info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Przyprawa do ryby 40g - VIVIO

%Przyprawa do ryb, do ryby, przyprawa do łososia

Przyprawa do ryby 40g - VIVIO

Cena regularna: 2,99 zł
2,49 zł
Najniższa cena z 30 dni: 2,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Przyprawa do ryby - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Sól, koperek, cukier, pasternak, rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz biały, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, szczypiorek, por, pietruszka, seler, barwnik: ryboflawina, aromat


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Przyprawa do ryby - Zastosowanie

Przyprawa do ryby to niezastąpiony składnik zrównoważonej diety. Dzięki doskonałej kompozycji smaków, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: Możemy dodać ją zarówno do ryby smażonej, jak i do ryby pieczonej z dodatkiem warzyw;
  • Po drugie: Przyprawa ta świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania ryby po grecku;
  • Po trzecie: Warto dodać niniejszą przyprawę do tofu, w ten sposób uzyskamy unikalny smak, który będzie przywodził nam na myśl najsmaczniejsze świąteczne przyprawy;
  • Po czwarte: Niniejsza mieszanka doskonale sprawdzi się podczas przyrządzania domowych past kanapkowych na bazie pieczonych ryb;
  • Po piąte: Bez przeszkód można dodać niniejszą przyprawę do zupy rybnej. Dzięki temu, w zaledwie kilka chwil wzbogacimy jej aromat.

Przyprawa do ryby - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych przyprawy do ryby marki VIVIO

Zgodnie z zaleceniami zdrowego odżywiania, każdego tygodnia powinniśmy spożywać minimum dwie porcje ryb, które są źródłem cennych witamin oraz wartościowych kwasów tłuszczowych. Niestety wielu z nas o tym zapomina, choćby ze względu na fakt, że ryba nie jest łatwa w przygotowaniu. Na szczęście, znamy prosty sposób na to, jak to zmienić. Aromatyczna przyprawa marki VIVIO doskonale nadaje się zarówno do ryby smażonej, pieczonej, jak i po grecku. Stworzona została ona z wyselekcjonowanych składników wyłącznie naturalnego pochodzenia. Dlatego też, jest w stanie pozytywnie oddziaływać nie tylko na nasze kubki smakowe, ale także nasze zdrowie i codzienne samopoczucie. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej wyjątkowej przyprawy do ryb? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić przyprawę do ryby?

Czy przyprawa do ryby zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki?

Czy przyprawa do ryby jest bezpieczna dla osób z celiakią?

Do czego można dodawać przyprawę do ryby?

Jak przechowywać przyprawę do ryby, aby na długo zachować jej aromat?

  • Zastosowanie przyprawy do ryby w codziennej kuchni;

  • Przyprawa do ryby – przepisy.

Przyprawa do ryby – skład i najważniejsze wartości odżywcze

Najnowsza mieszanka przypraw marki VIVIO to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników ryb. W odróżnieniu od innych produktów dostępnych na rynku, stworzona została wyłącznie ze składników naturalnego pochodzenia. Dlatego też, w przyprawie do ryby nie znajdują się nadmierne ilości soli, cukru, konserwantów, czy sztucznych barwników. Ponadto, połączenie aromatycznych ziół sprawia, iż przyprawa ta doskonale odnajduje się zarówno podczas przyrządzania ryby pieczonej, jak i smażonej. A z jakich składników została przygotowania niniejsza przyprawa?

Po pierwsze: KURKUMA. Niniejsza przyprawa korzenna pochodzi z dalekiej Azji. Niemniej jednak, cieszy się ona ogromną popularnością na terenie całego świata. Wszystko to za sprawą jej charakterystycznego, żółto-pomarańczowego barwnika – kurkuminy. Kurkuma jest nie tylko doskonałym źródłem smaku, ale także cennych polifenoli, witamin i minerałów. Co ciekawe, odpowiada ona także za nadanie wyjątkowego koloru przyprawie do ryby marki VIVIO.

