info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Sok z malin 330ml - VIBIO

BIO Sok z malin 330ml, sok z malin w ciąży, bez cukru

BIO Sok z malin 330ml - VIBIO

12,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Sok z malin - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIBIO

BIO sok malinowy


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Sok z malin - Zastosowanie

Sok malinowy może być spożywany zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do herbaty lub innych napojów.

Przed otwarciem wstrząsnąć.

Mętność i osad tworzą naturalne cząsteczki owoców.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Sok z malin - KCAL

Sok z malin to produkt niskokaloryczny. 100 ml wyrobu dostarcza jedynie 31 kcal. Zawiera niewielkie ilości tłuszczów, białka i soli. Stanowi źródło węglowodanów. W 100 ml soku znaleźć można niecałe 8 g węglowodanów, z czego około 5 g to cukry proste.

Sok z malin - Opis produktu

Sok z malin kojarzy nam się głównie z dzieciństwem i odwiedzinami u babci. To sprawdzona, domowa receptura na zdrowie i odporność, stosowana z pokolenia na pokolenie. Nic w tym dziwnego, zważywszy na przepyszny smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne tych maleńkich różowych owoców. Niestety sezon na maliny jest krótki, a w zimowym okresie, gdy potrzebujemy ich najbardziej, nie jesteśmy w stanie cieszyć się ich świeżym smakiem. Na szczęście bardzo dobrym substytutem surowych owoców może być sok tłoczony z najwyższej jakości surowca, z zachowaniem ich najcenniejszych właściwości.

Czym różni się sok z malin z sokownika od soku tłoczonego?

Czy sok z malin w ciąży jest bezpieczny?

Czy powinno się stosować sok z malin dla niemowlaka?

Czy sok z malin pomaga w odchudzaniu?

Czy sok z malin leczy przeziębienia?

  • Sok z malin – kcal

  • Sok z malin – zastosowanie

Maliny – nasz rodzimy skarb

Maliny to jedne z ulubionych owoców zarówno wśród dzieci, jak i wśród dorosłych. Malina właściwa to nasza rodzima roślina, występująca naturalnie głównie w Europie Zachodniej i Środkowej. W Ameryce Północnej spotkać można inny popularny gatunek tego krzewu, czyli malinę czarną.

Malina właściwa została po raz pierwszy zbadana i nazwana na górze Ida w dzisiejszej Turcji. Stąd właśnie wywodzi się jej łacińska nazwa - Rubus idaeus. Już w starożytnej Grecji surowce z tej rośliny wykorzystywane były jako środek napotny. Ówczesny lekarz, Dioskorides, opisał w swoim dziele malinę jako surowiec o działaniu ściągającym, przeciwzapalnym i przeciwbiegunkowym.

W kuchni najszersze zastosowanie znajdują owoce z maliny właściwej. Wykorzystuje się je nie tylko do sporządzania soków, ale również dżemów, przecierów, sorbetów oraz koktajlów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu wypieków. Można z nich sporządzić również rozgrzewającą nalewkę. Liście wykorzystuje się natomiast parzenia naparów i ziołowych herbatek.

Sok z malin, właściwości odżywcze i działanie prozdrowotne

Badania naukowe wykazały, że sok z owoców maliny właściwej może bardzo korzystnie wpływać na stan naszego organizmu. Posiada cały szereg właściwości prozdrowotnych, które zawdzięcza głównie wysokiej zawartości polifenoli. Publikacje wskazują, że główną ich frakcję stanowią elagotaniny oraz antocyjany. W owocach w mniejszych ilościach znaleźć można również flawonoidy oraz fenolokwasy. To właśnie owe związki odpowiadają za ciemnoczerwone zabarwienie owoców maliny.

Oprócz wymienionych składników bioaktywnych, sok z malin może stanowić cenne źródło witamin. Owoce zawierają znaczne ilości witaminy C, karotenu i tokoferoli, a także niektórych witamin z grupy B (B1, B2, PP). Znaleźć w nich można również sole mineralne, takie jak wapń, żelazo, selen i znaczące ilości manganu.

BIO Sok z malin bez cukru jest produktem niskokalorycznym. 100 ml napoju to zaledwie 31 kcal. Jednocześnie produkt cechuje się bardzo niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych i tłuszczów ogółem. Nieuniknione jest jednak, że sok owocowy stanowi źródło cukrów prostych, dlatego osoby z cukrzycą powinny zwrócić większą uwagę na ilości spożywanego wyrobu.

