. Na suchą patelnię wsyp nasiona słonecznika i upraż je, uważając aby ich nie przypalić. W dużej misce wymieszaj seler, jabłko i żurawinę, skrop odrobiną oliwy i posyp ziarnami słonecznika. Na wierzch połóż kilka gałązek natki pietruszki.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również