Po drugie: BAZYLIA. Przyprawa ta jest bliskim krewnym mięty. Posiada ona charakterystyczny, lekko orzeźwiający smak i świetnie łączy się zarówno ze smakiem warzyw, jak i ryb. Bazylia często wykorzystywana jest podczas przyrządzania dań kuchni śródziemnomorskiej. Warto również wiedzieć, że znajduje ona szerokie zastosowanie w dziedzinie ziołolecznictwa. Bazylia jest źródłem olejków eterycznych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co ciekawe, roślinę tę bez przeszkód możemy hodować w domowej doniczce.

Po trzecie: GORCZYCA. Nasiona gorczycy białej najczęściej wykorzystywane są podczas produkcji musztard oraz marynat. Nic w tym dziwnego, albowiem odznaczają się one wyjątkowym smakiem, który idealnie pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb. Co ciekawe, gorczyca jest także cennym składnikiem dla naszego zdrowia. Znajdziemy w niej wartościowe kwasy tłuszczowe oraz olejki lotne. To właśnie dzięki gorczycy, przyprawa do ryb marki VIVIO nabiera tak wyjątkowego aromatu.

Po czwarte: MELISA. Niniejsze zioło kojarzy nam się przede wszystkim z przemysłem farmaceutycznym. Melisa jest bowiem popularnym składnikiem leków i suplementów diety o działaniu uspokajającym. Warto jednak wiedzieć, że oprócz cennych właściwości leczniczych, roślina ta odznacza się również wyjątkowym smakiem, który idealnie pasuje do dań rybnych.

Po piąte: PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA. Mielona papryka często wykorzystywana jest w naszej codziennej kuchni. Nie dziwi więc fakt, że znalazła się ona także w mieszance do ryb marki VIVIO. Co ciekawe, papryka ostra jest nie tylko pełna smaku, ale również cennych składników odżywczych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje kapsaicyna, która wykazuje wysoce pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Ponadto, odpowiada ona za nadanie pikanterii przygotowywanym przez nas potrawom. 

Po szóste: ESTRAGON. To aromatyczne zioło charakterystyczne jest dla regionu Ameryki Północnej oraz Południowej Rosji. Niemniej jednak, współcześnie uprawiane jest na terenie niemalże całego świata. Wszystko to za sprawą wyjątkowych właściwości kulinarnych oraz leczniczych. Estragon jest źródłem licznych witamin oraz minerałów. Odznacza się on wyjątkowym, silnym aromatem, który doskonale uzupełnia smak przygotowywanych przez nas ryb.

Po siódme: KOLENDRA. Nazywane chińską pietruszką zioło, bez którego trudno sobie wyobrazić smak większości mieszanek przypraw, jest na szeroką skalę stosowane w kuchniach całego świata, a przede wszystkim w kuchni azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej. Kolendra odznacza się silnym smakiem i aromatem. Co ciekawe, smakosze niniejszej przyprawy różnie mogą odbierać jej smak. Jedni opisują kolendrę jako słodkie zioło, inni jako nieco gorzkawe.

Po ósme: MAJERANEK. To jedno z tych ziół, które od pokoleń wykorzystywane jest podczas przyrządzania dań rybnych. Majeranek jest charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskiej. Co ciekawe, na szeroką skalę uprawiany jest on także na ziemiach polskich. Majeranek odznacza się intensywnym zapachem i nieco słonawym smakiem. Warto wiedzieć, że jest on także doskonałym źródłem cennych składników odżywczych, wśród których warto wyróżnić wysoką zawartość witaminy C oraz niezbędnych flawonoidów.

Po dziewiąte: TYMIANEK. Niniejsze zioło doceniane jest w kuchniach całego świata za sprawą swojego wyjątkowego aromatu. Warto jednak wiedzieć, że tymianek jest także źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Zioło to na szeroką skalę wykorzystywane jest zarówno w ziołolecznictwie, jak i podczas przygotowywania dań rybnych. Niemniej jednak doskonale sprawdza się ono także w połączeniu z warzywami, serami i mięsem. To właśnie olejki eteryczne zawarte w tymianku, wzmacniają niepowtarzalny aromat przyprawy do ryby marki VIVIO.

