jesień

Soki i syropy

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Soki naturalne

Naturalne soki oraz syropy warzywne, owocowe, z kiszonek czy ziół i przypraw mogą być bardzo cennym składnikiem diety. Przygotowywane w tradycyjny sposób, bez sztucznych dodatków i konserwantów soki naturalne mogą mieć bogaty skład i właściwości. To nie tylko klasyczne, popularne soki naturalne z maliny, pomarańczy, czarnego bzu czy żurawiny, ale również Bio sok z kapusty kiszonej albo kiszonego buraka, z rokitnika, karczocha czy sok z pokrzywy. Oprócz nich znajdziesz u nas pełne smaku i aromatu syropy - na przykład imbirowy, z mniszka lekarskiego czy syrop z agawy. Pozwalają na wprowadzenie do jadłospisu substancji, które często trudno jest dostarczyć w codziennej, zrównoważonej diecie. Naturalne probiotyki, witaminy, makro i mikroelementy, olejki eteryczne, przeciwutleniacze - wszystko zależy od wybranego naturalnego soku czy syropu. Przydatne w ziołolecznictwie, czy wspomagająco przy naturalnym łagodzeniu niektórych dolegliwości, wsparciu odporności. Wysokiej jakości naturalne soki oraz syropy, również te ekologiczne powinny znaleźć się w każdej spiżarce, idealne do codziennego bezpośredniego spożycia, jako dodatek do napojów, deserów czy różnego rodzaju dań.

Soki owocowe

Dobrej jakości soki owocowe, pochodzące z owoców ze sprawdzonych upraw mogą być bardzo cennym składnikiem diety. Bardzo ważny jest w tym przypadku proces ich produkcji i sposób nadawania trwałości. Naturalne soki owocowe lub owocowo-warzywne mogą być sokami przecierowymi, wytłaczanymi, z dodatkiem miąższu jak sok z aloesu lub pozyskiwanymi na inne tradycyjne sposoby. Tak zwane soki NFC, czyli not from concentrate nie powstają z gotowych oczyszczonych koncentratów soków, dlatego mają lepsze wartości odżywcze, nie są pozbawione witamin i minerałów. Warto sięgać po owocowe soki jako jeden z elementów jadłospisu, trzeba jednak zwrócić uwagę na ich skład. Idealnie, aby nie znajdowały się w nim żadne sztuczne dodatki, cukier czy słodziki. Nie powinny być również sokami odtwarzanymi z koncentratu. Soki owocowe mogą natomiast zawierać dodatek witamin, który wzbogaca ich właściwości. Pamiętaj również, że sok z owoców zawiera naturalnie występujące cukry, a zatem również kalorie, dlatego nie można pić go bez ograniczeń. Soki owocowe nie powinny w całości zastępować owoców i warzyw w diecie, gdyż zwykle nie są w stanie dostarczyć porównywalnej ilości błonnika oraz składników odżywczych co świeże produkty.

Soki NFC

Owocowe oraz warzywne soki NFC to produkty powstające w naturalny sposób, nie z koncentratów soków wykorzystywanych często w produkcji przemysłowej w celu redukcji kosztów. Soki oznaczone tym symbolem lub napisem Not From Concentrate to produkty wysokiej jakości, zwykle bardziej wartościowe od odpowiedników przygotowywanych z koncentratów. Dzięki naturalnym procesom produkcji z surowych owoców i warzyw soki NFC stanowią bogate źródło witamin oraz minerałów, a często także przeciwutleniaczy, polifenoli czy nawet błonnika pokarmowego. Produkty w naszym sklepie nie powstają z koncentratów, w wielu przypadkach to soki NFC z roślin z upraw ekologicznych, nie zawsze jednak posiadające określenie NFC, jak organiczny sok z cytryn. Soki owocowe oraz warzywne nie mają sztucznych dodatków, barwników, wzmacniaczy smaku. Nie zawierają również dodatku cukru ani wody. Mogą natomiast zawierać cenny miąższ, który najczęściej decyduje o zawartości minerałów, witamin oraz błonnika. Szklanka dobrego soku NFC może stanowić jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Sok NFC to zwykle produkt naturalnie pasteryzowany, dzięki czemu ma dłuższy termin przydatności do spożycia.

Soki z aronii

Naturalne soki z aronii to znane w polskiej tradycji produkty, którym przypisywane są liczne właściwości prozdrowotne. Nic w tym dziwnego, gdyż niewielkie cierpkie jagody aronii mają szereg cennych składników mogących mieć pozytywny wpływ na organizm. Soki z aronii są w stanie dostarczyć do organizmu makro i mikroelementów takich jak miedź, molibden, wapń, żelazo, mangan, bor oraz jod, sporej dawki witaminy C, witamin z grupy B oraz cennych flawonidów. To jeden z produktów określanych mianem superfood z uwagi na bogactwo wartości odżywczych. Ciemnoczerwony kolor, jaki mają soki z aronii, wynika z naturalnych barwników zawartych w niemal czarnych jagodach. Te same składniki odpowiadają również za charakterystyczny cierpki smak owoców oraz soku. Wśród produktów dostępnych u nas znajdziesz sok z aronii z dodatkiem witaminy C, który stanowi naturalny suplement diety. Powstał w 100% z owoców aronii Aronia melanocarpa, nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów. Trwałość soku z aronii zapewnia proces naturalnej pasteryzacji. Codzienne spożycie soku z aronii samodzielnie czy jako dodatek do napoju pozwoli na uzupełnienie diety w witaminy B2, B3, B9, czyli kwas foliowy, C, E oraz witaminę P - bioflawonoid, a także kwercetynę, rutynę, katechiny, leukocyjany i antocyjany.

Syrop z agawy

Odżywczy syrop z agawy to roślinny, typowo wegański zamiennik dla miodu. Ma nawet zbliżoną konsystencję oraz kolor - od złocistego, żółtego, aż po ciemny, brązowy, w zależności od procesu powstawania i stopnia filtracji. Zasadniczo im ciemniejszy kolor, tym bardziej intensywny smak i aromat produktu. Naturalny syrop z agawy jest gęsty i słodki, ma o około 30% wyższą odczuwalność słodkiego smaku niż cukier, przy jednoczesnym niższym indeksie glikemicznym. Jego kaloryczność jest na podobnym poziomie co biały cukier, ale syrop z agawy można dodawać w mniejszej ilości, osiągając podobny poziom słodyczy. Smak, jaki ma syrop z agawy, jest delikatny i nieco podobny do miodu. Produkt traktowany jest jako naturalny słodzik, dlatego może z powodzeniem zastępować zarówno miód, jak i cukier w różnorodnych przepisach. W naszym sklepie znajdziesz syrop z agawy w słoiku, gotowy do użycia. Można go podgrzewać, nadaje się do pieczenia. Warto jednak zauważyć, że może powodować szybsze ciemnienie ciasta, dlatego zwykle zaleca się zmniejszenie temperatury ich wypiekania. Zastosowanie syropu z agawy może być również podobne do syropu klonowego, świetnie smakuje w roli intensywnie słodkiej polewy, dodatku do deserów czy dań na słodko.