Kwas chlebowy Nikola DEKA 2L
Kwas chlebowy Nikola DEKA 2L
Produkt niedostępny
- skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Rosja | - brak - |
woda, cukier, słód żytni, słód jęczmienny, mąka żytnia, drożdże
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100ml
Wartość energetyczna 170kJ/40kcal
Tłuszcz 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 7g
w tym cukry 7g
Białko 0g
Sól 0g
ALERGENY
żyto, jęczmień
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Kwas chlebowy doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Doskonale smakuje schłodzony. Można go używać jako bazy zup, sosów i gulaszów.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od 5°C do 20°C.
- Opis produktu
Kwas chlebowy Nikola powstaje w wyniku żywej fermentacji chleba. Został wyprodukowany przez największego w Rosji producenta kwasu chlebowego - browar DEKA.
Kwas chlebowy jest znany nie tylko ze swoich prozdrowotnych właściwości, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Ma oryginalny, słodko-kwaśny smak, przeplatany nutką goryczki. Ma bursztynowy kolor oraz specyficzny zapach drożdży i chleba.
Jego właściwości zdrowotne wynikają przede wszystkim z tego, że kwas chlebowy jest probiotykiem. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. Pomocny u osób, które zmagają się ze schorzeniami jelitowymi takimi jak nadkwasota i uporczywe wzdęcia. Wykazuje też właściwości oczyszczające organizm.
Kwas chlebowy jest źródłem cynku i selenu oraz witamin z grupy B, witaminy C i E. Witaminy z grupy B maja pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne człowieka oraz regulują procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Witamina E nazywana jest "witaminą młodości" ponieważ jest mocnym przeciwutleniaczem, związkiem zwalczającym wolne rodniki w organizmie. Witamina C wspiera odporność organizmu. Selen usprawnia funkcjonowanie enzymów, chroni komórki przed wolnymi rodnikami i wszelkimi toksynami. Jest konieczny dla prawidłowej pracy tarczycy. Cynk ma szczególne znaczenie dla zdrowia naszych włosów, skóry i paznokci. Reguluje stężenie wit. A, wspiera zdrowie kości.
Zdrowotne właściwości kwasu chlebowego najbardziej cenione są u naszych wschodnich sąsiadów. Na jego bazie powstaje wiele tradycyjnych potraw, między innymi rosyjski chłodnik zwany okroszką, a także mołdawska zupa czorba.