Kwas chlebowy Nikola DEKA 1L

KRAJ POCHODZENIARosja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

4,99 zł

30 dni na zwrot

Opis

Kwas chlebowy Nikola powstaje w wyniku żywej fermentacji chleba. Został wyprodukowany przez największego w Rosji producenta kwasu chlebowego - browar DEKA.

Kwas chlebowy jest znany nie tylko ze swoich prozdrowotnych właściwości, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Ma oryginalny, słodko-kwaśny smak, przeplatany nutką goryczki. Ma bursztynowy kolor oraz specyficzny zapach drożdży i chleba.

Jego właściwości zdrowotne wynikają przede wszystkim z tego, że kwas chlebowy jest probiotykiem. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. Pomocny u osób, które zmagają się ze schorzeniami jelitowymi takimi jak nadkwasota i uporczywe wzdęcia. Wykazuje też właściwości oczyszczające organizm.

Kwas chlebowy jest źródłem cynku i selenu oraz witamin z grupy B, witaminy C i E. Witaminy z grupy B maja pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne człowieka oraz regulują procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Witamina E nazywana jest "witaminą młodości" ponieważ jest mocnym przeciwutleniaczem, związkiem zwalczającym wolne rodniki w organizmie. Witamina C wspiera odporność organizmu. Selen usprawnia funkcjonowanie enzymów, chroni komórki przed wolnymi rodnikami i wszelkimi toksynami. Jest konieczny dla prawidłowej pracy tarczycy. Cynk ma szczególne znaczenie dla zdrowia naszych włosów, skóry i paznokci. Reguluje stężenie wit. A, wspiera zdrowie kości.

Zdrowotne właściwości kwasu chlebowego najbardziej cenione są u naszych wschodnich sąsiadów. Na jego bazie powstaje wiele tradycyjnych potraw, między innymi rosyjski chłodnik zwany okroszką, a także mołdawska zupa czorba.


Wartości odżywcze

woda, cukier, słód żytni, słód jęczmienny, mąka żytnia, drożdże

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100ml

Wartość energetyczna 170kJ/40kcal

Tłuszcz 0g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g

Węglowodany 7g

w tym cukry 7g

Białko 0g

Sól 0g

 

ALERGENY

żyto, jęczmień


Zastosowanie

Kwas chlebowy doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Doskonale smakuje schłodzony. Można go używać jako bazy zup, sosów i gulaszów.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w temperaturze od 5°C do 20°C.



Opinie o produkcie: Kwas chlebowy Nikola DEKA 1L