info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Zakwas chlebowy żytni 500g (suchy) - VIVIO

%Zakwas chlebowy żytni 500g (suchy)

Zakwas chlebowy żytni 500g (suchy) - VIVIO

Cena regularna: 17,55 zł
16,74 zł
Najniższa cena z 30 dni: 15,00 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Suchy Zakwas Żytni - skład

MARKA
VIVIO

Składniki: Zmielone produkty żytnie, woda, kultury starterowe;

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Suchy Zakwas Żytni - Zastosowanie

Zastosowanie: do pieczywa, mieszanek, koncentratów, mąk;

Dodaj 5-20g na 1 kg mąki pszennej (lub wyrobu pszennego) lub 50-60g na 1 kg mąki żytniej (lub wyrobu żytniego).

Suchy zakwas żytni znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w naszej kuchni. Możemy wykorzystać go zarówno do wypieku chleba pełnoziarnistego, jak i bułek o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu, wzbogacimy spożywane przez nas pieczywo o zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, potas, czy żelazo.

Suchy Zakwas Żytni - KCAL

W 100 gramach suchego zakwasu żytniego znajdziemy około 235 kalorii. Co najważniejsze, produkt ten jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości cennych węglowodanów oraz aż 34 gramy błonnika pokarmowego, który odpowiedzialny jest za wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Ponadto, produkty wytwarzane na bazie suchego zakwasu żytniego stanowią doskonałe źródło wartościowych witamin i minerałów, które zapewniają nam dobre zdrowie oraz samopoczucie.

Suchy Zakwas Żytni - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych suchego zakwasu żytniego

Pieczenie chleba na naturalnym zakwasie wpisane jest w kulturę i styl odżywiania człowieka już od tysięcy lat. Niniejsza metoda wypieku pieczywa mimo, iż nieco zapomniana, dzisiaj znów wraca do łask. Okazuje się bowiem, że zakwas żytni jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, chleb pieczony na zakwasie żytnim szczególnie ceniony jest przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy oraz insulinooporności, albowiem charakteryzuje się on niższym indeksem glikemicznym. Dodatkowo, zakwas chlebowy może wpływać na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit i niewątpliwie oddziałuje na walory smakowe wytwarzanych przez nas wypieków. A co jeszcze warto wiedzieć na temat suchego zakwasu żytniego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Jak ożywić suchy zakwas żytni?

Jak używać suchego zakwasu żytniego?

Jak prawidłowo przechowywać suchy zakwas żytni?

Jak rozpoznać suchy zakwas chlebowy?

  • Suchy zakwas żytni – kcal;

  • Zastosowanie suchego zakwasu żytniego w codziennej kuchni;

  • Suchy zakwas żytni – przepis.

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się suchy zakwas żytni?

Historia wypieku chleba na zakwasie sięga czasów starożytnych. Dane źródłowe donoszą, iż pierwsze produkty tego typu mogły powstawać nawet 4 000 lat przed naszą erą. Co ciekawe, dopiero w połowie XIX wieku zastąpiono niniejszą technikę wyrobu pieczywa popularnymi dziś drożdżami piekarskimi. Obecnie zakwas chlebowy wykorzystywany jest do produkcji wypieków niemalże na całym świecie. Znajduje on zastosowanie podczas produkcji słonego „birote” na terenach Meksyku, a w Niemczech wytwarzany jest z niego tradycyjny pumpernikiel. Warto wiedzieć, że możemy wyróżnić kilka rodzajów zakwasu. Pierwszy z nich to twarde ciasto, które podlega procesom fermentacji w temperaturze nieprzekraczającej 30oC. Drugi typ to mieszanka zakwasu z drożdżami piekarskimi lub grzybami z gatunku Saccharomyces Cerevisiae. Dzięki temu, możliwe staje się osiągnięcie odpowiedniego poziomu pH, niezbędnego do prawidłowego wyrobu chleba. Niniejszy rodzaj zakwasu odznacza się również nieco bardziej płynną strukturą i co ważne, może on przechowywany być w lodówce nawet przez okres siedmiu dni. Trzecim rodzajem jest zakwas suchy. Produkt ten poddany zostaje procesom suszenia, w celu otrzymania łatwej w zastosowaniu mieszanki, niezbędnej do wypieku pełnowartościowego chleba w krótkim czasie.

Co ciekawe, proces powstawania ciasta chlebowego na zakwasie żytnim składa się z kilku etapów, wśród których możemy wyróżnić: zaczątek, przedkwas, półkwas, pełny kwas i w końcu ciasto właściwe. Przestrzegając niniejszej procedury produkcji chleba jesteśmy w stanie uzyskać wysokiej jakości produkt, który stanowi doskonałą skarbnicę cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin i minerałów. Spośród najważniejszych z nich możemy wyróżnić witaminy z grupy B, potas, sód, selen, wapń i żelazo. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika, obecna w pełnoziarnistych wypiekach wytwarzanych na bazie suchego zakwasu żytniego.

Produkt ten odpowiedzialny jest więc nie tylko za nadanie wypiekom niepowtarzalnych walorów smakowych, ale również za wzbogacenie ich o zestaw niezbędnych substancji, które mogą przyczynić się zarówno do poprawy stanu naszego zdrowia, jak i samopoczucia. Suchy zakwas żytni marki VIVIO stworzony został wyłącznie z trzech składników: zmielonych produktów żytnich, wody oraz kultur starterowych. Dzięki temu, stanowi idealną podstawę do wypieku wysokiej jakości pieczywa, które jest doskonałym uzupełnieniem zrównoważonej diety.

Zakwas chlebowy – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Dzięki bogatej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie produktów pełnoziarnistych na bazie suchego zakwasu żytniego do zrównoważonej diety jest w stanie pozytywnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie człowieka. Ich właściwości powinny doceniać przede wszystkim te osoby, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Badania naukowe potwierdzają bowiem, iż pełnoziarnisty chleb wypiekany na zakwasie żytnim, w porównaniu z tradycyjnym „białym” pieczywem wytwarzanym na bazie drożdży piekarskich, powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu.

Warto również wiedzieć, iż pieczywo pełnoziarniste wytwarzane na bazie zakwasu żytniego znajduje szerokie zastosowanie w diecie śródziemnomorskiej, która uznawana jest za jeden z najistotniejszych elementów profilaktyki zaburzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Chleb wieloziarnisty na suchym zakwasie żytnim jest doskonałym źródłem błonnika odpowiedzialnego za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszanie ryzyka rozwoju miażdżycy i występowania zawałów serca w przyszłości. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość magnezu oraz potasu w niniejszych produktach. Te dwa minerały odpowiadają bowiem za ochronę układu krążenia, przyczyniając się między innymi do obniżania poziomu ciśnienia tętniczego oraz usprawnienia procesu krążenia.

Ważne miejsce w diecie człowieka zajmują również witaminy z grupy B, obecne w suchym zakwasie żytnim, jak również w produktach wytwarzanych na jego bazie. To właśnie one odpowiadają za wsparcie prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, przyczyniając się między innymi do zwiększenia odporności na stres, jak również podniesienia zdolności do długotrwałej koncentracji i efektywniejszego zapamiętywania. Dlatego też, tak ważne jest, aby spożywać wysokiej jakości produkty pełnoziarniste na bazie zakwasu żytniego podczas dni pełnych wyzwań (np. podczas tygodnia pracy lub nauki szkolnej). Niniejszy rodzaj wypieku chleba powinien również zainteresować wszystkie te osoby, które pragną pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów. Zawarty w produktach pełnoziarnistych błonnik wspomaga prawidłową perystaltykę jelit, co przyczynia się do zwiększenia objętości masy kałowej oraz regulacji rytmu wypróżnień. Dzięki temu możliwe staje się podniesienie efektywności zastosowanych metod odchudzania, jak również zapewnienie lepszego samopoczucia. Dodatkowo, błonnik zawarty w wypiekach na bazie zakwasu żytniego odpowiada za utrzymanie długotrwałego uczucia sytości po spożytym posiłku, co z kolei zmniejsza chęć na podjadanie niezdrowych przekąsek miedzy posiłkami.

Kwas chlebowy jako naturalne źródło kultur bakterii

Popularny zwłaszcza w Rosji oraz na Ukrainie kwas chlebowy, otrzymywany na drodze fermentacji chleba wytwarzanego na bazie zakwasu żytniego, uznawany jest za skarbnicę prozdrowotnych substancji. Co ciekawe, w Polsce zyskał on miano „wiejskiej oranżady”, ponieważ często spożywany jest przez osoby, które na co dzień zajmują się uprawą roli. Niemniej jednak, kwas chlebowy to coś znacznie więcej niż napój, który jest w stanie w krótkim czasie zaspokoić pragnienie. To przede wszystkim naturalne źródło dobroczynnych bakterii, wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i jednocześnie podnoszące odporność naszego organizmu. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii wskazują, iż kwas chlebowy, pozyskiwany z chleba na bazie zakwasu żytniego, jest naturalnym probiotykiem. Wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie prawie 3-krotnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na grypę w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo, kwas chlebowy chroni nasz układ pokarmowy przed rozwojem zagrażających życiu chorób nowotworowych, w tym raka jelita grubego, który często diagnozowany jest w populacji polskiej i nierozerwalnie związany jest z nieprawidłowym stylem odżywiania.

Przeciwwskazania związane ze spożywaniem suchego zakwasu żytniego

W większości przypadków spożywanie produktów na bazie suchego zakwasu żytniego jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet może wywierać na nie pozytywny wpływ. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, suchy zakwas żytni nie jest wskazany dla osób, u których rozpoznano celiakię lub alergię na gluten. Po drugie, produktów na bazie niniejszego zakwasu nie powinny spożywać osoby, które zmagają się z alergią na ziarna żyta. Dodatkowo, szczególną ostrożnością podczas wprowadzania suchego zakwasu żytniego do swojej kuchni powinni wykazać się pacjenci zmagający się z zespołem przerostu flory bakteryjnej (SIBO) lub zespołem jelita drażliwego (IBS). W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktów pełnoziarnistych na bazie suchego zakwasu żytniego, warto zgłosić się na konsultacje do lekarza pierwszego kontaktu, alergologa, dietetyka klinicznego lub gastroenterologa.

Suchy zakwas żytni – cena

Suchy zakwas żytni sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 500 gramów lub 1000 gramów:

  • Za mniejsze opakowanie (500g) zapłacimy około 19,00 – 25,00 złotych;
  • Za większe opakowanie (1000g) zapłacimy około 30,00 – 40,00 złotych.

Warto przy tym pamiętać, że cena suchego zakwasu żytniego uzależniona jest od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na skład produktu i wybierać ten, który nie zawiera w sobie dużej ilości konserwantów oraz polepszaczy smaku.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące suchego zakwasu żytniego

Pytanie 1: Gdzie kupić suchy zakwas żytni? Niniejszy produkt możemy kupić w nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, suchego zakwasu żytniego warto poszukać w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy gwarancję najwyższej jakości zakupu, jak również dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Jak ożywić suchy zakwas żytni? Ożywianie suchego zakwasu jest niezwykle proste. Wystarczy rozcieńczyć 100g suchego zakwasu w proszku w 100ml ciepłej (niegorącej) wody. Tak przygotowaną miksturę należy wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż do momentu, w którym zakwas zacznie pracować (na jego powierzchni wydzielą się wówczas liczne bąbelki powietrza). Wskazane jest, aby ożywiony zakwas żytni „dokarmiać” przez kilka kolejnych dni, aż stanie się gotowy do użycia.

Pytanie 3: Jak używać suchego zakwasu żytniego? Suchy zakwas żytni, po odpowiednim ożywieniu, możemy wykorzystać podczas wyrobu ulubionego pieczywa.

Pytanie 4: Jak prawidłowo przechowywać suchy zakwas żytni? Niniejszy produkt najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Na przykład w szafce kuchennej lub spiżarni. Natomiast ożywiony zakwas żytni warto przechowywać w ciepłym miejscu tak, aby mógł odpowiednio pracować.

Pytanie 5: Jak rozpoznać suchy zakwas chlebowy? Produkt ten dostępny jest w formie sypkiego proszku o kremowym kolorze. Charakteryzuje się on delikatnym, lekko kwaskowatym zapachem i przywodzić może nam na myśl mąkę pszenną.

 

  

 

Podsumowanie

Suchy zakwas żytni to doskonała podstawa do przygotowania pełnych zdrowia wypieków pełnoziarnistych, które stanowią jeden z podstawowych składników zrównoważonej diety. Niniejszy produkt jest łatwy w zastosowaniu i odznacza się zawartością cennych dla zdrowia składników. Dlatego też, warto wykorzystać go podczas wypieku domowego chleba.

Bibliografia

  1. Bo S, Seletto M, Choc A, i in. The acute impact of the intake of four types of bread on satiety and blood concentrations of glucose, insulin, free fatty acids, triglyceride and acylated ghrelin. A randomized controlled cross-over trial. Food Res Int. 2017;92:40–47.
  2. Calasso M, Vincentini O, Valitutti F, Felli C, Gobbetti M, Di Cagno R. The sourdough fermentation may enhance the recovery from intestinal inflammation of coeliac patients at the early stage of the gluten-free diet. Eur J Nutr. 2012;51(4):507–512;
  3. Coda R, Rizzello CG, Pinto D, Gobbetti M. Selected lactic acid bacteria synthesize antioxidant peptides during sourdough fermentation of cereal flours. Appl Environ Microbiol. 2012;78(4):1087–1096.
  4. Di Cagno R, De Angelis M, Auricchio S, i in. Sourdough Bread Made from Wheat and Nontoxic Flours and Started with Selected Lactobacilli Is Tolerated in Celiac Sprue Patients. Appl Environ Microbiol. 2004;70(2):1088–1096;
  5. De Angelis M, Rizzello CG, Alfonsi G, i in. Use of sourdough lactobacilli and oat fibre to decrease the glycaemic index of white wheat bread. Br J Nutr. 2007;98(6):1196–1205;
  6. de Angelis M, Damiano N, Rizzello CG, Cassone A, Di Cagno R Di, Gobbetti M. Sourdough fermentation as a tool for the manufacture of low-glycemic index white wheat bread enriched in dietary fibre. Eur Food Res Technol. 2009;229(4):593–601;
  7. Katina K, Arendt E, Liukkonen KH, Autio K, Flander L, Poutanen K. Potential of sourdough for healthier cereal products. Trends Food Sci Technol. 2005;16(1–3):104–112;
  8. Liljeberg HG, Björck IM. Delayed gastric emptying rate as a potential mechanism for lowered glycemia after eating sourdough bread: studies in humans and rats using test products with added organic acids or an organic salt. Am J Clin Nutr. 1996;64(6):886–893;
  9. Lopez HW, Krespine V, Guy G, Messager A, Demigne C, Remesy C. Prolonged fermentation of whole wheat sourdough reduces phytate level and increases soluble magnesium. J Agric Food Chem. 2001;49(5):2657–2662;
  10. Maioli M, Pes GM, Sanna M, i in. Sourdough-leavened bread improves postprandial glucose and insulin plasma levels in subjects with impaired glucose tolerance. Acta Diabetol. 2008;45(2):91–96. doi:10.1007/s00592-008-0029-8;
  11. Najjar AM, Parsons PM, Duncan AM, Robinson LE, Yada RY, Graham TE. The acute impact of ingestion of breads of varying composition on blood glucose, insulin and incretins following first and second meals. Br J Nutr. 2009;101(3):391;
  12. Rodriguez-Ramiro I, Brearley CA, Bruggraber SFA, Perfecto A, Shewry P, Fairweather-Tait S. Assessment of iron bioavailability from different bread making processes using an in vitro intestinal cell model. Food Chem. 2017;228:91–98;
  13. Scazzina F, Del Rio D, Pellegrini N, Brighenti F. Sourdough bread: Starch digestibility and postprandial glycemic response. J Cereal Sci. 2009;49(3):419–421;
  14. Zhu X, Sun X, Wang M, i in. Quantitative assessment of the effects of beta-glucan consumption on serum lipid profile and glucose level in hypercholesterolemic subjects. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2015;25(8):714–723.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów