info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Acerola proszek 250G - sproszkowane owoce aceroli - DeliFOOD

Acerola w proszku cena, acerola proszek właściwości

Acerola proszek 250G - sproszkowane owoce aceroli - DeliFOOD

29,90 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 2 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Acerola proszek - skład

MARKADATA WAŻNOŚCI
DeliFOOD2026-11-30

Składniki: Acerola różowa proszek, maltodekstryna, witamina C.

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1674 kJ/395 kcal20%
Tłuszcz0 g<1%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0 g1%
Węglowodany87 g37%
W tym
Cukry31 g14%
Białko7,6 g1%
Sól0,045 g
<1%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Acerola proszek - Zastosowanie

Zastosowanie aceroli w kosmetyce i nie tylko

Ze względu na swój wysoki potencjał antyoksydacyjny, owoce aceroli znalazły szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle farmaceutycznym, ale również kosmetycznym. Dlatego też, te owoce możemy spotkać między innymi w składzie przeciwzmarszczkowych kremów i maseczek, jak również odżywczych balsamów do ciała i odżywek do włosów. Warto również wiedzieć, że właściwości przeciwzapalne, które wykazują wiśnie z Barbadosu, spowodowały, iż znalazły one zastosowanie podczas produkcji preparatów przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej.

Niemniej jednak, acerola znalazła zastosowanie również w kuchni. Bez przeszkód można wykorzystać jej świeże owoce podczas produkcji dżemów, soków i domowych nalewek. Ponadto, acerolę w proszku swobodnie możemy dodawać do pełnych zdrowia koktajli owocowych, jak również orzeźwiających sorbetów.

¾ łyżeczki ekstraktu z aceroli należy rozpuścić w letniej wodzie,soku owocowym lub warzywnym, jogurcie, koktajlu.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zrównoważonej i zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Acerola proszek - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych aceroli w proszku

Chociaż acerola pojawiła się na naszym rynku stosunkowo niedawno, z roku na rok zyskuje ona coraz większe uznanie w środowisku dietetyków i znawców zdrowego odżywania. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witaminy C, która aż 30-krotnie przewyższa stężenie wspomnianej witaminy w popularnej cytrynie. Ponadto, okazuje się, że wprowadzenie aceroli w proszku do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może istotnie wpływać na zwiększenie naszej odporności, zwłaszcza w okresie grypy i przeziębienia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego owocu? Tego dowiesz się z dalszej części tekstu.

Gdzie kupić acerolę w proszku?

Acerola tabletki, czy w proszku, którą z nich warto wybrać?

Czy acerola jest dobrym źródłem witaminy C?

  • Zastosowanie aceroli w kosmetyce i nie tylko;

  • Przepisy z dodatkiem aceroli.

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się acerola w proszku?

Na polskim rynku acerola znana jest stosunkowo od niedawna. Niemniej jednak, wzbudza stale rosnące zainteresowanie specjalistów z zakresu zdrowia oraz żywienia. Niniejsza roślina zaliczana jest do owoców z rodzina malpigiowatych. Acerola ze względu na swój intensywny czerwony kolor nazywana jest często wiśnią z Barbados lub nadgwiazdką granatolistną. W naturalnych warunkach roślina ta występuje na terenie Ameryki Południowej, Środkowej i części Ameryki Północnej. Niemniej jednak, na szeroką skalę uprawiana jest również w innych krajach, które charakteryzują się tropikalnym klimatem (na przykład na Madagaskarze). Acerola jest niskim, szeroko rozłożystym krzewem o wiecznie zielonych liściach. Zazwyczaj osiąga ona wysokość 2, a nawet 3 metrów, a ponadto cechuje się niezwykle giętkimi gałązkami. Warto jednak wiedzieć, że użyteczną częścią niniejszej rośliny są wyłącznie jej owoce. Swoim kształtem i kolorem mogą one przypominać dobrze nam znane wiśnie lub czereśnie. Owoce Aceroli są czerwonymi, nieco spłaszczonymi pestkowcami o średnicy od 1 do 3 centymetrów. Cechują się one czystym miąższem i niezwykle intensywnym, kwaśnym smakiem. Chociaż owoce aceroli możemy spożywać w formie surowej, częściej spotykamy je pod postacią dżemów, soków lub proszku.

Ważną informację stanowi fakt, iż roślina ta jest doskonałym źródłem witaminy C. Okazuje się, że z zaledwie 100 gramów niniejszych owoców jesteśmy w stanie uzyskać aż 1677 miligramów wspomnianej witaminy. Ponadto, owoce wiśni z Barbadosu zawierają w sobie cenne antyoksydanty oraz karetonoidy (w tym beta karoten). Dodatkowo, acerola jest doskonałym źródłem prowitaminy A oraz niezbędnych aminokwasów, wśród których możemy wyróżnić: alaninę, prolinę, serynę oraz kwas asparginowy. W polskich sklepach owoce aceroli najczęściej dostępne są w formie wygodnego w stosowaniu proszku, który świetnie sprawdza się w roli suplementu dla zrównoważonej diety.

Właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie aceroli w proszku

Wysoka zawartość witaminy C w owocach aceroli spowodowała duże zainteresowanie w środowisku naukowców, którzy przeprowadzają liczne badania nad właściwościami zdrowotnymi niniejszej rośliny. Z badań wynika, iż jest ona w stanie doskonale wesprzeć nasz układ odpornościowy, szczególnie w okresie grypy i przeziębienia. Warto również wiedzieć, iż dzięki zawartości aż 17 różnych karetonoidów w swoim składzie, acerola jest w stanie przyczynić się do neutralizacji szkodliwych form tlenu, jak również wolnych rodników, co tym samym wpływa na zmniejszenie ryzyka występowania chorób nowotworowych, jak również miażdżycy w przyszłości. Obserwacje naukowe potwierdzają również, że dzięki prowitaminie A, wprowadzenie owoców aceroli do zdrowej diety wpływa na poprawę funkcjonowania narządu wzroku.

Niemniej jednak, właściwości kardioprotekcyjne i przeciwnowotworowe to nie jedyne zalety wynikające ze stosowania aceroli. Istotna ilość witaminy C w składzie niniejszej rośliny odgrywa kluczową rolę w ochronie komórek naszego organizmu przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego, jak również w przyspieszaniu procesu gojenia się ran. Ponadto, okazuje się, że roślina ta zawiera w swoim składzie szereg innych witamin (w tym witamin z grupy B) oraz minerałów (takich jak: potas, fosfor, żelazo, wapń), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Warto również wiedzieć, iż preparaty przygotowywane na bazie wiśni z Barbadosu na szeroką skalę wykorzystywane są w dziedzinie kosmetyki i kosmetologii. Ich stosowanie może przyczynić się zarówno do przyspieszenia procesów leczenia stanów zapalnych związanych z przebiegiem trądziku, jak również opóźniać starzenie się skóry i powstawanie widocznych zmarszczek.

Liczne badania naukowe dowodzą, iż dzięki działaniu antyhiperglikemicznemu, wprowadzenie aceroli do zdrowej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, może wpływać na zmniejszanie ryzyka występowania cukrzycy typu drugiego w przyszłości. Najnowsze obserwacje prowadzone przez specjalistów z zakresu dietetyki skupiają się wokół wpływu niniejszych owoców na przyspieszanie procesu odchudzania. Niemniej jednak, wymagają one dalszych badań naukowych. Warto jednak wiedzieć, iż roślina ta (dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów) może wykazywać działanie profilaktyczne względem licznych chorób o charakterze neurodegeneracyjnym (na przykład choroby Alzheimera).

Acerola w proszku a stosowanie tabletek antykoncepcyjnych

Niektóre doniesienia wskazują, iż suplementacja produktów zawierających wysokie stężenie witaminy C może wpływać na zahamowanie działania środków antykoncepcyjnych. Niemniej jednak, stosowanie aceroli w proszku, w połączeniu ze zrównoważoną dietą, nie jest w stanie w sposób negatywny wpłynąć na proces działania wymienionych wyżej środków. Dlatego też, nie istnieją żadne wyraźne przeciwwskazania, które wskazywałyby na konieczność rezygnacji ze stosowania aceroli w przypadku kobiet, które na co dzień przyjmują tabletki antykoncepcyjne. Warto jednak pamiętać, że dzięki zawartości licznych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, wprowadzenie niniejszej rośliny do zdrowego trybu życia może przyczyniać się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia.

Acerola – przeciwwskazania związane ze stosowaniem

Stosowanie aceroli w proszku w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak, szczególną ostrożnością w stosowania niniejszego preparatu powinny wykazać się kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Ponadto, bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania aceroli w proszku jest alergia na którykolwiek ze składników produktu. Rozpoczęcie regularnej suplementacji wiśni z Barbadosu w postaci proszku warto skonsultować z doświadczonym farmaceutą, dietetykiem lub lekarzem pierwszego kontaktu.

Acerola w proszku – cena

Acerola w proszku sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 250g. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 36,00 – 50,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena aceroli w proszku może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące aceroli w proszku

Pytanie 1: Gdzie kupić acerolę w proszku? Acerolę w postaci proszku możemy kupić w niektórych aptekach, jak również drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, będziemy w stanie uzyskać nie tylko atrakcyjną cenę i gwarancję najwyższej jakości, ale również zdobyć dużą ilość informacji na temat interesującego nas produktu (na przykład: na temat jego właściwości zdrowotnych lub możliwości stosowania).

Pytanie 2: Acerola tabletki, czy w proszku, którą z nich warto wybrać? Na polskim rynku acerola najczęściej dostępna jest w postaci proszku lub tabletek. Zarówno pierwsza, jak i druga propozycja jest dobrym sposobem na suplementację witaminy C, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. Dlatego też, wybór formy suplementacji aceroli zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.

Czy acerola jest dobrym źródłem witaminy C? Acerola w proszku jest doskonałym źródłem witaminy C, która niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Warto jednak pamiętać, iż produkt ten jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg innych, cennych dla zdrowia składników (w tym minerałów i przeciwutleniaczy). Dlatego też, stosowanie aceroli w proszku, w połączeniu ze zrównoważoną dietą i aktywnym trybem życia, sprzyja poprawie naszego zdrowia i codziennego samopoczucia, a nawet chroni nas przed występowaniem chorób nowotworowych w przyszłości.

acerola

 

Podsumowanie

Acerola w proszku to doskonałe źródło nie tylko witaminy C, ale również cennych dla zdrowia karetonoidów. Włączenie jej do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyja zmniejszeniu ryzyka licznych chorób (w tym chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych), jak również może przyczynić się do poprawy wyglądu naszej skóry.

Bibliografia

  1. Arroxelas Galvao De Lima V. L. i wsp., Antioxidant capacity of anthocyanins from acerola genotypes. Cienc. Tecnol. Aliment., 2011, 31: 86–92;
  2. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii, 2012, 2: 93–100;
  3. Correa C. i wsp., Influencia dos estadios de maturacao nas caracteristicas fisico-quimicas. Revista de Ciencias Agrarias, 2017, 40: 808–813;
  4. De Assis S, Fernandes F, Martins A, Oliveira O: Acerola: importance, culture, conditions, production and biochemical aspects. Fruits 2008; 63: 93-101;
  5. De Rosso VV, Hillebrand S, Montilla EC et al.: Determination of anthocyanins from acerola (Malpighia emarginata DC.) and acai (Euterpe oleracea Mart.) by HPLC-PDA-MS/MS. J Food Compos Anal 2008; 21: 291-299;
  6. Ewa Piątkowska, Aneta Kopeć, Teresa Leszczyńska; Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011,4;
  7. Johnson PD: Acerola (Malpighia glabra L., M. punicifolia, M. emarginata DC.) Agriculture, Production, and Nutrition. [In:] Simopoulos AP, Gopalan C (eds.): Plants in Human Health and Nutrition Policy. Karger Publishers 2003: 63-74;
  8. Majewski J. i wsp., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C. Med. Rodz., 2018, 21: 32–35;
  9. Mezadri T, Perez-Galvez A, Hornero-Mendez D: Carotenoid pigments in acerola fruits (Malpighia emarginata DC.) and derived products. Eur Food Res Technol 2005; 220: 63-69;
  10. Righetto AM, Netto FM, Carraro F: Chemical composition and antioxidant 519 activity of juices from mature and immature acerola (Malpighia emarginata DC). Revista de Agaroquimica y Tecnologia de Alimentos 2005; 11(4): 315-321;
  11. Vendramini AL, Trugo LC: Chemical composition of acerola fruit (Malpighia punicifolia L.) at three stages of maturity. Food Chem 2000; 71(2): 195-198;
  12. Zdzisław E. Sikorski; Chemia Żywności; Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów