Steki z kurczaka i klopsy wegańskie – jak przygotować smaczny obiad dla całej rodziny?

Zastanawiasz się, jak przygotować smaczny obiad dla siebie i swoich bliskich? Spieszymy do Ciebie z pomocą! W naszym poradniku znajdziesz kilka prostych przepisów na aromatyczne dania pełne zdrowia. Jak przyrządzić soczysty stek z kurczaka? I czy pulpety z ciecierzycy mogą być smaczne? Odpowiedzi na te pytania oraz zdrowych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przyrządzić smaczne steki z kurczaka;
  • Jak przygotować aromatyczne kotlety z fasoli;
  • Jak przyrządzić pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym.

baked-potatoes-2157201_1920-1024x864 Steki z kurczaka i klopsy wegańskie – jak przygotować smaczny obiad dla całej rodziny?

Jak przyrządzić smaczne steki z kurczaka?

Mięso z kurczaka to doskonały pomysł na obiad. Odznacza się ono nie tylko niską zawartością tłuszczu, ale przede wszystkim wysoką wartością białka. Ponadto, jest ono łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z piersi kurczaka;
  • 1 łyżka ziół prowansalskich;
  • Szczypta soli;
  • 1,5 łyżki masła;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki;
  • 4 całe ziemniaki w mundurkach;
  • 2 garści rukoli;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok I: Dokładnie oczyść filety, a następnie dopraw je ziołami prowansalskimi oraz niewielką ilością soli. Przyprawione kotlety przełóż do lodówki na około 60 minut;

Krok II: Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie wymieszaj go razem z masłem i natką pietruszki. Przełóż masło do lodówki;

Krok III: Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie przekrój na cztery części i gotuj w wodzie przez około 5-7 minut;

Krok IV: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej lekko podgotowane ziemniaki w mundurkach. Rozgrzej piekarnik do 220oC i piecz w nim ziemniaki przez około 15-20 minut;

Krok V: Steki z kurczaka zgrilluj na specjalnej patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczu);

Krok VI: Rukolę wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek;

Krok VII: Wyjmij stek na talerz i połóż na nim część masła czosnkowego. Obok steków ułóż pieczone ziemniaczki oraz rukolę.

Jak przygotować aromatyczne kotlety z fasoli?

Czerwona fasola jest produktem charakterystycznym dla kuchni Ameryki Południowej. Z roku na rok cieszy się ona rosnącą popularnością także wśród polskich wegan. Nic w tym dziwnego, albowiem fasola czerwona jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bogata w białko i cenne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Co ciekawe, można przygotować z niej smaczne kotlety.

Składniki (4 porcje):

Sposób przygotowania:

Krok I: Zblenduj fasolę, a następnie dodaj do niej: koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek;

Krok II: Posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do masy fasolowej;

Krok III: Do składników w blenderze dodaj: płatki owsiane, nieaktywne płatki drożdżowe, natkę pietruszki oraz szczyptę soli;

Krok IV: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;

Krok V: Z otrzymanej masy uformuj około 8 kotletów;

Krok VI: Otrzymane kotlety obtocz w sezamie;

Krok VII: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;

Krok VIII: Piecz kotlety przez około 20-30 minut.

Tak przygotowane danie możesz spożywać w towarzystwie kaszy gryczanej, sałatki z pomidorków koktajlowych oraz delikatnego sosu jogurtowo-pomidorowego.

Jak przyrządzić pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym?

Soczewica jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego mięsa. Znajdziemy w niej całą masę cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Ponadto, soczewica odznacza się przyjemnym smakiem i aromatem. Z łatwością możemy przygotować z niej liczne potrawy, które przypadną do gustu nie tylko miłośnikom kuchni wegańskiej.

Składniki na pulpeciki (2 porcje):

Składniki na sos:

  • ½ cebuli czerwonej;
  • 1 ząbek czosnku;
  • ½ papryki czerwonej;
  • 100g cukinii;
  • 2 puszki krojonych pomidorów;
  • Szczypta ostrej papryki;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok I: Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę;

Krok II: ½ cebuli podsmaż na patelni;

Krok III: Połącz ze sobą ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, pieprz, suszoną natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę i oliwę z oliwek;

Krok IV: Z otrzymanej masy uformuj kotlety;

Krok V: Pokrój paprykę oraz cukinię w kostkę;

Krok VI: Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a następnie dodaj na nią paprykę, pozostałą część cebuli, czosnek oraz pulpety z ciecierzycy;

Krok VII: Smaż pulpety przez krótką chwilę, delikatnie ruszając patelnią;

Krok VIII: Dodaj na patelnię cukinię oraz pomidory w puszce;

Krok IX: Przypraw sos słodką oraz ostrą papryką;

Krok X: Gotuj całość przez około 5-7 minut;

Krok XI: Przed końcem gotowania dodaj na patelnie świeżo posiekaną natkę pietruszki.

Tak przygotowane danie możesz spożywać w towarzystwie ryżu brązowego oraz rukoli.

Podsumowanie

Zdrowa kuchnia jest nie tylko pełna witamin i minerałów, ale także smaku. Wystarczy dobór odpowiednich składników, aby w kilka chwil przygotować smaczne danie dla całej rodziny. Życzymy smacznego!