Soczewica zamiast mięsa w Spaghetti à la bolognese

Soczewica jest prawdziwą skarbnicą wielu składników odżywczych. To przede wszystkim doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Dostarcza także bardzo ważnego dla serca potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego.
Świetnym przykładem na kulinarne wykorzystanie tej rośliny strączkowej jest Spaghetti à la bolognese, w którym rolę mięsa przejmuje czerwona soczewica. W przeciwieństwie do większości roślin strączkowych, gotujemy ją szybko, ponieważ jej wnętrze jest stosunkowo miękkie i niewielkie. Należy pamiętać, że aby uniknąć straty białka, powinna być ona solona na 10 minut przed końcem gotowania.
Bolognese z soczewicy to smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu danie, bogate w białko i inne składniki odżywcze.
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju lub oliwy
- 400g puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta ostrej papryki
- sól i czarny pieprz
- makaron spaghetti
- starty parmezan
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Soczewicę przepłucz i gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie.
Cebulę siekaj i lekko podsmaż w garnku (lub na głębokiej patelni) na oleju lub oliwie. Po kilku minutach dodaj drobno posiekany czosnek, smaż chwilę razem.
Posiekaj drobno pomidory. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory przyprawy, suszone oregano i bazylię, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
Wszystko gotuj razem kilka minut, dodaj odcedzoną z wody, ugotowaną soczewicę, zamieszaj i podgrzewaj razem przez chwilę.
Sos nakładaj na ugotowany makaron. Gotowe danie posyp startym parmezanem i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
