info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Ekstrakt z kokosa w proszku odpowiedni dla wegan 250g - VIVIO

Mleko kokosowe w proszku wegańskie cena, właściwości

Ekstrakt z kokosa w proszku odpowiedni dla wegan 250g - VIVIO

22,67 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 2 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Mleko kokosowe w proszku - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
FilipinyVIVIO

Mleko Mleko kokosowe (97%), tapiokowa maltodextryna (2%),  guma akacjowa (błonnik z akacji) (1%).


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Mleko kokosowe w proszku - Zastosowanie

Dzięki niezwykłym walorom smakowym oraz wysokiej wartości odżywczej, ekstrakt z kokosa w proszku możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: Warto stosować go do pożywnej owsianki z dodatkiem świeżych owoców sezonowych;
  • Po drugie: Mleko kokosowe w proszku doskonale pokreśli smak domowych koktajlów owocowych;
  • Po trzecie: W czasie upalnych dni możemy wykorzystać ekstrakt z kokosa w proszku podczas przygotowywania domowych lodów;
  • Po czwarte: Produkt ten doskonale sprawdzi się w roli smacznego zamiennika dla tradycyjnego mleka do kawy;
  • Po piąte: Mleko kokosowe w proszku bez przeszkód możemy dodawać do domowych ciast i ciasteczek.

 

Kilka zalecanych proporcji dozowania dla odtworzenia napoju w płynie o odpowiedniej zawartości tłuszczu:

- Niska zawartość tłuszczu: 50 g mleczka w proszku + 150 ml wody (zawartość tłuszczu: 15-17%)

- Wysoka zawartość tłuszczu: 50 g w mleczka proszku + 100 ml wody, zawartość tłuszczu (20-22%)

- Bardzo wysoka zawartość tłuszczu: 50 g mleczka proszku + 50 ml wody, zawartość tłuszczu (30-33%)

Mleko kokosowe w proszku - KCAL

Ekstrakt z kokosa w proszku posiada wysoką wartość odżywczą. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy 704 kalorie, w tym 64 gramy tłuszczu, 26 gramów węglowodanów i blisko 6 gramów błonnika. Warto przy tym wiedzieć, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 10-20 gramów ekstraktu z kokosa w proszku. Oznacza to, iż jest ono w stanie dostarczyć do naszego organizmu zaledwie 70-140 kalorii na dobę.

Mleko kokosowe w proszku - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych ekstraktu z kokosa w proszku marki VIVIO

Wraz z rozwojem świadomości na temat znaczenia zdrowej diety w codziennym życiu człowieka, coraz częściej sięgamy po produkty roślinne, które odznaczają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także zawartością cennych dla zdrowa składników, w tym witamin i minerałów. Mleko kokosowe w proszku to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mleka. Sięgać po nie mogą zarówno miłośnicy kuchni wegańskiej, jak i osoby, które zmagają się z problemem nietolerancji laktozy. Ekstrakt z kokosa marki VIVIO jest wyjątkowym produktem, który został stworzony wyłącznie z najwyższej jakości, naturalnych składników. Dlatego też, wprowadzenie mleka kokosowego w proszku do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości niniejszego produktu? I jak wykorzystać go w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić ekstrakt z miąższu z kokosa?

Czy mleko kokosowe w proszku jest produktem wegańskim?

Do czego można dodawać ekstrakt z kokosa?

Jakie są opinie na temat mleka kokosowego w proszku?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać ekstrakt z miąższu z kokosa?

  • Mleko kokosowe w proszku – kcal;

  • Mleko kokosowe w proszku – zastosowanie w codziennej kuchni.

  • Ekstrakt z kokosa – przepisy.

Co warto wiedzieć na temat ekstraktu z kokosa w proszku?

Ekstrakt z kokosa w proszku to wyjątkowy produkt marki VIVIO, który stworzony został z myślą o miłośnikach kuchni wegańskiej. Jego formuła opracowana została w oparciu o najwyższej jakości, naturalne składniki. Dlatego też, wyróżnia się ona dobrą tolerancją przez organizm człowieka. Skład niniejszego produktu jest niezwykle prosty. Znajduje się w nim wyłącznie sproszkowane mleko kokosowe, maltodekstryna pochodząca z tapioki oraz guma akacjowa (która odpowiada za dostarczenie dodatkowych ilości cennego błonnika). Ekstrakt z kokosa w proszku jest łatwy z zastosowaniu, a ponadto wyróżnia go niezwykle przyjemny smak i aromat. Wszystko to za sprawą mleka pozyskiwanego z orzechów palmy kokosowej.

Mleko kokosowe pozyskiwane jest z połączenia miąższu kokosa z wodą. Co ciekawe, produkt ten nie występuje naturalnie w przyrodzie i często mylony jest z bogatą w elektrolity wodą kokosową, która znajduje się we wnętrzu orzechów palmy kokosowej. Niniejszy produkt pozyskiwany jest wyłącznie z dojrzałych owoców, które odznaczają się wysokim stopniem nawodnienia. Palma kokosowa, z której otrzymywany jest cenny miąższ, jest drzewem charakterystycznym dla regionów tropikalnych. Zazwyczaj spotkać ją możemy u wybrzeży słonecznych plaż, ze szczególnym uwzględnieniem Wysp Pacyfiku oraz terenów Europy Południowej. Warto wiedzieć, iż orzech kokosowy stanowi ważny element pożywienia mieszkańców tropikalnych wysp. Szczególnie doceniają oni właściwości wody kokosowej, która jest skarbnicą cennych elektrolitów, niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia, nawet w czasie najbardziej upalnych dni. Podobnie jak woda kokosowa, tak i mleko kokosowe zawiera w sobie bogaty zestaw wartościowych składników odżywczych. W tym miejscu należy wyróżnić średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które od lat wzbudzają ogromne zainteresowanie w gronie dietetyków i znawców zdrowego odżywiania. Co ciekawe, mleko kokosowe jest również w stanie zapewnić nam dowóz licznych minerałów. Niniejszy produkt jest bogaty zarówno w potas, wapń, jak i żelazo. Dodatkowo, znajdziemy w nim spore ilości witaminy C.

Kolejnym składnikiem ekstraktu z kokosa w proszku jest maltodekstryna, pozyskiwana z ziaren tapioki. Niniejszy składnik stosowany jest w przemyśle spożywczym na szeroką skalę. Występuje ona pod postacią białego proszku, a w kontakcie z wodą zamienia się w lepką masę. To właśnie dzięki niej mleko kokosowe posiada tak aksamitną konsystencję. Warto także wiedzieć, iż maltodekstryna stanowi wyłącznie 2% składu ekstraktu z kokosa. W takich ilościach jest ona bezpieczna dla zdrowia.

Zaledwie 1% ekstraktu z kokosa stanowi także guma akacjowa. Niniejszy składnik od lat jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Odpowiada on za nadawanie gęstości produktom. Co ciekawe, jest on także źródłem błonnika rozpuszczalnego, czyli składnika, który wykazuje wysoce pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Połączenie powyższych elementów sprawia, że ekstrakt z kokosa w proszku jest nie tylko smaczny, ale także pełen wartościowych składników odżywczych.

Ekstrakt z kokosa – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Mleko kokosowe znane jest przede wszystkim z zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych z grupy MCT. Dlatego też, wprowadzenie ekstraktu z kokosa do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Nasycone kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe są inaczej metabolizowane przez organizm człowieka. Trafiają one bezpośrednio do wątroby, gdzie zamieniane są w energię niezbędną do codziennego funkcjonowania. Dlatego też, mleko kokosowe znajduje ważne miejsce w diecie sportowców i osób, które dbają o smukły wygląd sylwetki.

Warto także wiedzieć, że mleko kokosowe w proszku jest źródłem kwasu laurynowego. Niniejszy składnik, pod wpływem procesów zachodzących w organizmie, przekształcany jest na monolaurynę o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Na podstawie badań udowodniono, iż substancja ta niszczy otoczki lipidowe niektórych wirusów, a także zwalcza szkodliwe grzyby, pierwotniaki i bakterie. W związku z tym, wprowadzenie do diety odpowiednich ilości mleka kokosowego może przyczyniać się do wzmocnienia naszej odporności. Co ciekawe, w ostatnich latach wiele mówi się także o właściwościach przeciwnowotworowych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Niemniej jednak, doniesienia te wymagają przeprowadzenia dalszych badań naukowych.

Wprowadzenie mleka kokosowego do zrównoważonej diety sprzyja także zdrowiu naszej skóry. Zawarte w kokosie antyoksydanty są w stanie skutecznie zwalczać negatywny wpływ wolnych rodników, a tym samym hamować procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo, mleko kokosowe jest dobrym źródłem wapnia. Dlatego też, może okazać się cennym elementem profilaktyki osteoporozy. Warto wiedzieć, że tłuszcze pochodzące z orzechów palmy kokosowej zajmują ważne miejsce w profilaktyce i dietoterapii chorób w obrębie układu nerwowego. Coraz częściej wykorzystywane są one w diecie ketogenicznej, która jest nieodłącznym elementem terapii w przebiegu padaczki lekoopornej, a nawet w chorobie Alzheimera oraz Parkinsona.

Warto przy tym pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z mleka kokosowego w proszku wszystko to, co najlepsze, powinniśmy wprowadzić je do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Tylko w ten sposób będziemy w stanie cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem przez długie lata.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania mleka kokosowego w proszku

W większości przypadków, stosowanie ekstraktu z kokosa w proszku jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane ze spożywaniem niniejszego produktu. Po pierwsze, stosowanie nadmiernych ilości mleka kokosowego w proszku nie jest wskazane w przypadku osób, u których występują poważne zaburzenia lipidowe oraz/lub zaburzenia czynności serca. Po drugie, ograniczone ilości ekstraktu z kokosa powinny spożywać osoby, które zmagają się z problemem nadmiernej masy ciała lub z otyłością. Ponadto, poszczególne składniki niniejszego produktu mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać ekstrakt z kokosa do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu niniejszego produktu (np. nudności, bólu brzucha, zawrotów głowy, wysypki, zaczerwienienia oczu). Należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

UWAGA NA ALERGENY: W ekstrakcie z kokosa w proszku mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Ekstrakt z kokosa w proszku – cena

Ekstrakt z kokosa w proszku najczęściej sprzedawany jest w opakowaniach o wartości 250 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 21,00 – 30,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena ekstraktu z kokosa może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu, należy zwrócić uwagę na skład produktu i wybierać ten ekstrakt z kokosa, który zwiera w swoim składzie minimum 95% mleka kokosowego w proszku. Dzięki temu zyskamy pewność, że zakupiony produkt jest bezpieczny dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące ekstraktu kokosowego w proszku

Pytanie 1: Gdzie kupić ekstrakt z miąższu z kokosa? Produkt ten dostępny jest w nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać gwarancję najwyższej jakości produktu, jak również dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Czy mleko kokosowe w proszku jest produktem wegańskim? Ekstrakt z kokosa w proszku jest odpowiedni dla wegan. Nie zawiera on w swoim składzie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, mleko kokosowe w proszku jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych witamin i minerałów, o których dowóz szczególnie należy dbać podczas przestrzegania diety wegańskiej.

Pytanie 3: Do czego można dodawać ekstrakt z kokosa? Produkt ten znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy dodawać ekstrakt z kokosa zarówno do pożywnych koktajli, jak i płatków śniadaniowych. Dzięki temu zyskają one nie tylko wyjątkowy smak, ale także większą wartość odżywczą.

Pytanie 4: Jakie są opinie na temat mleka kokosowego w proszku? Ekstrakt z kokosa w proszku marki VIVIO cieszy się ogromną popularnością. Klienci doceniają przede wszystkim jego wyjątkowy smak oraz łatwość w zastosowaniu.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać ekstrakt z miąższu z kokosa? Produkt ten należy przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Warto przełożyć go do szklanego pojemnika z szczelnie zamykaną pokrywką. Dzięki temu na dłużej będziemy w stanie zachować cenne walory smakowe oraz wartości odżywcze produktu.

 

kokos

 

Podsumowanie

Ekstrakt z kokosa w proszku to wyjątkowy produkt, który z pewnością podbije serca nie tylko miłośników kuchni wegańskiej. Jego doskonały smak jest w stanie wzbogacić aromat przygotowywanych przez nas potraw, jak również zapewnić nam dowóz cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić ekstrakt z kokosa do zdrowej diety.

Bibliografia

  1. A. Prior, F. Davidson, C. E. Salmond, and Z. Czochanska, Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies, “The American Society for Clinical Nutrition” 1981, http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short;
  2. Aziz A., Aziz R. i wsp. Coconut oil and fermentation of coconut milk. Handbook of Plant-Based Fermented Food and Beverage Technology 2012, 665-675;
  3. Boiero M.L., Borsarelli C.D., Montenegro M.A., Valle L. (2012): Gum Arabic: More Than an Edible Emulsifier, Products and Applications of Biopolymers, Casparus Johannes Reinhard Verbeek, IntechOpen;
  4. G. Nevin, T. Rajamohan, Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague–Dawley rats, Department of Biochemistry, University of Kerala, http://e-spenjournal.org.marlin-prod.literatumonline.com/article/S1751-4991(07)00043-1/abstract;
  5. Gawałek J., Pilarska A.A. (2016): Hydrokoloidy – substancje stabilizujące żywność Funkcje, mody?kacje i uwarunkowania prawne. Cz. I. Przemysł Spożywczy 70 (3): 36-39;
  6. Jessa J., Hozyasz K. (2015). Wartość zdrowotna produktów kokosowych. Pediatria Polska 282;
  7. Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
  8. O. Ogbolu, A. A. Oni, O. A. Daini, A. P. Oloko, In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria, “Med. Food. 2007” nr 10 (2), s. 384-387 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080;
  9. Umesh P., Soottawat B. Coconut Milk and Coconut Oil: Their Manufacture Associated with Protein Functionality. Journal of Food Science 2018, 83, 1-9.
  10. Voon, P. T., Ng, T. K. W., Lee, V. K. M., & Nesaretnam, K. (2011). Diets high in palmitic acid (16: 0), lauric and myristic acids (12: 0+ 14: 0), or oleic acid (18: 1) do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults–. The American journal of clinical nutrition, 94(6), 1451-1457.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów