info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Sól kłodawska 1 kg - DeliFOOD

Sól kłodawska 1000g, opinie, cena, właściwości

Sól kłodawska 1 kg - DeliFOOD

4,90 zł
Cena za 1KG / 1L: 4,90 zł
Sprzedano: 240 szt. w ostatnie 30 dni
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Sól kłodawska - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
PolskaDeliFOOD2028-10-31

sól kamienna


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Sól kłodawska - Zastosowanie

Sól kłodawską z powodzeniem możemy stosować jako zamiennik tradycyjnej soli w naszej domowej kuchni. Można ją dodawać zarówno do pełnych warzyw sałatek, przetworów warzywnych, jak również sosów. Warto jednak wiedzieć, że sól kłodawska świetnie sprawdzi się również w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Dodana w niewielkiej ilości do kąpieli zapewni nam uczucie odprężenia. A moczenie stóp w wodzie z dodatkiem soli kłodawskiej pomoże nam w walce ze zrogowaciałym naskórkiem, jak również oczyści naszą skórę z nadmiaru szkodliwych grzybów i bakterii, z którymi często mamy do czynienia przebywając zarówno na basenie, jak i siłowni.

Sól kłodawska - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych soli kłodawskiej

Zasady zdrowego żywienia zalecają ograniczenie soli w codziennej diecie. Niemniej jednak, warto pamiętać, iż niniejszy składnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas stosowania soli należy więc kierować się pewnymi zasadami. Po pierwsze, nie przekraczać dziennej zalecanej dawki produktu. Po drugie, wybierać sól najwyższej jakości, która oprócz smaku jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw niezbędnych minerałów. Takim wyborem może okazać się sól kłodawska, wydobywana na teranie naszego kraju. Niniejszy produkt charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością minerałów i doskonale sprawdza się podczas domowych zabiegów pielęgnacyjnych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat soli kłodawskiej?

Sól kłodawska, czy himalajska? Którą z nich warto wybrać?

Sól kłodawska – sklep, czy apteka? Gdzie warto kupić niniejszy produkt?

Jakie są rodzaje soli kłodawskiej?

  • Sól kłodawska – zastosowanie w kuchni i nie tylko;

  • Sól kłodawska – przepisy.

Czym jest sól kłodawska i skąd pochodzi?

Początki kopalni soli w Kłodawie sięgają 1949 roku. Odkryty w niej wysad soli kamiennej oraz magnezowo-potasowej uznawany jest do dnia dzisiejszego za największy z odkrytych na terenie naszego kraju. Kopalnia, z której wydobywana jest sól, osiąga długość aż 26 kilometrów, a jej szerokość sięga nawet dwóch kilometrów. Sól kłodawska zaliczana jest do naturalnych soli kamiennych i wydobywana jest przy pomocy tradycyjnych metod górniczych. Dzięki temu jest ona w stanie zachować jak największą ilość minerałów. Sól kłodawska sprzedawana w sklepach podlega zazwyczaj procesom mechanicznego rozdrabniania. Spotykamy ją w różnych wersjach, jak również kolorach. Okazuje się bowiem, że sól kłodawska może przyjmować zarówno kolor różowy, śnieżnobiały, lekko szary, jak również szaro-siny. Kolor produktu uzależniony jest przede wszystkim od jego przeznaczenia oraz czasu, jaki upłynął od momentu wydobycia soli, aż do jej trafienia na sklepowe półki w formie gotowego do sprzedaży produktu.

Jakie minerały skrywa w sobie sól kłodawska

Sól kłodawska w ponad 97% składa się z chlorku sodu (NaCl). Około 1,5% niniejszego produktu stanowią natomiast składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo, cynk, potas, wapń, mangan, miedź oraz selen. Badania wskazują również na obecność w niej śladowych ilości jodu. Należy jednak pamiętać, że mimo obecności w jej składzie cennych dla zdrowia związków mineralnych, sól kłodawska nadal powinna stosowana być w dawce nieprzekraczającej zaleceń Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia. Oznacza to, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 4 gramy niniejszego produktu (jedna płaska łyżeczka). Warto przy tym pamiętać, że większość produktów, które na co dzień spożywamy (na przykład: szynka, ser, przetwory warzywne), również zawierają w sobie spore ilości soli, które powinniśmy włączyć do codziennego bilansu związanego ze spożywaniem niniejszego składnika.

Poznaj najważniejsze właściwości soli kłodawskiej

Sól stanowi niezbędny składnik dla utrzymania prawidłowego poziomu gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka. Dodatkowo, zarówno kationy sodu, jak i aniony chloru wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pokarmowego. Okazuje się bowiem, że to właśnie sód odpowiedzialny jest za produkcję kwasu solnego, biorącego udział w trawieniu białek oraz tworzeniu bariery antybakteryjnej. Warto również wiedzieć, że zarówno nadmiar, jak i niedobór soli w codziennej diecie wpływa negatywnie na funkcjonowanie człowieka. Wśród objawów niedoboru wyróżniamy zarówno osłabienie organizmu, nudności, a nawet wymioty i brak apetytu oraz zaburzenia orientacji. Ponadto, zawarte w soli kłodawskiej śladowe ilości jodu dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie narządu tarczycy. Należy jednak pamiętać, że nadmiar niniejszego składnika (znacznie częściej diagnozowany w dzisiejszych czasach) przyczynia się do powstawania poważnych konsekwencji, wśród których wyróżniamy nie tylko nadciśnienie tętnicze, ale również udary mózgu i choroby nowotworowe w obrębie układu pokarmowego. Dlatego też, bezwzględnie należy przestrzegać zaleceń dotyczących spożywania niniejszego produktu, ustalonych przez IŻŻ lub (w niektórych przypadkach) lekarza prowadzącego i/lub dietetyka klinicznego.

Przeciwwskazania i skutki uboczne związane ze stosowaniem soli kłodawskiej

Stosowanie nadmiernych ilości soli (bez względu na jej rodzaj) związane jest z występowaniem poważnych zaburzeń naszego organizmu, a nawet sytuacją zagrożenia życia. Szczególną ostrożnością w stosowaniu niniejszego produktu powinny wykazać się osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym, nadwagą lub otyłością, jak również osoby, które w przeszłości doświadczyły udaru mózgu. Niemniej jednak, stosowanie soli kłodawskiej w dawce nieprzekraczającej zaleceń IŻŻ jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet może przynieść nam liczne korzyści obejmujące między innymi utrzymanie prawidłowego poziomu gospodarki wodno-elektrolitowej.

Sól kłodawska – cena

Cena soli kłodawskiej uzależniona jest zazwyczaj od jej rodzaju, jak również wagi. Niemniej jednak, za opakowanie niniejszego produktu o wadze 1000 gramów zapłacimy około 5,00-7,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena soli kłodawskiej może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Sól kłodawska – opinie ekspertów

Sól kłodawska przyciąga coraz większą uwagę ekspertów z dziedziny zdrowia i zdrowego odżywiania. Okazuje się bowiem, że niniejszy produkt wydobywany na terenie Wielkopolski charakteryzuje się nieco wyższą zawartością składników mineralnych, w porównaniu do tradycyjnej soli kuchennej. Ponadto, sól kłodawska często porównywana jest z solą himalajską, która przez wielu uznawana jest za najzdrowszą sól na świecie. Dlatego też, zdaniem ekspertów włączenie soli kłodawskiej do zdrowej diety i aktywnego trybu życia, w dawce nie przekraczającej ustalonych zaleceń, jest w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soli kłodawskiej

Pytanie 1: Sól kłodawska, czy himalajska? Którą z nich warto wybrać? Zarówno sól kłodawska, jak i himalajska charakteryzują się wyższą zawartością cennych dla zdrowia minerałów w porównaniu do tradycyjnej soli kuchennej. Ponadto, są one wydobywane przy pomocy tradycyjnych metod, dzięki czemu są w stanie zachować niemalże niezmieniony względem oryginalnego skład. Dlatego też, podczas dokonywania wyboru niniejszych produktów należy kierować się indywidualnymi preferencjami.

Pytanie 2: Sól kłodawska – sklep, czy apteka? Gdzie warto kupić niniejszy produkt? Sól kłodawską możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas, zyskamy nie tylko najwyższą jakość produktu, ale często również atrakcyjną cenę.

Pytanie 3: Jakie są rodzaje soli kłodawskiej? Sól kłodawską możemy zazwyczaj kupić w dwóch wersjach.

  • Soli kłodawskiej jodowanej – przeznaczonej do bezpośredniego stosowania, na przykład przyprawiania sałatek.
  • Soli kłodawskiej niejodowanej – której bezpośrednie spożywanie nie jest zalecane. Można natomiast stosować ją podczas przygotowywania domowych przetworów. Na przykład, ogórków kiszonych.

sól kłodawska

 

Podsumowanie

Sól kłodawska stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej soli kuchennej. Dlatego też, warto wprowadzić ją do swojej zdrowej diety i aktywnego trybu życia. Należy jednak pamiętać, że spożywanie nadmiernej ilości soli (bez względu na jej rodzaj) jest w stanie doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowia.

Bibliografia

  1. American Journal of Hypertension 1997, 10, 68-76;
  2. Drake S. L., Drake M. A.: Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world. Journal of Sensory Studies 2011; 26, 25–34.
  3. Jarosz M., Rychnik E., Szponar L., Wierzejska R.: Woda i elektrolity, [w:] Normy żywienia dla populacji Polski, [red.] Jarosz M., Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017, str. 245-250 i 254-256;
  4. Leshem M.: Biobehaviour of the human love of salt. Neuroscience and Biobehaviour Reviews; 2009. 33, 1–17.
  5. N. Siemionowa, Człowiek- Sól Ziemi, Wyd. M. Szklarska, Kraków 2009;
  6. Szyguła Z.: Bilans wody w procesie starzenia, [w:] Fizjologia starzenia się. Profilaktyka i rehabilitacja, [red.] a. Marchewka, Z. Dąbrowski, J.,A, Żołądź, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2013, 292-300;
  7. WHO: Reducing salt intake in populations. Report of the WHO forum and technical meeting, 5-7 October 2006, Paris, France;
  8. Wojtasik A., Jarosz M., Stoś K.: Składniki mineralne, [w:] Normy żywienia dla populacji Polski, [red.] Jarosz M., Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017, str. 218-221.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów