Soczewica – jako doskonały składnik jesiennych potraw!
Soczewica, podobnie jak inne warzywa strączkowe, stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale również cennych witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wiedzieć, że niniejsze warzywo, oprócz zawartości niezbędnych składników odżywczych, charakteryzuje się również doskonałym smakiem, który możemy wykorzystać w naszej codziennej kuchni na wiele różnych sposobów.
Z tego artykułu dowiesz się- Jak przygotować aromatyczną pastę z soczewicy?
- Jak przyrządzić pożywny pasztet z soczewicy?
- Jak w prosty sposób przygotować rozgrzewające leczo z soczewicą?
Jak przygotować aromatyczną pastę z soczewicy?
Pasta z soczewicy to doskonały dodatek do codziennych kanapek, jak i chrupiących warzyw. Dlatego też, zamiast kupować obfitujące w substancje chemiczne „smarowidła” na kanapki, już dziś przygotuj pełną zdrowia pastę z soczewicy w Twojej kuchni!
Jakich składników potrzebujesz?- Około 130 g suchej soczewicy czerwonej;
- Garści pestek słonecznika;
- 10 suszonych pomidorów;
- 2 łyżek oleju rzepakowego;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki świeżej natki pietruszki.
Krok I: Namocz pestki słonecznika w letniej wodzie;
Krok II: Przepłucz pod strumieniem chłodnej wody, a następnie ugotuj soczewicę (około 15 minut) z odrobiną soli, tak aby odparowała z niej cała woda;
Krok III: Pokrój drobno suszone pomidory i dodaj je do ugotowanej soczewicy;
Krok IV: Następnie, dodaj namoczone pestki słonecznika, natkę pietruszki oraz 2 łyżki oleju rzepakowego;
Krok V: Zmiksuj całość przy pomocy blendera tak, aby powstała jednolita masa.
Jak przygotować pożywny pasztet z soczewicy?
Pasztet z soczewicy to idealna propozycja dla wszystkich miłośników kuchni wegetariańskiej. W okresie jesienno-zimowym warto przygotować go przy użyciu warzyw sezonowych.
Jakich składników potrzebujesz?- 2 szalotek (lub 1 cebuli czerwonej);
- Około 50-70 ml oliwy z oliwek;
- 130 g małych marchewek;
- 30 g korzenia pietruszki;
- 70 g selera;
- 1 dużego buraka;
- 1 dyni piżmowej (małej);
- 100 g suszonej, zielonej soczewicy;
- Około 70 g naturalnych płatków owsianych;
- 300 ml wody;
- Łyżki świeżej natki pietruszki;
- Łyżki papryki słodkiej;
- 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez prasę;
- Szczypty pieprzu ziołowego.
Krok I: Posiekaną szalotkę (lub cebulkę) zeszklij na odrobinie oliwy z oliwek;
Krok II: Marchewkę, dynię, seler, buraka oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Krok III: Następnie zalej warzywa wodą, dodaj do nich opłukaną soczewicę i gotuj całość przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając;
Krok IV: Do ugotowanych warzyw z soczewicą dodaj płatki owsiane oraz wybrane przyprawy, a następnie zmiksuj całość na gładką masę;
Krok V: Wyłóż niewielką blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią otrzymaną masę;
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim pasztet przez około 50 minut.
Jak przygotować rozgrzewające leczo z soczewicą?
Chociaż sezon na leczo już się kończy, możesz przygotować je w nieco inny sposób, zastępując część świeżych warzyw soczewicą z puszki.
Jakich składników potrzebujesz?- 1 puszki pomidorów krojonych;
- 1 puszki ciecierzycy;
- 1 dużej papryki zielonej;
- 1 cukinii;
- 1 cebuli czerwonej;
- Szczypty papryki ostrej;
- 1 łyżki papryki wędzonej;
- 2 łyżek posiekanej natki pietruszki;
- 1 łyżki przecieru pomidorowego;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczki miodu.
Krok I: Cebulę i paprykę pokrój w cienkie paski, a cukinię w drobną kostkę, następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przyprawiając papryką wędzoną oraz ostrą;
Krok II: Przełóż usmażone składniki do średniej wielkości garnka i zalej je krojonymi pomidorami w puszcze;
Krok III: Do gotujących się na małym ogniu składników dodaj opłukaną soczewicę z puszki, a następnie łyżkę miodu oraz przecieru pomidorowego;
Krok IV: Gotuj całość przez około 15 minut na małym ogniu, a pod koniec dodaj posiekaną lub suszoną natkę pietruszki.
PodsumowanieZe względu na zawartość cennych składników odżywczych, zarówno soczewica, jak i pozostałe rośliny strączkowe, powinny stanowić stały element naszej diety. Jeśli masz na to ochotę, już dziś wypróbuj jeden z powyższych przepisów!