
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Tajlandia | - brak - |
- Skład
anchois* 77%, sól 20%, cukier 3%
*Encrasicholina spp.
Wartość odżywcza w 100ml
Wartość energetyczna 230kJ/55kcl
Tłuszcz <0,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
Węglowodany 3,4g
w tym cukry 3,4g
Białko 10g
Sól 24,4g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Sos rybny doskonale nadaje się do podkreślania smaku potraw. Może być używany zamiast soli. Na początku przygody z sosem rybnym warto być ostrożnym i używać go w niewielkich ilościach dopóki, metodą prób i błędów, dojdziemy do perfekcji. Zapach sosu rybnego u niektórych osób wywołuje uczucie wstrętu, jednak podczas obróbki termicznej traci swój nieprzyjemny zapach i naprawdę warto dać szansę tej przyprawie ze względu na jej walory smakowe.
Sos rybny, obok sosu sojowego, doskonale pasuje do potraw przygotowywanych metodą stir fry (podsmażanie warzyw i mięs na dużym ogniu w krótkim czasie) oraz do mięsnych marynat. Dodany do dania wraz z sokiem z limonki doskonale podkreśla smak azjatyckich potraw typu curry (np. tajskie zielone/czerwone/żółte curry).
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po otwarciu produkt przechowywać w lodówce
- Opis produktu
Sos rybny jest sosem wyprodukowanym na bazie anchois (sardeli), ryby, która pomimo niewielkich rozmiarów jest dość tłusta i ma ostry, charakterystyczny smak i aromat. Powstaje w procesie fermentacji ryb i soli. Produkt ten, na co dzień stosowany w kuchniach azjatyckich, jest przyprawą używaną do wzmacniania smaku potraw, również zamiast soli oraz do marynowania mięs. Zapach i smak oryginalnego sosu rybnego jest bardzo intensywny i trzeba umiejętnie go używać, ponieważ dodanie zbyt dużej ilości produktu do potrawy sprawi, że będzie ona bardzo słona i niesmaczna.
- Przeciwwskazania
ALERGENY
Ryby