Stwórz wyjątkowe dania z zielonej soczewicy
Zdajesz sobie sprawę jak wartościowa jest soczewica? Mimo, iż jeszcze nie jest tak popularna w naszym kraju, coraz częściej pojawia się na naszych stołach. I dobrze! Soczewica zielona zapobiega nadciśnienie (dzięki wysokiej zawartości potasu a niskiej sodu), a co więcej obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i cynku. Jeśli będziesz spożywać soczewicę regularnie, zapobiegnie to bolesnym skurczom łydek. Ponadto soczewica, jako źródło błonnika pokarmowego, wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Sprawdź, jakie wyjątkowe i smaczne dania możesz wyczarować z zielonej soczewicy. Ciesz się pełnią zdrowia i doskonałym smakiem.

Kokosowe curry z zieloną soczewicą
- 1 szklanka zielonej soczewicy (surowej)
- 2 ½ szklanki bulionu
- ¾ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ¼ szklanki pasty curry
- 2 łyżeczki masła
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka imbiru
- jogurt grecki
- 2 szklanki świeżego szpinaku (łodygi należy usunąć)
- 2 ząbki czosnku
Do rondelka przełóż soczewicę, 2 szklanki bulionu, pastę curry i kurkumę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zmięknie. Dodaj pozostały bulion i poczekaj, aż soczewica wchłonie go podczas gotowania. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia bulionu przez soczewicę. Trzymaj rondel na małym ogniu, dodaj koncentrat. Całość powinna się lekko zagęścić. Dodaj masło, czosnek i przyprawy. Dodaj mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez jeszcze kilka minut, aż całość się zagęści. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i szpinak.
Pikantny gulasz z soczewicy z batatami
- 1 ½ szklanki zielonej soczewicy
- łyżka oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- sól do smaku
- 2 łyżeczki kminku
- 6 szklanek wody
- 2 bataty (obrane i pokrojone w grubą kostkę)
- liść laurowy
- 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ¼ świeżo siekanej kolendry lub pietruszki
Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, ciągle mieszając około 5 minut. Dodaj czosnek i ½ łyżeczki soli. Gotuj jeszcze przez chwilkę, po czym dodaj kminek i marchewkę. Wymieszaj. Dodaj soczewicę zieloną, wodę, bataty, liść laurowy, koncentrat i sól do smaku. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, do momentu aż soczewica i słodkie ziemniaki zmiękną a bulion nabierze zapachu. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Smacznego!