Steki z kurczaka i klopsy wegańskie – jak przygotować smaczny obiad dla całej rodziny?
Zastanawiasz się, jak przygotować smaczny obiad dla siebie i swoich bliskich? Spieszymy do Ciebie z pomocą! W naszym poradniku znajdziesz kilka prostych przepisów na aromatyczne dania pełne zdrowia. Jak przyrządzić soczysty stek z kurczaka? I czy pulpety z ciecierzycy mogą być smaczne? Odpowiedzi na te pytania oraz zdrowych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu!
Z tego artykułu dowiesz się:- Jak przyrządzić smaczne steki z kurczaka;
- Jak przygotować aromatyczne kotlety z fasoli;
- Jak przyrządzić pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym.
Jak przyrządzić smaczne steki z kurczaka?
Mięso z kurczaka to doskonały pomysł na obiad. Odznacza się ono nie tylko niską zawartością tłuszczu, ale przede wszystkim wysoką wartością białka. Ponadto, jest ono łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki (2 porcje):- 2 filety z piersi kurczaka;
- 1 łyżka ziół prowansalskich;
- Szczypta soli;
- 1,5 łyżki masła;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki;
- 4 całe ziemniaki w mundurkach;
- 2 garści rukoli;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Krok I: Dokładnie oczyść filety, a następnie dopraw je ziołami prowansalskimi oraz niewielką ilością soli. Przyprawione kotlety przełóż do lodówki na około 60 minut;
Krok II: Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie wymieszaj go razem z masłem i natką pietruszki. Przełóż masło do lodówki;
Krok III: Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie przekrój na cztery części i gotuj w wodzie przez około 5-7 minut;
Krok IV: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej lekko podgotowane ziemniaki w mundurkach. Rozgrzej piekarnik do 220oC i piecz w nim ziemniaki przez około 15-20 minut;
Krok V: Steki z kurczaka zgrilluj na specjalnej patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczu);
Krok VI: Rukolę wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek;
Krok VII: Wyjmij stek na talerz i połóż na nim część masła czosnkowego. Obok steków ułóż pieczone ziemniaczki oraz rukolę.
Jak przygotować aromatyczne kotlety z fasoli?
Czerwona fasola jest produktem charakterystycznym dla kuchni Ameryki Południowej. Z roku na rok cieszy się ona rosnącą popularnością także wśród polskich wegan. Nic w tym dziwnego, albowiem fasola czerwona jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bogata w białko i cenne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Co ciekawe, można przygotować z niej smaczne kotlety.
Składniki (4 porcje):- 400g dobrze opłukanej fasoli czerwonej z puszki;
- 1 cebula czerwona;
- 1/3 szklanki zmielonych płatków osianych (lub mąki owsianej);
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki;
- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku;
- Szczypta soli;
- Garść sezamu do obtoczenia.
Krok I: Zblenduj fasolę, a następnie dodaj do niej: koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek;
Krok II: Posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do masy fasolowej;
Krok III: Do składników w blenderze dodaj: płatki owsiane, nieaktywne płatki drożdżowe, natkę pietruszki oraz szczyptę soli;
Krok IV: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Krok V: Z otrzymanej masy uformuj około 8 kotletów;
Krok VI: Otrzymane kotlety obtocz w sezamie;
Krok VII: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok VIII: Piecz kotlety przez około 20-30 minut.
Tak przygotowane danie możesz spożywać w towarzystwie kaszy gryczanej, sałatki z pomidorków koktajlowych oraz delikatnego sosu jogurtowo-pomidorowego.
Jak przyrządzić pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym?
Soczewica jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego mięsa. Znajdziemy w niej całą masę cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Ponadto, soczewica odznacza się przyjemnym smakiem i aromatem. Z łatwością możemy przygotować z niej liczne potrawy, które przypadną do gustu nie tylko miłośnikom kuchni wegańskiej.
Składniki na pulpeciki (2 porcje):- 2/3 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej (lub soczewicy w puszce);
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- ½ czerwonej cebuli;
- Szczypta pieprzu;
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki.
- ½ cebuli czerwonej;
- 1 ząbek czosnku;
- ½ papryki czerwonej;
- 100g cukinii;
- 2 puszki krojonych pomidorów;
- Szczypta ostrej papryki;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki.
Krok I: Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Krok II: ½ cebuli podsmaż na patelni;
Krok III: Połącz ze sobą ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, pieprz, suszoną natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę i oliwę z oliwek;
Krok IV: Z otrzymanej masy uformuj kotlety;
Krok V: Pokrój paprykę oraz cukinię w kostkę;
Krok VI: Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a następnie dodaj na nią paprykę, pozostałą część cebuli, czosnek oraz pulpety z ciecierzycy;
Krok VII: Smaż pulpety przez krótką chwilę, delikatnie ruszając patelnią;
Krok VIII: Dodaj na patelnię cukinię oraz pomidory w puszce;
Krok IX: Przypraw sos słodką oraz ostrą papryką;
Krok X: Gotuj całość przez około 5-7 minut;
Krok XI: Przed końcem gotowania dodaj na patelnie świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Tak przygotowane danie możesz spożywać w towarzystwie ryżu brązowego oraz rukoli.
PodsumowanieZdrowa kuchnia jest nie tylko pełna witamin i minerałów, ale także smaku. Wystarczy dobór odpowiednich składników, aby w kilka chwil przygotować smaczne danie dla całej rodziny. Życzymy smacznego!