Kilka słów o właściwościach miodu malinowego
Chociaż w 100 g miodu malinowego znajduje się ponad 300 kcal, warto po niego sięgnąć. Zobacz dlaczego!
Miód malinowy jest bardzo wartościowym miodem, który powstaje w czasie kwitnięcia krzewu maliny. Ma złocisty kolor, który znacząco jaśnienie po skrystalizowaniu – staje się wówczas mleczno-biały. Ten rodzaj miodu cechuje to, że ulega szybko procesowi krystalizacji.
Skład i lecznicze właściwości
Miód w przeważającej części składa się z węglowodanów – ok. 34 z glukozy i 39 z fruktozy.
Dodatkowo miód malinowy zawiera szereg kwasów organicznych m.in. kwas jabłkowy i cytrynowy.
Olejki eteryczne – w skład miodu malinowego wchodzi mnóstwo substancji aromatycznych, dzięki czemu ma on specyficzny smak i zapach.
Enzymy – miód malinowy zawiera wiele enzymów, pochodzących ze śliny pszczół, które mają bardzo cenne właściwości (przykładowo inwertaza przyczynia się do rozpadu sacharozy na glukozę).
Mikroelementy – miód malinowy jest bogaty w potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo i wiele innych cennych składników.
Glukoza i fruktoza – cukry te wzmacniają organizm, ponieważ są zamieniane na energię.
Acetylocholina – obniża ciśnienie krwi i usprawnia układ krążenia.
Cholina – chroni wątrobę i pobudza wydzielanie żółci.
Jony metali – pobudzają produkcję czerwonych krwinek.
Nadtlenek wodoru – ma działanie antybakteryjne.