Ksylitol cena, cukier brzozowy, słodzik
Ksylitol cena, cukier brzozowy, słodzik
Ksylitol cena, cukier brzozowy, słodzik

Ksylitol słodzik naturalny cena 3 kg (3x1000g) VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
7 pkt
OPAKOWANIE PAPIEROWEKsylitol fiński - Cukier brzozowy 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY500g1000g

74,99 zł

RABAT - 17%

90,00 zł

-17

30 dni na zwrot

Opis

Ksylitol to substancja, która, w naturalnej formie, występuje w owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w drzewach liściastych, np. w brzozie. W naturalnej formie ksylitol występuje też w organizmie człowieka oraz zwierząt, jako produkt uboczny w procesie przemiany glukozy.

Nasz ksylitol pozyskiwany jest z kolb kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie.

Ksylitol ma o 40 % mniejszą kaloryczność i o 75 % mniej węglowodanów od sacharozy i jest absorbowany i powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, dzięki czemu posiada indeks glikemiczny ponad 14-krotnie niższy  od powszechnie spożywanego cukru buraczanego.

Spożywanie żywności/napojów zawierających  ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu niż po spożyciu żywności / napojów zawierających cukier.
Żywność/napoje zawierające ksylitol pomagają w zachowaniu mineralizacji zębów

Ksylitol  należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości. Zbyt duże spożycie może wywołać efekt przeczyszczający . Nie zaleca się podawania produktu małym dzieciom.

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, nasion sezamu, gorczycy oraz soji.

Ksylitol z wyglądu i smaku przypomina zwykły cukier. Jego działanie jest jednak zupełnie inne. Jest to alkohol cukrowy, który działa wzmacniająco na układ immunologiczny i chroni przed spustoszeniami w organizmie, jakie powoduje spożywanie zwykłego cukru. 


Wartości odżywcze

100 % ksylitol

 

Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soji, orzechów oraz sezamu.


przepisy /zastosowanie

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 120 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki miodu gryczanego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.
(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)


DOMOWE LODY OWOCOWE

DOMOWE LODY OWOCOWE

Składniki:
-170 g świeżych lub mrożonych wiśni/truskawek/borówek
-1 dojrzały banan
-1 łyżka syropu z agawy
-1 łyżka ksylitolu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Powstałą masę przełóż do foremek na lody, wstaw na kilka godzin do zamrażarki i gotowe


PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM Z MANGO

PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM Z MANGO

Składniki:

- 100 g tapioki w perełkach (kulki),
- 500 g mleka roślinnego lub krowiego,
- 2 – 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika,
- 1 dojrzałe mango,
- 1/2 (może być mniej) łyżeczki imbiru w proszku lub startego, 

Wykonanie:

Tapiokę przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Mleko zagotuj, wrzuć tapiokę, dodaj ksylitol i gotuj ok. 20 min. bez przykrycia, ciągle mieszając, do momentu aż perełki tapioki będą przeźroczyste. Przełóż do pucharków i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zmiksuj mango z imbirem. Nałóż warstwę z mango na kuleczki tapioki i ozdób w dowolny sposób. 


ORZECHOWE CIASTECZKA

ORZECHOWE CIASTECZKA

Składniki:

- 300 g pasty orzechowej Crunchy
- 1 jajko
- 1/3 szklanki ksylitolu

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj do powstania jednolitej, dość gęstej masy. Z masy formuj nieduże kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępu). Ciasteczka spłaszcz widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 12 minut (do zrumienienia). 


DESER MALINOWY ZORZESZKAMI

DESER MALINOWY ZORZESZKAMI

Składniki:
- 250 g świeżych malin
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 100 g kremowego serka śmietankowego
- 2 łyżki ksylitolu
- garść orzeszków pinii

Wykonanie:
Kilka malin odłóż do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem z jedną łyżką ksylitolu. Jogurt zmiksuj z serkiem i pozostałym ksylitolem. Do wysokich szklanek lub pucharków nałóż naprzemiennie porcję masy jogurtowej i malin. Całość udekoruj malinami i posyp orzeszkami pini. 


CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

Składniki:

  • 250g grubych płatków owsianych;
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
  • 5 łyżek ksylitolu;
  • 5 łyżek masła sklarowanego;
  • 1 banan;
  • 100g pokruszonych orzechów włoskich;
  • 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
  • 50g posiekanej suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;

Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;

Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;

Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;

Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;

Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;

Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.


CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

Składniki:

- 200 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml syropu z daktyli
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i syrop daktylowy i zblendować na gładką masę.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąki i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.


PLACUSZKI JOGURTOWE

PLACUSZKI JOGURTOWE

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- owoce, np jabłka

Wykonanie:

W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.


PLACUSZKI RACUSZKI

PLACUSZKI RACUSZKI

Składniki:
- 1 banan
- 170 g serka homogenizowanego
- 100 g amarantusa ekspandowanego
- 100 g wiórków kokosowych
- pół szklanki dowolnej mąki
- 2 jajka
- 2-3 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

Jajka rozbij w miseczce i połącz z serkiem i drobno pokrojonym bananem. Do powstałej masy dodaj wiórki kokosowe, amarantusa, mąkę i ksylitol.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji. Z dużej łyżki ciasta na rozgrzanej patelni formuj placki i smaż na średnim ogniu do zrumienienia (z obu stron). Podawaj z miodem, owocami lub dżemem.


PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów

Wykonanie:

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.


Sernik cytrynowy na zimno

Sernik cytrynowy na zimno

Składniki na spód:

- 150 g herbatników
- 100 g migdałów, pokrojonych w kostkę
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła

Wykonanie spodu:

Herbatniki pokruszyć drobno, dodać migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na dno formy i mocno przycisnąć do dna. Spód piec w piekarniku z termoobiegiem w 180oC lub bez termoobiegu w 190 – 200oC przez 10 – 12 min. Upieczony spód ostudzić.

Składniki na masę serową:

- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
- 200 ml śmietany UHT 30%
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii
- 4 żółtka
- Sok z 2 cytryn
- Otarta skórka z 1 cytryny
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki UHT – ubitej

Wykonanie masy serowej:

Zagotować wodę. Dodać żelatynę. Na garnku umieścić metalową miskę, w której będzie się ubijać na parze masę. Do miski wlać 200 ml śmietany, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ubijać cały czas masę, aż uzyska konsystencję sosu. Gdy będzie ciepła dodać namoczoną żelatynę, mieszając do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać sok z 2 cytryn, skórkę z 1 cytryny i twaróg sernikowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną masę wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Składniki na bezę włoską:

- 60 ml wody
- 250 g cukru lub ksylitolu
- 3 białka

Wykonanie bezy:

Wodę zagotować z cukrem i pogotować kilka sekund. W mikserze ubić białka i stopniowo zalewać je gorącym syropem. Miksować jeszcze 2 – 3 min. do uzyskania sztywnej piany.

Dekoracje:

- Wiórki białej czekolady
- 1 cytryna
- Kilka listków mięty

Ciasto wyjąć z tortownicy. Dekorować bezą włoską za pomocą worka do szprycowania i końcówek dekoracyjnych. Można udekorować cytryną, pokrojoną w plasterki, wiórkami białej czekolady i listkami mięty.


Koktajl z jeżyn z buraczanym akcentem

Koktajl z jeżyn z buraczanym akcentem

Składniki:

- 1 szklanka jeżyn
- 1 obrane jabłko
- 1/2 szklanki soku z buraka
miód/cukier brązowy/ksylitol opcjonalnie do smaku

Wykonanie:

Jabłko kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy razem. Podajemy na świeżo.


Zastosowanie

Ksylitol należy stosować, jako zamiennik zwykłego cukru, w odpowiadającej temu ilości.

Można stosować do pieczenia i gotowania, zamiast tradycyjnego cukru oraz do słodzenia herbaty i kawy. 

Przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Zaleca się stosować do 18 g ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki).



Opinie o produkcie: Ksylitol słodzik naturalny cena 3 kg (3x1000g) VIVIO

Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
Profesjonalnie, produkty wysokiej jakości, świetne ceny
Ksylitol jest doskonałej jakości, przesyłka szybka, obsługa w porządku, opakowane schludnie. Jestem pod wrażeniem i będę wracać. Ten ksylitol pochodzi z Chin, jest wytwarzany z kukurydzy, na to nie zwróciłam uwagi, a chciałam kupić brzozowy fiński.
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
profesjonalny Sprzedawca
Usługa na najwyższym poziomie, wzorowa. Produkt jeszcze nieznany mi jeszcze, zamówiłam po raz pierwszy.
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
ksylitol
Co tu oceniać? zamówienie zrealizowane błyskawicznie, bez żadnych problemów, jakość bardzo dobra. Jestem zadowolony.
Zweryfikowany recenzent
Co jest Zweryfikowany recenzent
Zweryfikowany recenzent to osoba, która potwierdziła adres e-mail lub połączyła się za pomocą serwisu społecznościowego z naszym sklepem, zapewniając większą przejrzystość i prawdziwość opinii.
ksylitol
kupulam po raz pierwszy chce uzywac do ciast ... podzieliłam się z moja synowa, bo ona już w kuchni stosuje... a dostawa szybka i sprawna...