info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Krem orzechowy z solą himalajską 200g - VIVIO

Krem orzechowy z solą himalajską 200g VIVIO, krem orzechowy przepisy

Krem orzechowy z solą himalajską 200g - VIVIO

☆ Pyszny i odżywczy krem orzechowy z solą himalajską

☆ Idealny do omletów i naleśników

☆ Bez zbędnych dodatków cukru i konserwantów

12,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Krem orzechowy z solą himalajską - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

98% orzechy arachidowe prażone, 2% sól himalajska

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna 2419 kJ/ 582 kcal

Tłuszcze 45,2g

w tym

Kwasy tłuszczowe nasycone 6,0g

Węglowodany 18,8g

w tym

Cukry 6,1g

Białko 25,2g

Sól 2,0g

 

ALERGENY

orzechy arachidowe


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Krem orzechowy z solą himalajską - Zastosowanie

Zastosowanie kremu orzechowego z solą himalajską w codziennej kuchni

Krem orzechowy z solą himalajską możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:

  • Po pierwsze: warto dodawać go do kanapek sporządzonych na bazie pieczywa pełnoziarnistego;
  • Po drugie: idealnie łączy się ze smakiem mięs, na przykład kurczaka. Dlatego też, stanowi dobry składnik sosów;
  • Po trzecie: świetnie wzbogaca smak kaszy, sałatek warzywnych oraz makaronów;
  • Po czwarte: można dodawać go do dań kuchni orientalnej;
  • Po piąte: idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania domowych wypieków;
  • Po szóste: podniesie wartość energetyczną porannej owsianki lub jogurtu z dodatkiem owoców.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

UWAGI

Zawartość soli i cukru w gotowym produkcie jest wyłącznie wynikiem występowania tych składników w orzechach arachidowych. Wytrącenie się oleju na powierzchni kremu jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem zaleca się wymieszanie kremu.

Krem orzechowy z solą himalajską - KCAL

Krem orzechowy z solą himalajską – kcal

Podobnie jak same orzechy, tak i krem z nich wytwarzany charakteryzuje się stosunkowo wysoką wartością energetyczną. W 100 g niniejszego produktu znajdziemy około 581 kalorii. Należy jednak pamiętać, że w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 10-15 g kremu orzechowego z solą himalajską. Ponadto, warto wiedzieć, iż oprócz sporej dawki energii, produkt ten zapewnia nam również dowóz cennych witamin i minerałów (w tym witamin z grupy B, wapnia, magnezu i potasu). Dodatkowo, krem orzechowy z solą himalajską może stanowić dobre źródło białka w diecie wegańskiej, a zawarty w nim błonnik przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania perystaltyki jelit, co sprzyja zwiększeniu efektywności procesu odchudzania.

Krem orzechowy z solą himalajską - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kremu orzechowego z solą himalajską

Chociaż krem orzechowy kojarzy nam się głównie z dodatkiem do słodkich deserów lub dań kuchni orientalnej, okazuje się, iż stanowi on prawdziwą skarbnicę cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Niniejszy produkt zapewnia nam nie tylko dowóz sporej dawki energii, ale również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, zawarte w nim witaminy i minerały odpowiedzialne są za wsparcie naszego układu odpornościowego, a nawet profilaktykę chorób nowotworowych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat kremu orzechowego z dodatkiem soli himalajskiej? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić krem orzechowy z solą himalajską?

Czy krem orzechowy z solą himalajską można jeść codziennie?

Czy można przygotować krem orzechowy z solą himalajską w domu?

Krem orzechowy a masło orzechowe, czy jest między nimi różnica?

W jakim miejscu powinniśmy przechowywać krem orzechowy z solą himalajską?

  • Krem orzechowy z solą himalajską – kcal;

  • Zastosowanie kremu orzechowego z solą himalajską w codziennej kuchni;

  • Krem orzechowy – przepis.

Czym charakteryzuje się krem orzechowy z solą himalajska i z jakich składników został przygotowany?

Krem orzechowy z solą himalajską to bez wątpienia wyjątkowy produkt, który stworzony został zaledwie z dwóch składników. Po pierwsze, wysokiej jakości orzechów arachidowych (znanych również jako orzeszki ziemne lub fistaszki). Po drugie, z bogatej w minerały soli himalajskiej (uznawanej przez wielu za najzdrowszą sól świata). Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, orzechy arachidowe są tak naprawdę nasionami roślin strączkowych, należącymi do rodziny bobowatych. Niemniej jednak, ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze, przypisywane są one do grupy orzechów. Fistaszki należą do jednych z najczęściej przez nas wybieranych orzechów. Dlatego też, bez trudu możemy odnaleźć je niemalże w każdym zakątku świata. Okazuje się jednak, iż pochodzą one z regionu Ameryki Południowej, a dokładniej Brazylii. Obecnie orzeszki arachidowe uprawiane są na szeroką skalę również w innych częściach świata, między innymi na terenie Indii, Chin, Włoch, Francji oraz Stanów Zjednoczonych. Warto wiedzieć, iż orzeszki ziemne, podobnie jak inne orzechy, zawierają w sobie bogaty zestaw witamin z grupy B. W ich składzie znajdziemy również cenne minerały (takie jak: wapń, fosfor, magnez, potas, cynk i żelazo) oraz spore ilości białka i błonnika. Co ciekawe, fistaszki skrywają w sobie również duże ilości kwasu foliowego, jak również flawonoidów i polifenoli, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka.

