Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały
Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały
Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały
Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały
Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały

Migdały całe 1000g - hiszpańskie - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHiszpania / USA / Australia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt
OPAKOWANIE PAPIEROWEMigdały całe 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY250g

36,99 zł

RABAT - 20%

45,99 zł

-20

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Migdały Opis

Migdały, czyli nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu.

Obecnie są uprawiane głównie w USA, Hiszpanii, Iranie i we Włoszech.

Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy B2, witaminy E i błonnika pokarmowego. Są także źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i pierwiastków mineralnych (w szczególności potasu).

 

Migdały


Migdały Wartości odżywcze / Skład

Składniki: migdały łuskane

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Migdały KCAL

100 gramów produktu zawiera aż 623 kcal, z tego też powodu lepiej nie przesadzać z ich ilością. Zaleca się spożywanie jednej garści około 40 gramów migdałów dziennie, które dostarczy sporo składników odżywczych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i witamin z grupy B jednocześnie nie przesadzając z ilością dostarczonych kalorii. Co ciekawe produkty takie jak, mąka migdałowa czy pasta z migdałów zawierają również sporo kalorii i z tymi produktami i ich ilością w diecie również nie można przesadzać.


Migdały przepisy / Migdały zastosowanie

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Składniki:

  • 175g masła
  • 200g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Migdały przy pomocy blendera zmiel na drobny proszek, następnie wymieszaj je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu utrzyj miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do maślano-jajecznej masy dodawaj stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszaj zawartość miski. Ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się do rąk bryłę. Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Każdą z nich przełóż do foliowego woreczka i włóż na ok. 25 minut do zamrażalnika (lub na 1 godzinę do lodówki). Po wyjęciu ciasta ułóż jeden kawałek na oprószonym mąką blacie i wałkuj do uzyskania placka o grubości 4-5 mm. Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez 8 – 10 minut.


MUFFINKI MIGDAŁOWE Z NASIONAMI CHIA

MUFFINKI MIGDAŁOWE Z NASIONAMI CHIA

Składniki:

  • 1,5 szklanki surowych migdałów
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy
  • białka z 6 jajek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/4 szklanki nasion chia
 

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Zmiel migdały robotem kuchennym na drobno, aby przypominały mąkę. Zmieszaj trzepaczką lub ubij mleko migdałowe, syrop z agawy, białka jajek, wanilię, cynamon, sól. Dodaj mielone migdały i nasiona chia. Wymieszaj wszystkie składniki. Nakładaj do foremek po ok. 1,5 łyżce masy. Wstaw do piekarnika na 20 minut, do uzyskania złocistobrązowej barwy. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.


KUTIA

KUTIA

Składniki:

  • 10 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych fig
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 szklanka maku
  • aromat migdałowy
  • 5 dag migdałów
  • 1 szklanka ziaren pszenicy

Wykonanie:

Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.

Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.

Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.

Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.

Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.


SZYBKIE KOKOSANKI - RAFAELLO

SZYBKIE KOKOSANKI - RAFAELLO

Składniki: 

- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g inuliny
- 25 ml wody
- migdały lub orzechy laskowe

Wykonanie:

Inulinę, wiórki kokosowe i wodę mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki. Do środka upychamy migdał lub orzech i obtaczamy kulkę w wiórkach kokosowych. Gotowe kokosanki możemy umieścić w papilotkach do pralinek dla lepszego efektu wizualnego.
Przechowujemy w szczelnym opakowaniu najlepiej w lodówce. 


CZEKOLADOWE KULECZKI W PISTACJACH

CZEKOLADOWE KULECZKI W PISTACJACH

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 5-6 łyżek cukru brązowego lub ksylitolu
  • pistacje, mogą byc solone
  • garść migdałów

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić z cukrem lub ksylitolem na sztywną pianę. Po ubiciu powoli ją zagotować. Taką gorącą śmietankę wlewać powoli do rozpuszczonej czekolady i od razu miksować. Na koniec dodawać po odrobinie masła kontynuując miksowanie. Masę schłodzić w lodówce.
Kiedy masa będzie już wystarczająco gęsta, zacznij lepić z niej kulki, do środka każdej włóż 1 migdał. Kulki obtaczaj w drobno posiekanych pistacjach. 
Uwaga! Masę dobrze jest schłodzić np. w 3 mniejszych porcjach. Szybciej się schłodzi i potem przy lepieniu kulek - można stopniowo wyciągać z lodówki, by nie zdążyła się znów rozpuścić. 
Gotowe kuleczki przetrzymuj w lodówce. 

 

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia

 

Składniki na masę makową:

- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

 

Wykonanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.


Migdały Zastosowanie

Sprawdzą się jako dodatek do wytrawnych sałatek, słodkich owsianek i koktajli, idealne do spodów do ciast jak i do dekoracji.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Migdały Film


Migdały Opinie o produkcie: Migdały całe 1000g - hiszpańskie

M
Maria
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
09/05/20
migdały
Review by Maria on9 May 2020 review stating migdały
pyszne .gorąco polecam
Z
Zdzislawa
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
03/05/20
migdaly
Review by Zdzislawa on3 May 2020 review stating migdaly
Migdaly odpowiedniej twardosci, smaczne i zdrowe. Szybka dostawa
K
Kinga
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
22/04/20
Kinga
Review by Kinga on 22 Apr 2020 review stating Kinga
Migdały świeże, po otwarciu są delikatne, nie są twarde jak kamienie, bardzo pyszne, słodkie
A
Antonina
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
16/04/20
Duże migdały
Review by Antonina on 16 Apr 2020 review stating Duże migdały
Całe, nie kruszą się, nie są gorzkie - polecam!! :)
E
Ewa
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
19/02/20
Wspaniałe!
Review by Ewa on 19 Feb 2020 review stating Wspaniałe!
Migdały są pyszne! Najlepsze są po namoczeniu w wodzie i pozbawione skórki. Delikatnie chrupiące, słodkie. Długa data ważności, dobra cena.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Migdały – jakie wartości w sobie skrywają i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety? I jakie zastosowanie mogą znaleźć w naszej kuchni? Te oraz inne informacje na temat migdałów znajdziesz w dalszej części tekstu. Migdały, nazywane najszlachetniejszymi z orzechów, posiadają wiele wartościowych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Odpowiedzialne są one między innymi za wspomożenie czynności układu sercowo-naczyniowego […]

czytaj więcej...

Migdały. Czego o nich nie wiesz? Czy warto je jeść?

Migdały to popularna przekąska i składnik ciast i deserów. Czy warto po nie sięgać? Czy są zdrowe? Kto powinien szczególnie je jeść? Sprawdź już teraz w artykule! Tego o nich nie wiesz! Migdały mają szerokie zastosowanie w kuchni i są też samodzielną przekąską. Ciekawostką jest, że są to… pestki. Drzewo, z którego pochodzą to migdałowiec […]

czytaj więcej...

Migdały w diecie – sprawdź, dlaczego warto je spożywać!

Migdały słodkie są uprawiane na potrzeby zastosowania w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i w lecznictwie. Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ w trakcie obróbki chemicznej tracą swoje cenne właściwości. Wykorzystanie migdałów w kuchniach świata Migdały spożywane są na świeżo lub po przetworzeniu. W Gruzji przyrządza się z ich dodatkiem tzw. czurkchały, czyli owocowo-migdałowe kiełbaski. Ormianie z […]

czytaj więcej...