
Wartości odżywcze
anchois* 77%, sól 20%, cukier 3%
*Encrasicholina spp.
Wartość odżywcza w 100ml
Wartość energetyczna 230kJ/55kcl
Tłuszcz <0,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
Węglowodany 3,4g
w tym cukry 3,4g
Białko 10g
Sól 24,4g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
Sos rybny doskonale nadaje się do podkreślania smaku potraw. Może być używany zamiast soli. Na początku przygody z sosem rybnym warto być ostrożnym i używać go w niewielkich ilościach dopóki, metodą prób i błędów, dojdziemy do perfekcji. Zapach sosu rybnego u niektórych osób wywołuje uczucie wstrętu, jednak podczas obróbki termicznej traci swój nieprzyjemny zapach i naprawdę warto dać szansę tej przyprawie ze względu na jej walory smakowe.
Sos rybny, obok sosu sojowego, doskonale pasuje do potraw przygotowywanych metodą stir fry (podsmażanie warzyw i mięs na dużym ogniu w krótkim czasie) oraz do mięsnych marynat. Dodany do dania wraz z sokiem z limonki doskonale podkreśla smak azjatyckich potraw typu curry (np. tajskie zielone/czerwone/żółte curry).
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po otwarciu produkt przechowywać w lodówce
Opis
Sos rybny jest sosem wyprodukowanym na bazie anchois (sardeli), ryby, która pomimo niewielkich rozmiarów jest dość tłusta i ma ostry, charakterystyczny smak i aromat. Powstaje w procesie fermentacji ryb i soli. Produkt ten, na co dzień stosowany w kuchniach azjatyckich, jest przyprawą używaną do wzmacniania smaku potraw, również zamiast soli oraz do marynowania mięs. Zapach i smak oryginalnego sosu rybnego jest bardzo intensywny i trzeba umiejętnie go używać, ponieważ dodanie zbyt dużej ilości produktu do potrawy sprawi, że będzie ona bardzo słona i niesmaczna.
Przeciwwskazania
ALERGENY
Ryby
KRAJ POCHODZENIA | Tajlandia |
---|---|
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.