Działanie antyoksydacyjne soku z malin

Głównymi związkami bioaktywnymi występującymi w owocach maliny właściwej są polifenole. Wiele badań naukowych wykazało, że wykazują one silne działanie przeciwutleniające, czyli neutralizują aktywne formy tlenu występujące w naszym organizmie. Owe aktywne formy tlenu – wolne rodniki - powstają w pewnych ilościach podczas wszystkich przemian metabolicznych zachodzących w komórkach ciała. Ich nasilone powstawanie jest wywołane czynnikami takimi jak stres, intensywny wysiłek fizyczny, kontakt z zanieczyszczeniami np. z powietrza, zła jakość snu lub jego zbyt mała ilość czy spożywanie wysoko przetworzonej żywności. Organizm nie jest w stanie sam poradzić sobie z nadmiarem wolnych rodników, wskutek czego cząsteczki te oddziałują negatywnie na zdrowe komórki ciała oraz powodują zmiany w materiale genetycznym. Procesy te mogą wiązać się z rozwojem wielu chorób, w tych schorzeń cywilizacyjnych, takich jak nowotwory czy choroby układu krążenia.

Badania naukowe wykazały, że sok z malin cechuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Oznacza to, że jego regularne spożywanie może wspomóc organizm w walce z wolnymi rodnikami. Dokładniejsze eksperymenty pozwoliły dowieść, że za aktywność antyoksydacyjną soku z malin odpowiadają w około 50% elagotaniny, 25% antocyjany oraz 15% witamina C. Oczywiście dokładna zawartość i proporcje poszczególnych związków zależą ściśle od miejsca i warunków dojrzewania naturalnych surowców, ale naukowcy są zgodni co do ich wysokiej zawartości w owocach maliny właściwej.

Właściwości antyoksydacyjne wiążą się ściśle z aktywnością antynowotworową soku z malin. Wiadomo, że polifenole działają hamująco na proliferację i rozwój komórek nowotworowych. Badania naukowe wykazały, że również w przypadku owoców maliny może istnieć taka korelacja. Wykazano m.in., że ekstrakt z owoców maliny ograniczał populację komórek nowotworu okrężnicy. Za właściwości te mogą odpowiadać kwas elagowy i antocyjany, jak również występujące w mniejszych stężeniach beta-sitosterol oraz kwas ferulowy.

Sok z malin bez cukru a choroby układu krążenia

Publikacje wskazują, że śródbłonek tworzący ściany naczyń krwionośnych stanowi strukturę w bardzo dużym stopniu narażoną na działanie wolnych rodników tlenowych. Komórki śródbłonka uczestniczą w procesach krzepnięcia i fibrynolizy. Uwalniane z nich substancje warunkują utrzymanie równowagi pomiędzy tworzeniem skrzepów, a płynnością krwi. Wszelkie nieprawidłowości w komórkach śródbłonka wiążą się zatem ze znacznym wzrostem ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia. Spożywanie soku z malin bogatego w polifenole może wpływać bardzo korzystnie na stan układu krwionośnego poprzez neutralizowanie wolnych form tlenu i zapobieganie ich szkodliwemu działaniu.

Sok z malin, przepis na odporność w zimowym sezonie

Według danych tabelarycznych sok z malin może stanowić źródło witaminy C. Związek ten odpowiedzialny jest za prawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu. Na odporność wpływa również obecny w przetworach z owoców maliny cynk. Badania naukowe pozwoliły wykazać również działanie antybakteryjne soku z malin, związane z występowaniem w nim elagotaniny i antocyjanów. Wszystkie te cechy wskazują na potencjalne możliwe użycie tego produktu w celu zapobiegania przeziębień oraz łagodzenia przebiegu schorzeń. Regularne spożywanie soku z malin może wzmacniać odporność organizmu, co pozwoli ustrzec się przed wieloma dolegliwościami okresu jesienno-zimowego.

Według zaleceń medycyny naturalnej, sok z malin spożywany w trakcie infekcji działa silnie napotnie i moczopędnie. Z tego powodu wyroby z owoców maliny stały się znanym i cenionym domowym sposobem na leczenie przeziębień i grypy.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soku z malin

Pytanie 1: Czym różni się sok z malin z sokownika od soku tłoczonego?

Oba wymienione soki różnią się technologią sporządzania. Sok tłoczony produkowany jest zwykle z wykorzystaniem zaawansowanych technik i profesjonalnego sprzętu. Pozwala to zachować w gotowym wyrobie maksymalnie dużo składników bioaktywnych. Zwykłe sokowirówki niestety nie są w stanie wycisnąć z owoców całego soku, przez co znaczna część cennych związków może pozostać w odpadach.

Pytanie 2: Czy sok z malin w ciąży jest bezpieczny?

Opinie co do spożywania soków malinowych i innych przetworów z tej rośliny w ciąży cały czas są bardzo zróżnicowane. Z jednej strony jest to naturalny i łagodny środek na drobne przeziębienia, który może pozwolić uniknąć zażywania leków w okresie ciąży. Uważa się również, że może pomóc zmniejszyć poranne mdłości. Jednak istnieją również doniesienia o silnym działaniu rozkurczającym soku z malin. Taka właściwość w ciąży w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do poronień. Nie ma jednak dokładnych badań naukowych na ten temat. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto zatem skonsultować się z lekarzem.

Pytanie 3: Czy powinno się stosować sok z malin dla niemowlaka?

Sok z malin jest całkowicie bezpieczny dla dzieci. Zawiera bardzo dużo niezbędnych witamin. Co ważne, charakteryzuje się przepysznym smakiem, uwielbianych przez wszystkie maluchy. Może stanowić składnik diety niemowlaka od około 5 miesiąca życia.

Pytanie 4: Czy sok z malin pomaga w odchudzaniu?

Istnieją doniesienia naukowe wskazujące na obecność w soku z malin ciekawych związków hamujących akumulację tłuszczów w organizmie. Pozwala to przypuszczać, że regularne spożywanie tego przetworu może wspomóc proces odchudzania. Niemniej jednak pozbycie się zbędnych kilogramów zawsze musi wiązać się z deficytem kalorycznym, a nie ze spożywaniem konkretnych produktów żywnościowych. Sok z malin może stanowić pożywny składnik diety odchudzającej, ale sam sobie nie jest specyfikiem spalającym tłuszcz, gdyż taki specyfik zwyczajnie nie istnieje.

Pytanie 5: Czy sok z malin leczy przeziębienia?

Sok z malin wykorzystywany jest od lat jako domowy sposób na walkę z infekcjami. Rzeczywiście badania naukowe wykazały hamujące działanie związków z owoców na niektóre szczepy bakterii. Długoletnie obserwacje pozwoliły też zauważyć, że sok działa moczopędnie i napotnie. Pomaga obniżyć gorączkę oraz wzmocnić organizm i poprawić samopoczucie. Niewątpliwie produkt taki może stanowić świetne uzupełnienie kuracji.

 

maliny

 

Bibliografia

  1. Anna Czech, Elżbieta Rusinek, Malwina Merska. Zawartość wybranych biopierwiastków w owocach i sokach z owoców jagodowych. Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 836-839.
  2. Alicja Baranowska, Katarzyna Radwańska, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska. Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.). Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 406-409.
  3. Snyder SM, Low RM, Stocks JC, Eggett DL, Parker TL. Juice, pulp and seeds fractionated from dry climate primocane raspberry cultivars (Rubus idaeus) have significantly different antioxidant capacity, anthocyanin content and color. Plant Foods Hum Nutr. 2012 Dec;67(4):358-64. doi: 10.1007/s11130-012-0319-8. PMID: 23132011.
  4. Wang SY, Lin HS. Antioxidant activity in fruits and leaves of blackberry, raspberry, and strawberry varies with cultivar and developmental stage. J Agric Food Chem. 2000 Feb;48(2):140-6. doi: 10.1021/jf9908345. PMID: 10691606.
  5. Beekwilder J, Jonker H, Meesters P, Hall RD, van der Meer IM, Ric de Vos CH. Antioxidants in raspberry: on-line analysis links antioxidant activity to a diversity of individual metabolites. J Agric Food Chem. 2005 May 4;53(9):3313-20. doi: 10.1021/jf047880b. PMID: 15853365.
  6. Britt M Burton-Freeman, Amandeep K Sandhu, Indika Edirisinghe, Red Raspberries, and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links, Advances in Nutrition, Volume 7, Issue 1, January 2016, Pages 44–65, https://doi.org/10.3945/an.115.009639.
  7. Beattie, Julie & Crozier, Alan & Duthie, Garry. (2005). Potential Health Benefits of Berries. Current Nutrition & Food Science. 1. 71-86. 10.2174/1573401052953294.
  8. Mirosława Krauze-Baranowska, Magdalena Majdan, Marta Kula. Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych. Postępy Fitoterapii 1/2014.

Opinie klientów