Jak wspomniano powyżej, oprócz smacznych fistaszków, w kremie orzechowym znajdziemy również sól himalajską. Ten niezwykły rodzaj soli kamiennej, charakteryzujący się delikatnym różowym kolorem, wydobywany jest z Pakistańskiej części Himalajów. Swój niecodzienny kolor sól ta zawdzięcza śladowym ilościom tlenku żelaza zawartym w jej składzie. Co ciekawe, sól himalajska uznawana jest za jedną z najzdrowszych soli na świecie. Charakteryzuje się ona zwiększoną zawartością cennych związków mineralnych, a ponadto jest wolna od zanieczyszczeń.

Krem orzechowy z solą himalajską odznacza się kremową konsystencją i delikatnym jasno-brązowym kolorem. Dzięki dodatku niewielkiej ilości soli, wyróżnia się on niecodziennym smakiem i aromatem. Ze względu na swoją konsystencję oraz wyrafinowany smak, krem orzechowy z dodatkiem soli himalajskiej idealnie komponuje się zarówno ze smakiem słodkich ciast, jak i pieczonych mięs.

Krem orzechowy z solą himalajską – właściwości i wpływ na zdrowie człowieka

Dzięki zawartości w swoim składzie orzechów arachidowych oraz niewielkich ilości soli himalajskiej, krem orzechowy (w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Fistaszki dostarczają do naszego organizmu duże ilości witamin z grupy B, które przyczyniają się do usprawnienia funkcjonowania układu nerwowego, a tym samym zwiększają zdolności człowieka do zapamiętywania i koncentracji. Dzięki flawonoidom zawartym w składzie niniejszych orzechów, możliwe staje się natomiast zahamowanie szkodliwego działania wolnych rodników, a tym samym ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik zawarty w składzie wspomnianych orzechów. Składniki te są w stanie oddziaływać na nasz układ krążenia poprzez obniżenie poziomu „złego cholesterolu” (LDL) i podwyższanie stężenia „dobrego cholesterolu” (HDL). Tym samym, włączenie kremu orzechowego z solą himalajską do zdrowej diety może przyczyniać się do ograniczenia ryzyka rozwoju miażdżycy, jak również zawałów serca w przyszłości.

Co ciekawe, dzięki bogatej zawartości wapnia oraz fosforu, orzeszki ziemne pozytywnie wpływać mogą również na układ kostny najmłodszych dzieci. Dodatkowo, zawarty w składzie fistaszków cynk przyczynia się do polepszenia kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. Niektóre dane literaturowe donoszą również, iż substancje zawarte w składzie orzeszków arachidowych (stanowiących aż 98% kremu orzechowego z solą himalajską) mogą przyczyniać się do ochrony naszego organizmu przed rozwojem cukrzycy typu 2, jak również zmniejszyć częstotliwość występowania migrenowych bólów głowy. Warto również wiedzieć, iż minerały zawarte w składzie soli himalajskiej pozytywnie wpływają na utrzymywanie prawidłowego poziomu gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie człowieka, a tym samym wzmacniają nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Krem orzechowy z solą himalajską – jako źródło białka w diecie wegańskiej

Z uwagi na fakt, iż fistaszki zaliczane są do rodziny roślin strączkowych (bobowatych), stanowią one bogate źródło białka, a co za tym idzie cennych aminokwasów. Dlatego też, krem orzechowy z solą himalajską może okazać się niezastąpionym składnikiem w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa. Co ciekawe, niniejszy produkt jest również skarbnicą wapnia oraz fosforu, dzięki czemu wzmacnia układ kostny człowieka i minimalizuje ryzyko rozwoju osteoporozy w przyszłości. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej niezwykle ważny jest również odpowiedni dowóz tłuszczów. Krem orzechowy z solą himalajską zawiera w sobie zarówno jednonienasycone kwasy tłuszczowe, jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia oraz samopoczucia człowieka.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania kremu orzechowego z solą himalajską

Chociaż w większości przypadków spożywanie kremu orzechowego z dodatkiem soli himalajskiej jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka, warto pamiętać, iż orzeszki arachidowe są produktem silnie alergizującym. Dlatego też, zaleca się, aby szczególną ostrożnością wykazały się kobiety w ciąży, jak również matki karmiące piersią. Ponadto, spożywanie dużych ilości niniejszego produktu nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z problemem nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo, zaleca się, aby przeprowadzić konsultację dietetyczną lub pediatryczną, jeśli chcemy wprowadzić krem orzechowy z solą himalajską do diety dzieci, które nigdy wcześniej nie spożywały orzechów arachidowych. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania tego produktu jest alergia na wyżej wymieniony rodzaj orzechów. Ponadto, zaleca się zachowanie ostrożności podczas pierwszego spożycia kremu orzechowego. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jego zastosowaniu (takich jak: duszności, opuchnięcie i/lub zaczerwienienie oczu, swędzenie i/lub pieczenie skóry, pojawienie się wysypki, silne bóle brzucha), należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu lub zgłosić się na szpitalny oddział ratunkowy.

Krem orzechowy z solą himalajską – cena

Krem orzechowy z dodatkiem soli himalajskiej sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 200ml. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 10,00 – 20,00 złotych. Pamiętajmy, że cena kremu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, z jakich składników wyprodukowany został wybrany przez nas krem orzechowy z solą himalajską.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kremu orzechowego z solą himalajską

Pytanie 1: Gdzie kupić krem orzechowy z solą himalajską? Masło orzechowe możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, wysokiej jakości krem orzechowy z solą himalajską dostępny jest wyłącznie w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Decydując się na zakup w takim miejscu, zyskujemy nie tylko atrakcyjną cenę, ale również gwarancję wysokiej jakości produktu.

Pytanie 2: Czy krem orzechowy z solą himalajską można jeść codziennie? Chociaż krem orzechowy jest dość kaloryczny, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może stosowany być nawet każdego dnia. Należy jednak pamiętać o tym, aby spożywać go w ograniczonych ilościach (około 1 łyżki na dzień).

Pytanie 3: Czy można przygotować krem orzechowy z solą himalajską w domu? Przygotowanie domowego kremu orzechowego z solą himalajską wbrew pozorom nie jest takie trudne. Wystarczy przygotować obrane ze skórki, lekko prażone orzechy arachidowe, odrobinę soli himalajskiej, dobrze działający blender i gotowe. Niemniej jednak uzyskanie zadowalającej nas konsystencji w przypadku domowych blenderów może sprawiać nam pewne kłopoty. W takim przypadku warto sięgnąć po gotowy produkt, który odznacza się wysoką jakością składników.

Pytanie 4: Krem orzechowy a masło orzechowe, czy jest między nimi różnica? Masło orzechowe w większości przypadków wykonywane jest wyłącznie z orzechów i mielone na gładką konsystencję nadającą się do smarowania. Niestety, w niektórych przypadkach, dostępne w sklepach masła orzechowe obfitują w sztuczne wzmacniacze smaku, jak również dodatkowe ilości cukru. Krem orzechowy z solą himalajską stworzony został wyłącznie z dwóch produktów, które charakteryzują wysoką jakością i razem tworzą niepowtarzalny duet smaków.

Pytanie 5: W jakim miejscu powinniśmy przechowywać krem orzechowy z solą himalajską? Krem orzechowy najlepiej jest przechowywać w chłodnym i wolnym od działania promieni słonecznych miejscu. Dlatego też, warto trzymać go w lodówce.

 

 

Podsumowanie

Krem orzechowy z solą himalajską to coś znacznie więcej niż smaczny dodatek do sałatek. To prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników, a przy tym doskonałe źródło energii. Wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy zdrowia, jak również zwiększyć nasze zdolności do zapamiętywania i koncentracji.

Bibliografia

  1. Arya S.S., Salve A.R., Chauhan S.: Peanuts as functional food: a review. Journal of Food Science and Technology. 2016; 53: 31–41;
  2. Drake S. L., Drake M. A.: Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world. Journal of Sensory Studies 2011; 26, 25–34;
  3. Finkelman F. D., Peanut allergy and anaphylaxis. Curr. Opin. Immunol., 2010, 22, 6: 783–788;
  4. Greenhawt T., Environmental exposure to peanut and the risk of an allergic reaction. Ann. Allergy Asthma Immunol., 2018, 120, 5: 476–481;
  5. Kulik K i Waszkiewicz-Robak B.: Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych. Trendy w żywieniu człowieka. Kraków 2015, wydawnictwo Naukowe PTTŻ;
  6. Leshem M.: Biobehaviour of the human love of salt. Neuroscience and Biobehaviour Reviews; 2009. 33, 1–17;
  7. Luo C. i wsp., Nut consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr., 2014, 100, 1: 256–269;
  8. Mikołajczak N.: Składniki mineralne w orzechach występujących w składzie “Mieszanek studenckich”. J Educ Health Sport. 2016; 6 (9): 832-840;
  9. R. Kowalski, G. Kowalska, Sól niejedno ma imię, 2014;
  10. Sikora E., Liszka P., Składniki odżywcze i nieodżywcze w surowych i przetworzonych orzeszkach ziemnych (Arachis hipogea). Bromat. Chem. Toksykol., 2011, XLIV, 4: 1047–1053;
  11. Vadivel V., Kunyanga C.N., Biesalski H.K.: Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control. Nutrition 2012, 28, 11-12: 1089-1097;
  12. Z. Zdrojewicz, S. Wasiuk, M. Wróbel, Rola soli w organizmie człowieka oraz fenomen sodowrażliwości i sodooporności, 2016.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów