weekend taniej dostawy

Masło orzechowe smooth 900g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska (kraj pochodzenia surowca: USA/Nikaragua/Brazylia/Argentyna)
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

25,50 zł

30 dni na zwrot

Pasta orzechowa SMOOTH Wartości odżywcze

Skład: Orzechy arachidowe prażone

Zawartość soli i cukru w gotowym produkcie jest wyłącznie wynikiem występowania tych składników w orzechach arachidowych. Wytrącenie się oleju na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem zaleca się wymieszanie masła.

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”. 

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Pasta orzechowa SMOOTH Zastosowanie

Masło orzechowe najczęściej stosowane jest jako smarowidło do kanapek. Doskonale komponuje się z miodem lub dżemem. Pasta sprawdzi się świetnie również jako dodatek do owsianek, musów i jogurtów. Może stanowić składnik pełnoziarnistych ciastek. Warto dodawać ją do naleśników na słodko. Można sporządzać z niej również polewę orzechową od placuszków oraz racuchów.


Pasta orzechowa SMOOTH Film

Pasta orzechowa SMOOTH KCAL

Masło orzechowe to produkt wysokokaloryczny. 100g produktu dostarcza ponad 600kcal. Jednocześnie zawiera ono prawie 40g nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ponad 25g białka na 100g. Nie dostarcza dużych ilości cukrów prostych i soli. Może natomiast stanowić dobre źródło błonnika pokarmowego. Wszystko to sprawia, że mimo wysokiej kaloryczności, może być to produkt wskazany w diecie odchudzającej.


Pasta orzechowa SMOOTH Opis

Masło orzechowe SMOOTH to prawdziwy hit wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem i aktywnym stylem życia. Aromatyczny smak i niezwykle szerokie zastosowanie sprawiają, że uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jego ojczyzną jest USA, ale od wielu lat zdobywa on popularność niemal we wszystkich krajach Europy. Prawdzie masło orzechowe powinno składać się jedynie z orzechów. Tylko takie wysokiej jakości produkty mogą być wartościowym źródłem roślinnego białka, błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i soli mineralnych.

Czy mało orzechowe i pasta orzechowa to sen sam produkt?

Gdzie kupić masło orzechowe?

Ile kosztuje masło orzechowe?

Jakie masło orzechowe wybrać?

  • Masło orzechowe – wartości odżywcze

  • Masło orzechowe - przepisy

  • Masło orzechowe – zastosowanie

Masło orzechowe – trochę o historii i pochodzeniu

Prawdziwe masło orzechowe wytwarzane jest w 100% z orzechów. Najczęściej spotykana jest pasta z orzechów arachidonowych, jednak coraz większą popularnością cieszą się także wyroby z orzechów laskowych oraz migdałów. Pomysł na masło orzechowe zrodził się w USA, gdzie przekąska ta stanowi ważną część codziennej diety. Statystyki wskazują, że przeciętny obywatel tego kraju zjada nawet 1,5 kg orzeszków ziemnych rocznie!

Oryginalna receptura masła orzechowego jest bardzo prosta. Polega na dokładnym zmieleniu prażonych orzeszków ziemnych. W maśle orzechowym SMOOTH ViVo orzeszki zostały całkowicie zblendowane na gładką masę, ale znaleźć można również produkty z drobnymi kawałkami orzeszków. W zależności od preferencji masło orzechowe może zawierać niewielkie dodatki soli lub cukru.

Co ciekawe, z punktu widzenia biologii, orzeszki ziemne wcale nie są orzechami. Stanowią one warzywo pozyskiwane z rośliny zaliczanej do rodziny bobowatych. Naturalnie występowała ona na terenach Ameryki Południowej, jednak obecnie jej dzikie plantacje już nie występują. W celach przemysłowych uprawiana jest natomiast w krajach tropikalnych i subtropikalnych.

Masło orzechowe – KCAL i wartości odżywcze

Masło orzechowe SMOOTH jest produktem wysokokalorycznym. Wiąże się to oczywiście z surowcem wykorzystywanym do jego wykonania, czyli orzeszkami arachidonowymi. Jak wiadomo produkty zaliczane do tej grupy charakteryzują się wysoką wartością energetyczną. Jednak posiadają one równocześnie wiele cennych składników odżywczych. Dane tabelaryczne wskazują na wysoką zawartość białka w orzeszkach arachidonowych. 100g produktu może stanowić źródło nawet 25g protein. Jest to niezwykle istotne szczególnie dla osób przebywających na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Przekąska ta może stanowić również bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych. Można w niej znaleźć znaczne ilości kwasów jednonienasyconych (kwas oleinowy) oraz kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-6. Dodatkowo, orzechy arachidonowe zawierają wiele witamin. Na uwagę zasługują przede wszystkim witamina B1, witamina B3 oraz witamina E. Co więcej, ta smaczna przekąska może dostarczać niemałych ilości niezbędnych składników mineralnych. Są to przede wszystkim fosfor, magnez, miedź, cynk i mangan. Dla wegan i wegetarian istotny może być również fakt, że w orzeszkach znajdują się również pewne ilości cennego w diecie bezmięsnej żelaza.

Masło orzechowe - moc witamin i soli mineralnych

Mało orzechowe to nie tylko smaczny dodatek do kanapek lub deserów. Pasta pochodząca w 100% z orzechów może stanowić prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Orzeszki ziemne stanowią szczególnie bogate źródło kwasu foliowego. Witamina ta jest niezbędna do zachodzenia wielu przemian metabolicznych w organizmie. Jak wskazują publikacje, jej niedobór może skutkować zaburzeniami ze strony układu nerwowego, takimi jak uczucia lęku, znużenia czy nawet depresja. Co więcej, okazuje się, że odpowiednia podaż kwasu foliowego jest niezwykle ważna w zapobieganiu miażdżycy.

Orzechy ziemne mogą stanowić także źródło witaminy E w diecie. Nie bez powodu składnik ten nazywany jest „witaminą młodości”. Naukowcy wykazali, że jej odpowiednie spożycie jest konieczne dla zachowania prawidłowych funkcji układu immunologicznego oraz może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, jako witamina o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, może ona wpływać na hamowanie procesu karcinogenezy, czyli rozwoju nowotworów w organizmie człowieka.

Wśród soli mineralnych zawartych w orzeszkach ziemnych na uwagę zasługują magnez i miedź. Pierwszy z tych składników pełni ważną rolę w regulowaniu prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Drugi uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych i jest niezbędny dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.

Masło orzechowe – właściwości i wpływ na zdrowie

Włączenie orzechów i przetworów z orzechów do diety jest niezwykle ważne i może bardzo korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu człowieka. Ważne jest jednak, by wybierać jedynie produkty cechujące się możliwie najwyższą zawartością tego surowca. Masło orzechowe 100% może stanowić źródło cennych NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu, jego regularne spożywanie, w połączeniu z odpowiednim stylem życia, może wpływać korzystnie na profil lipidowy krwi. Czynnik ten jest niezwykle ważny w kwestii zapobiegania chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Publikacje wskazują również, że regularne spożywanie orzeszków ziemnych może wpływać na obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Badania naukowe donoszą, że włączenie tego produktu do codziennego jadłospisu wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy nawet o 25%. Może się to wiązać między innymi z wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz magnezu.

Jako doskonałe źródło witaminy E oraz niacyny, orzeszki ziemne mogą wspomóc organizm w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego przez długie lata. Część badań naukowych wykazało nawet powiązanie pomiędzy regularnym spożywaniem orzeszków ziemnych i mniejszym ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera.

Wbrew powszechnym opiniom o „tuczących” właściwościach orzechów, okazuje się, że regularne spożywanie produktów zaliczanych do tej grupy może wpływać korzystnie na zmniejszenie masy ciała. Badania naukowe wykazały, że włączenie do diety masła orzechowego nie powodowało wzrostu wagi mimo spodziewanego zwiększenia spożycia kalorii. Wiąże się to z faktem wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz zwiększenia uczucia sytości po posiłku.

Jak widać regularne spożywanie orzechów ziemnych i produktów z nich wykonanych może wpłynąć bardzo korzystnie na zdrowie i kondycję organizmu. Warto zadbać, aby składnik ten często pojawiał się w naszej diecie.

Masło orzechowe dla wegan i wegetarian

Orzeszki ziemne cechują się najwyższą zawartością białka spośród wszystkich orzechów. Mogą stanowić świetne uzupełnienie diety wegan i wegetarian. 100 g masła orzechowego to źródło ponad 25 g protein! Warto jednak pamiętać, że produkt ten należy łączyć z innymi źródłami białka w celu uzupełnienia składu aminokwasowego diety.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące masła orzechowego SMOOTH

Pytanie 1: Czy mało orzechowe i pasta orzechowa to sen sam produkt?

Masło orzechowe i pasta orzechowa to dokładnie ten sam produkt. Obecnie coraz rzadziej stosuje się pierwszą nazwę, gdyż mylnie wskazywać ona może na powiązanie z produktami pochodzenia zwierzęcego.

Pytanie 2: Gdzie kupić masło orzechowe?

Masło orzechowe znaleźć można w wielu sklepach spożywczych stacjonarnych i internetowych. Niestety wiele dostępnych na rynku produktów zawiera dodatek cukru, soli, barwników lub innych niepotrzebnych ulepszaczy. 100% masła orzechowe dobrej jakości warto szukać w zaufanych sklepach ze zdrową żywnością.

Pytanie 3: Ile kosztuje masło orzechowe?

Cena masła orzechowego zależy od użytego do produkcji surowca. Pasy z orzechów laskowych kosztują około 15-20 zł za 300g produktu. Masło z nerkowców kosztować może nawet 30 zł za 200-300g produktu. Klasyczne masło orzechowe z orzeszków ziemnych to natomiast koszt około 20 zł za 1000g produktu.

Pytanie 4: Jakie masło orzechowe wybrać?

W zależności od preferencji, wybierać możemy pasty z wielu rodzajów orzechów. Warto włączać do diety produkty z różnych surowców, aby zapewnić odpowiednią różnorodność swojej diety. Jednak przy wyborze masła orzechowego zawsze należy zwracać uwagę na skład produktu i wybierać jedynie pasty 100% z orzechów.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Pasta orzechowa SMOOTH Opinie o produkcie: Masło orzechowe smooth ViVio 900g