info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
-25%Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze
Sól himalajska różowa cena, właściwości odżywcze

Sól himalajska drobna jodowana 500g - VIVIO

6,00 zł4,49 zł

Produkt niedostępny


Wartości odżywcze

Składniki: sól himalajska drobnoziarnista, substancja wzbogacająca: jodan potasu (2-3 mg/100g)


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.

Do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecane jest pół godzinny odpoczynek. W tym czasie nie powinno się wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku! Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem.


Film


Opis

Sól himalajska powstała z pierwotnych mórz, istniejących od setek lat w Himalajach. Jest to sól, która wyschła w naturalny sposób na słońcu i nie posiada zanieczyszczeń. Uznawana jest za najszlachetniejszą i najczystszą sól na Ziemi. Jest ona pozyskiwana tylko w jednym miejscu– u podnóża Himalajów (stąd jej nazwa), w okolicy Karakorum w Pakistanie. Sól himalajska posiada krystaliczną strukturę i delikatnie różową barwę. Jest nieoczyszczona chemicznie .

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPakistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM
PRZEPIS

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.

ZUPA WEGAŃSKA Z CIECIERZYCĄ
PRZEPIS

ZUPA WEGAŃSKA Z CIECIERZYCĄ

Składniki:

- 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
- 3 ziemniaki również pokrojone w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 słoiczek ciecierzycy konserwowej, odsączonej z wody i wypłukanej
- 4 łyżki sosu arrabbiata
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cytryna
- sól himalajska, pieprz

Wykonanie:

Marchew i ziemniaki wkładamy do garnka, dodajemy cebulę, czosnek i oliwę oraz odrobinę kminu. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut na mały ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy ciecierzycę i sos, zalewamy litrem wrzącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny. Z wywaru wyjmujemy połowę warzyw, resztę miksujemy na gładki krem i ponownie mieszamy z odłożoną częścią. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub grzankami.

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM
PRZEPIS

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”

KOTLETY Z SOCZEWICY
PRZEPIS

KOTLETY Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 młode marchwie
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej
- Sól himalajska i pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Obraną marchew oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodaj warzywa do cebuli i smaż przez krótką chwilę;

Ostudzoną kaszę oraz soczewicę połącz z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw je na około 15 minut;

Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety;

Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Rozłóż równomiernie kotlety na blaszce i piecz je przez około 20-25 minut. Po upływie 15 minut przewróć je na drugą stronę.

Placki z cukinii
PRZEPIS

Placki z cukinii

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).

Sos czosnkowy inspirowany kuchnią grecką
PRZEPIS

Sos czosnkowy inspirowany kuchnią grecką

Składniki:

- 1 jogurt naturalny typu greckiego;
- 1 ogórek zielony;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 2-3 łyżki świeżo posiekanego kopru;
- Szczypta świeżo mielonego pieprzu;
- Szczypta soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:

Ogórka obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru wody;
W niewielkiej miseczce połącz ze sobą: jogurt grecki, czosnek granulowany, miód, sok z cytryny, pieprz oraz sól;
Do wymienionych wyżej składników dodaj startego ogórka oraz świeżo posiekany koperek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Tak przygotowany sos możesz podawać jako dodatek do pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa.

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód
PRZEPIS

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód

Składniki:

- 350g płatków owsianych (grubych);
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 3 duże łyżki miodu rzepakowego;
- 200g świeżych jagód;
- 150g masła klarowanego;
- 100ml mleka kokosowego;
- Szczypta soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:                                   

W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, sól oraz mąkę;
W malutkim garnku rozpuść: masło z mlekiem i miodem;
Wymieszaj ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich świeże jagody;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na blaszce do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batony przez około 25-30 minut.