Sok BIO rokitnik naturalny 100% tłoczony 300 ml - VIBIO
Sok BIO rokitnik naturalny 100% tłoczony 300 ml - VIBIO
Produkt niedostępny
BIO sok rokitnik - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | VIBIO |
Skład: 100% sok z ekologicznych owoców rokitnika.
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
BIO sok rokitnik - Opis produktu
Sok tłoczony na zimno bezpośrednio z owoców rokitnika, pochodzących z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Bez dodatku cukru, wody i kwasku. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Sok poddany procesowi pasteryzacji, co przedłuża jego trwałość i pozwala na zachowanie naturalnych właściwości.
Osad jest zjawiskiem naturalnym, smak i wartości odżywcze mogą ulegać zmianie w zależności od odmiany owoców. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 14 dni.
Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje rokitnik od czasów Dynastii Tang, a więc już dobre tysiąc lat. Wiadomo dziś, że chętnie sięgano po niego również w okolicach Himalajów ora krajów bałtyckich. Owoce te nadają się do przyrządzania soków, nalewek, likierów i cukierków. Podobno niegdyś liście rokitnika służyły do nacierania końskiej sierści, dzięki czemu była ona piękna, gładka i zawsze lśniąca.
DUŻO WITAMINY C I NIE TYLKO
Owoce rokitnika to doskonałe źródło witaminy C, która jest bardzo dobrze przyswajalna i stabilna. Jak wiadomo witamina ta pełni szereg istotnych funkcji m.in.:
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
- pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego, funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, zębów, kości,
- ułatwia przyswajanie żelaza.
Poza tym rokitnik to dobra dawka innych witamin – A, E i K, a także kwasu foliowego, karotenoidów, fitosteroli i kwasów organicznych.
SOK TŁOCZONY NA ZIMNO TO NIE KONCENTRAT!
BIO sok z rokitnika nie pochodzi z koncentratów, w odróżnieniu od innych powszechnie dostępnych soków. Koncentrat otrzymuje się w procesie odparowywania wody z owoców za pomocą fizyczno-chemicznych procesów. W trakcie produkcji soku koncentrat zostaje ponownie uzupełniony wodą. Tym sposobem otrzymany produkt traci większość cennych witamin.
Sok tłoczony na zimno otrzymuje się wprost ze świeżych, umytych i starannie wyselekcjonowanych owoców, przez co zachowuje on wszystko, co najlepsze z darów natury.