Po dziesiąte: GAŁKA MUSZKATOŁOWA. Owoc muszkatołowca korzennego to egzotyczna przyprawa, która doskonale wzbogaca smak deserów, jak również kawy. Jej korzenny aromat świetnie sprawdza się także podczas przygotowywania ryb (np. ryby po grecku). Warto wiedzieć, że gałka muszkatołowa stanowi niezrównane źródło olejków eterycznych, które wykazują wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz codzienne samopoczucie.

Po jedenaste: LIŚĆ LAUROWY. Już od tysiącleci liść laurowy zajmuje ważne miejsce zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Ta wyjątkowa roślina o silnym aromacie, najprawdopodobniej pochodzi z regionów Azji Południowej, mimo to najbardziej kojarzy nam się z regionem śródziemnomorskim, gdzie na szeroką skalę wykorzystywana jest podczas przyrządzania tradycyjnych potraw, w tym dań rybnych. Liść laurowy to przyprawa, której nie mogło zabraknąć w naszej mieszance do ryb. Jest on nie tylko źródłem doskonałego smaku, ale przede wszystkim cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Po dwunaste: KMINEK. Należący do rodziny selerowatych kminek, stanowi ważny element polskiej kuchni. Podobnie jak gałka muszkatołowa. jest on dobrym źródłem olejków eterycznych, które odpowiadają między innymi za jego silny aromat. Warto także wiedzieć, że ziarna kminku zawierają w sobie zestaw cennych witamin, wśród których na szczególną uwagę zasługuje witamina A oraz niewielkie ilości witaminy D.

Ponadto, w składzie przyprawy do ryb marki VIVIO znajdziemy: ograniczone ilości soli, kukurydzę, suszoną cebulę i ekstrakt z kurkumy. Wszystko to sprawia, że nasza mieszanka odznacza się najwyższą jakością oraz smakiem, który z miejsca podbija kubki smakowe.

Przyprawa do ryby pieczonej – poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne zawartych w niej ziół

Przyprawa do ryby zawiera w sobie zestaw cennych ziół, które stanowią źródło wartościowych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują zioła o działaniu uspokajającym, w tym melisa oraz estragon. To właśnie dzięki nim możliwe staje się obniżenie napięcia mięśniowego, wywołanego silnym stresem oraz ułatwienie procesu zasypiania. Co ciekawe, estragon może wpływać pozytywnie na zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i długotrwałej koncentracji, jest on bowiem dobrym źródłem witamin z grupy B. Zarówno kminek, gorczyca, jak i ostra papryka odpowiadają za wspomożenie naszych procesów trawiennych. Badania naukowe potwierdzają, że przyczyniają się one do przyspieszenia metabolizmu, a nawet procesu spalania tkanki tłuszczowej.

Poszczególne zioła zawarte w przyprawie do ryby marki VIVIO są także doskonałym źródłem flawonoidów. Niniejsze substancje są niezwykle cenne dla naszego zdrowia, albowiem wpływają na zmniejszanie szkodliwego wpływu wolnych rodników. Tym samym przyczyniają się one nie tylko do spowolnienia procesów starzenia się organizmu, ale przede wszystkim do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Zarówno bazylia, jak i estragon, tymianek, czy majeranek, są świetnym źródłem witamin i minerałów (w tym potasu), które wykazują dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Wprowadzenie niniejszych ziół do codziennej diety (a tym samym ograniczenie w niej udziału soli), może odpowiadać za obniżenie poziomu ciśnienia krwi oraz cholesterolu. Dzięki temu, istotnie zmniejszone zostaje ryzyko rozwoju miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca w przyszłości.

Spożywanie ryb jest niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia. Niniejszy produkt jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych, które są nie tylko cenne dla naszej odporności, ale także prawidłowej czynności układu nerwowego, układu krążenia oraz układu trawiennego. Spożywanie ryby z dodatkiem aromatycznych przypraw dwa razy w tygodniu, w połączeniu z przestrzeganiem zaleceń zdrowego stylu życia, może wpływać na poprawę naszego samopoczucia oraz ochronę organizmu przed występowaniem licznych chorób o charakterze cywilizacyjnym.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania przyprawy do ryby

Przyprawa do ryb zawiera w swoim składzie wyłącznie składniki naturalnego pochodzenia. Dlatego też, w większości przypadków jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej spożywaniem. Po pierwsze: stosowanie przyprawy do ryby smażonej (ze względu na zawartość ostrej papryki oraz cebuli) nie jest zalecane w przypadku: osób przestrzegających zaleceń diety lekkostrawnej, kobiet w ciąży, matek karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci. Po drugie: ze względu na zawartość soli, stosowanie nadmiernych ilości niniejszej mieszanki nie jest zalecane w przypadku osób zmagających się z problemem nadciśnienia. Ze względu na fakt, że poszczególne składniki przyprawy do ryby mogą być odpowiedzialne za wywołanie reakcji alergicznej, zaleca się, aby wprowadzać ją do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Jeśli po spożyciu przyprawy do ryb pojawią się objawy niepożądane (np. nudności, wymioty, bóle brzucha, zawroty głowy, wysypka, zaczerwienienie skóry, duszności), należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty (np. alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu).

UWAGA NA ALERGENY: W przyprawie do ryby mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Przyprawa do ryby smażonej – cena

Przyprawa do ryby sprzedawana jest w opakowania o pojemności 40 gramów. Zazwyczaj zapłacimy za nią około 3,00 – 6,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena przyprawy do ryby może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę, czy wybrana przez nas mieszanka do ryb nie zawiera w swoim składzie glutaminianu sodu lub sztucznych barwników, w ten sposób zyskamy pewność, że produkt jest bezpieczny dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące przyprawy do ryby marki VIVIO

Pytanie 1: Gdzie kupić przyprawę do ryby? Mieszanka ta dostępna jest w nielicznych marketach spożywczych. Dlatego też, warto poszukać jej w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu zyskamy dostęp do artykułów najwyższej jakości w atrakcyjnej ofercie cenowej.

Pytanie 2: Czy przyprawa do ryby zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki? Nasza mieszanka została opracowana na bazie naturalnych składników, głównie ziół oraz przypraw korzennych. W związku z tym, w jej składzie nie znajdują się konserwanty, jak również sztuczne barwniki. Wyjątkowy kolor przyprawy do ryby został osiągnięty za sprawą ekstraktu z kurkumy, która jest źródłem cennych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy.

Pytanie 3: Czy przyprawa do ryby jest bezpieczna dla osób z celiakią? Warto wiedzieć, że choć poszczególne składniki przyprawy do ryby nie zawierają w swoim składzie glutenu, jest ona produkowana na terenie zakładu, w którym niniejszy składnik jest przetwarzany. Dlatego też, przyprawa do ryby nie jest wskazana w diecie osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu, albowiem nawet jego najmniejsze ilości mogą odpowiedzialne być za wywołanie dotkliwych objawów.

Pytanie 4: Do czego można dodawać przyprawę do ryby? Niniejsza mieszanka ziół oraz przypraw korzennych doskonale łączy się nie tylko ze smakiem ryb, ale także serów, warzyw i mięs. W związku z tym, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

Pytanie 5: Jak przechowywać przyprawę do ryby, aby na długo zachować jej aromat? Przyprawę tę najlepiej jest przechowywać w szafce kuchennej lub spiżarni, z dala od wilgoci oraz nadmiernego działania promieni słonecznych. Ponadto, jeśli chcemy na długo zatrzymać jej wyjątkowy aromat, powinniśmy zamknąć ją w pojemniku ze szczelnie zakręcaną pokrywką. To sprawi, że będziemy mogli cieszyć się unikalnym smakiem niniejszej przyprawy przez długie tygodnie. 

 

przyprawa do ryby

Podsumowanie

Przyprawa do ryby to unikalna mieszanka wyselekcjonowanych ziół. Dzięki niej z łatwością przyrządzisz smaczne i pełne zdrowia danie dla całej rodziny. Dlatego też, już dziś wypróbuj ten wyjątkowy produkt i ciesz się smakiem ryby pod każdą postacią!

Bibliografia

  1. Al Dhaheri Y., Attoub S., Arafat K., AbuQamar S., Viallet J., Saleh A., Al Agha H., Eid A., Iratn R. Anti-Metastatic and Anti-Tumor Growth Effects of Origanum majorana on Highly Metastatic Human Breast Cancer Cells, Inhibition of NFκB Signaling and Reduction of Nitric Oxide Production (2013) 10;
  2. Dherani, M., Murthy, G. V., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M., … & Fletcher, A. E. (2008). Blood levels of vitamin C, carotenoids and retinol are inversely associated with cataract in a North Indian population. Investigative ophthalmology & visual science, 49(8), 3328-3335;
  3. Ficicilar BB Genccelep H, Ozen T.(2018). Effects of bay leaf (Laurus nobilis) and green tea (Camellia sinensis) extracts on the physicochemical properties of the marinated anchovies with vacuum packing. Journal of Food. 16, 848-858;
  4. Głód K.G., Kubiak M.S., Piszcz P., Wantusiak P. (2010): Antyoksydanty w produktach spożywczych, ich rola i właściwości postępy techniki przetwórstwa spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2;
  5. Hasan R Lindarto D, Siregar GA, Mukhtar Z. (2020).The effect of bay leaf extract Syzygium polyanthum (Weight) Walp on C-reactive protein (CRP) and myeloperoxidase (MPO) level in the heart of rat model of myocardial infarction. Med Glas. 17, 41-45;
  6. Lauritano D Pazzi D, Iapichino A, Gaudio RM, Muzio MD, Russo LO, Pezzetti F. (2016).EVALUATION OF THE EFFICACY OF A NEW ORAL GEL CONTAINING CARVACROL AND THYMOL FOR HOME ORAL CARE IN THE MANAGEMENT OF CHRONIC PERIODONTITIS USING PCR ANALYSIS: A MICROBIOLOGICAL PILOT STUDY. Journal of Biological Regulators & Homeostatic agents. 30, 129-134;
  7. M Zawartko-Laskowska.(2006). Botaniczna wędrówka po salach Zamku Królewskiego: reflekscje na temat niekonwencjonalnych form udostępnienia zbiorów muzealnych z okazji sesji „Od lauru zwycięstwa po liść bobkowy: botanika w kontekście kulturowym”. Kronika zamkowa. 1-2, 243-252;
  8. Ravindran CA Murugaiyah V, Khiang PK, Xavior R. (2013).Hepatoprotective Activity of Leaf of Methanol extract of Laurus Nobilis L. against paracetamol induced hepatotocity in rats. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Reserch . 6, 153-157;
  9. Seidler-Łożykowska K. (2007): Wpływ warunków pogodowych na zawartość olejku eterycznego w surowcach tymianku właściwego (Thymus vulgaris l.) i majeranku ogrodowego (Origanum majorana l.). Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu – CCCLXXXIII 41: 605-608;
  10. Szczepanik G. (2007): Wpływ ekstraktów kopru, podbiału, rozmarynu, skrzypu, szałwii i tymianku na hamowanie utleniania lipidów wyekstrahowanych z tkanki mięśniowej kurcząt i indyków. Żywność Nauka Technologia Jakość 4 (53): 89-98;
  11. Thoennissen N.H., O’Kelly J., Lu D., Iwanski G.B., La D.T., Abbassi S., Leiter A., Karlan B., Mehta R., Koeffler H.P., Capsaicin causes cell-cycle arrest and apoptosis in ER-positive and -negative breast cancer cells by modulating the EGFR/HER-2 pathway, Oncogene 29 (2010), s. 285-296;
  12. Yang D., Luo Z., Ma S., Wong W.T., Ma L., Zhong J., He H., Zhao Z., Cao T., Yan Z., Liu D., Arendshorst W.J., Huang Y., Tepel M., Zhu Z., Activation of TRPV1 by dietary capsaicin improves endothelium-dependent vasorelaxation and prevents hypertension, Cell Metabolism 12 (2010), s. 130-141.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów