Stewia. Dlaczego warto zastąpić nią cukier? Pieczemy ciasteczka ze stewią!
Stewia to roślina, która pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Dziś uprawiana jest także w Japonii, Chinach i Tajlandii. Dlaczego uznawana jest za wartościowy zamiennik cukru?
Stewia i zalety jej stosowania – komu jest polecana?
Stewia jest źródłem związków nazywanych glikozydami stewilowymi i to dzięki nim roślina ta jest nawet do 400 razy słodsza od cukru! Glikozydy stewiolowe posiadają mnóstwo zalet, jeśli porównamy je z zawartością tradycyjnego cukru. Po pierwsze, chociaż posiadają słodki smak, to nie wnoszą do diety kalorii, a co za tym idzie nie są wchłaniane przez ludzki przewód pokarmowy. Po drugie nie doprowadzają do gwałtownych skoków poziomu cukru i dlatego stewia może być stosowana przez diabetyków i chorych na fenyloketonurię. Są to całkowicie naturalne związki. Stewia to zdecydowanie lepszy wybór, niż biały cukier, który obecnie jest nadużywany i prowadzi m.in. do nadwagi i próchnicy. Produkt ten nie ulega fermentacji, dlatego można go dość długo przechowywać.
Uznaje się, że stewia posiada działanie antybakteryjne, co wynika z obecności w jej składzie cynku, selenu oraz witaminy C. Dzięki tym właściwościom wpływa korzystnie na dziąsła, ogranicza wzrost płytki nazębnej i nie prowadzi do próchnicy.
Roślina ta to również bardzo dobre źródło witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, chrom, wapń, potas, krzem, cynk i żelazo, a także białka i tłuszczów.
Zastosowanie w medycynie naturalnej
Stewia była używana przez plemię Indian Guarani m.in. do:
- obniżania ciśnienia krwi
- łagodzenia zgagi i objawów dolegliwości trawiennych
- leczenia zmian skórnych i trudno gojących się ran
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I STEWIĄ
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka masła orzechowego crunchy
- 1 jajko
- 3 łyżeczki stewii w proszku
Sposób wykonania
Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze (nie na mąkę).
Masło orzechowe umieszczamy w misce, dodajemy stewię i dokładnie łączymy.
Do masy wbijamy jajko i mieszamy, pod koniec wsypując płatki owsiane.
Z masy formujemy płaskie ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Źródła: K. GĘSIŃSKI, E. MAJCHERCZAK, G.GOZDECKA, Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jako źródło wybranych mikroelementów, Inż. Ap. Chem. 2013, 52, 2, 74–75.