letnia wyprzedaż

Sól czarna Kala Namak 250g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPakistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,94 zł

RABAT - 15%

6,99 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Sól Kala Namak Wartości odżywcze

Składniki: sól czarna Kala Namak drobno mielona 

 

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Sól Kala Namak Zastosowanie

Do czego wykorzystać czarną sól?

Czarna sól ma intensywny smak, który przypomina jajko. Smakosze doszukują się również ziemistego aromatu. Jest bardziej gorzka, niż tradycyjna biała sól. Warto wykorzystać ją do przyrządzania potraw wegetariańskich i wegańskich. Będzie idealnym dodatkiem do tofucznicy, wegańskiego majonezu i faszerowanych jajek. Nada niepowtarzalnego charakteru potrawom z grilla oraz daniom rybnym. Kala namak to także niezastąpiony składnik tradycyjnego indyjskiego napoju Jaljeera. Wypróbuj poniższe przepisy z dodatkiem czarnej soli.


Sól Kala Namak Film

Sól Kala Namak Opis

Charakterystyczny kolor, smak i zapach kala namak sprawia, że nie da się jej pomylić z niczym innym. To odmiana dobrze nam znanego minerału: soli. Z uwagi na to, że jej smak jest bardziej gorzki, niż słony, pełni rolę oryginalnej przyprawy. Wykorzystywana jest także w celach dekoracyjnych. Wydobywana głównie w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu. Warto poznać jej właściwości i zastosowanie. Niezastąpiona w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Sprawdź dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Co to jest sól kala namak?

Kala Namak to inaczej czarna sól. Wydobywana jest w kilku miejscach na świecie w tym w Pakistanie, Indiach, Bangladeszu i na Cyprze. Kolebką soli kala namak jest hawajska wyspa Molokai, na której rozpoczęło się jej wydobywanie. Czarna sól zawdzięcza swoje właściwości procesowi produkcji. Początkowym etapem jest filtracja wody, a następnie przelewanie jej do specjalnych mis wytworzonych ze skały wulkanicznej. Pod wpływem promieni słonecznych woda odparowuje, a na dnie pozostaje sól. Ciemny kolor wynika z wysokiej zawartości aktywnego węgla drzewnego. Kala namak odznacza się nie tylko charakterystyczną barwą, ale również oryginalnym smakiem, który przypomina jajko. Dlatego też chętnie dodawana jest do potraw kuchni wegetariańskiej. Można wyróżnić kilka rodzajów czarnej soli: himalajską, hawajską, cypryjską i islandzką.

Gdzie kupić czarną sól i jaka jest jej cena?

Cena czarnej soli jeszcze do niedawna przyprawiała o zawrót głowy. Za 100-gramowe opakowanie trzeba było zapłacić nawet 20 zł. Obecnie kala namak zyskuje na popularności i jest dostępna w większości sklepów ze zdrową żywnością. W sklepie internetowym za opakowanie o wadze 250 g zapłacimy około 5 zł.

Czym zastąpić sól kala namak?

Czarną sól można oczywiście zastąpić dobrze nam znaną solą białą. Jednakże smak kala namak jest nie do odtworzenia, a jej właściwości prozdrowotne przemawiają za stosowaniem oryginału.

Black salt – skład

Każda sól to związek jednej cząsteczki sodu i jednej cząsteczki chloru. Sól kala namak składa się głównie z chlorku sodu. Zawiera również dodatek siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. To właśnie te domieszki odpowiadają za charakterystyczny zapach i smak czarnej soli. Pamiętajmy, że dobowe zapotrzebowanie na sód dla osoby dorosłej wynosi 1,5 g, a na chlor 2,3 g. Światowa Organizacja Zdrowia nie zaleca przekraczania dawki soli równej 1 łyżeczce na dobę.

Jakie ma właściwości?

Właściwości prozdrowotne soli kala namak wymagają jeszcze potwierdzenia wieloma badaniami naukowymi. Dziś jednak wiadomo, że zawartość węgla aktywnego w czarnej soli może pozytywnie wpływać na nasz układ trawienny, przyczynić się do eliminacji wzdęć i zgagi. Kala namak stosowana jest również zewnętrznie. Wykorzystuje się ją do przygotowywania dobroczynnych dla skóry kąpieli. Przypisuje się jej właściwości detoksykacyjne i przeciwbakteryjne. Niektórzy twierdzą, że działa również korzystnie na włosy, przyczynia się do ich wzmocnienia i zapobiega rozdwajaniu końcówek. Mieszkańcy Hawajów przypisują jej właściwości energetyczne. Bryłki czarnej soli można znaleźć w ich domach, co ma pomóc w osiągnięciu harmonii wewnętrznej.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Sól Kala Namak Opinie o produkcie: Sól czarna Kala Namak 250g VIVIO

Sól Kala Namak przepisy / Sól Kala Namak zastosowanie

KOLOROWA TOFUCZNICA

KOLOROWA TOFUCZNICA

Składniki:

- cebula biała – 1 szt.
- papryka czerwona – 1 szt.
- pieczarki – 8-10 sztuk
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- opakowanie tofu
- mleko sojowe – 50 ml
- Szczypa kurkumy, soli kala namak,
- szczypiorek

Przygotowanie:

Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie, wkruszyć tofu.
Dodać mleko i przyprawy.
Smażyć przez chwilę na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
Udekorować szczypiorkiem, można podawać z wegetariańskimi kiełbaskami


LEMONIADA JALJEERA

LEMONIADA JALJEERA

Składniki:

- 3 szklanki wody mineralnej gazowanej
- pęczek świeżej mięty
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- cytryna – 1 szt.
- limonka – 1 szt.
- szczypta soli kala namak, pieprzu czarnego, mielonego imbiru
- cukier brązowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni, zetrzeć w moździerzu na drobny proszek.
Wycisnąć sok z cytryny i limonki, wsypać sól i cukier, dokładnie rozetrzeć do całkowitego rozpuszczenia.
Opłukać mięte i rozerwać na drobne kawałki.
Do dzbanka z wodą wsypać kmin, imbir, wrzucić listki mięty, dolać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.


Wegański „majonez”

Wegański „majonez”

Składniki: 

- 1/2 szklanki napoju roślinnego niesłodzonego
- 4 łyżeczki soku z cytryny (lub limonki)
- 2/3 łyżeczki soli kala namak (sól czarna)
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 3-4 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego (lub winnego)
- 1,5 łyżeczka syropu klonowego (lub innego słodkiego)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy

Wykonanie:

W pojemniku bledera umieść mleko, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodć gumę ksantanową i zblendować aż masa się spieni i zgęstnieje.

Dodaj płatki drożdżowe, czosnek, kurkumę, ocet jabłkowy, syrop klonowy i połowę oleju. Blendować 2 minuty. Wlać resztę oleju i zblendować kolejne 2 minuty.

Dodać musztardę. Wymieszać.

Majonez można dodawać do kanapek, sałatek i jajek.