Sos Rybny 300ml SQUID

KRAJ POCHODZENIATajlandia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

6,50 zł

RABAT - 6%

6,90 zł

-6

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Sos rybny jest sosem wyprodukowanym na bazie anchois (sardeli), ryby, która pomimo niewielkich rozmiarów jest dość tłusta i ma ostry, charakterystyczny smak i aromat. Powstaje w procesie fermentacji ryb i soli. Produkt ten, na co dzień stosowany w kuchniach azjatyckich, jest przyprawą używaną do wzmacniania smaku potraw, również zamiast soli oraz do marynowania mięs. Zapach i smak oryginalnego sosu rybnego jest bardzo intensywny i trzeba umiejętnie go używać, ponieważ dodanie zbyt dużej ilości produktu do potrawy sprawi, że będzie ona bardzo słona i niesmaczna.

Skład / Wartości odżywcze

anchois* 77%, sól 20%, cukier 3%

*Encrasicholina spp.

 

Wartość odżywcza w 100ml

Wartość energetyczna 230kJ/55kcl

Tłuszcz <0,5g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g

Węglowodany 3,4g

w tym cukry 3,4g

Białko 10g

Sól 24,4g

Stosowanie

Sos rybny doskonale nadaje się do podkreślania smaku potraw. Może być używany zamiast soli. Na początku przygody z sosem rybnym warto być ostrożnym i używać go w niewielkich ilościach dopóki, metodą prób i błędów, dojdziemy do perfekcji. Zapach sosu rybnego u niektórych osób wywołuje uczucie wstrętu, jednak podczas obróbki termicznej traci swój nieprzyjemny zapach i naprawdę warto dać szansę tej przyprawie ze względu na jej walory smakowe.

Sos rybny, obok sosu sojowego, doskonale pasuje do potraw przygotowywanych metodą stir fry (podsmażanie warzyw i mięs na dużym ogniu w krótkim czasie) oraz do mięsnych marynat. Dodany do dania wraz z sokiem z limonki doskonale podkreśla smak azjatyckich potraw typu curry (np. tajskie zielone/czerwone/żółte curry).

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po otwarciu produkt przechowywać w lodówce

Przeciwwskazania

ALERGENY

Ryby


Opinie o produkcie: Sos Rybny 300ml SQUID