DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Orzechy laskowe w belgijskiej czekoladzie 80g Anka Dziedzic - VIVIO

Orzechy laskowe w belgijskiej czekoladzie 80g Anka Dziedzic VIVIO, orzechy w czekoladzie, przekąska

Orzechy laskowe w belgijskiej czekoladzie 80g Anka Dziedzic - VIVIO

☆ Smaczna i odżywcza przekąska 

☆ Zamiennik sklepowych przekąsek 

☆ Idealna przekąska do pracy, szkoły czy w podróży

Cena regularna: 8,00 zł
7,99 zł
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej 80g - skład

MARKADATA WAŻNOŚCI
VIVIO2024-09-30

Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej 80g - Zastosowanie

Orzechy laskowe w belgijskiej czekoladzie nadają się do bezpośredniego spożycia. Można wziąć je do pracy, szkoły lub na uczelnię. Sprawdzą się także w podróży i na wycieczkach. Ich dodatek do owsianki czy innego deseru z pewnością urozmaici danie i wprowadzi do niego nutkę nowego smaku. Nadają się także do ozdabiana ciast i tortów.

Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej 80g - KCAL

Wartości odżywcze produktu

Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej są produktem o wysokiej kaloryczności. Zawierają znaczące ilości tłuszczów, z których jednak dużą część stanowią NNKT. Przekąska może stanowić również źródło białka roślinnego pochodzącego z orzechów.

Skład: czekolada 76% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyny, naturalny aromat waniliowy), orzechy laskowe prażone 23%, substancja glazurująca: guma arabska, aromat.

Produkt może zawierać orzeszki arachidowe i inne orzechy.

Czekolada: masa kakaowa minimum 55%

 

Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej 80g - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania orzechów laskowych w czekoladzie belgijskiej

Jeśli uważasz, że w zdrowej diecie nie ma miejsca na przyjemności w postaci ulubionych słodkości to jesteś w dużym błędzie! Wystarczy starannie dobrać słodycze i odpowiednio wkomponować je do jadłospisu, by móc cieszyć się ich przepysznym smakiem i mocą wielu składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej to sposób na przekąskę, która łączy w sobie ulubiony słodki smak i mnóstwo związków prozdrowotnych. Marka Vivo wraz z Anką Dziedzic stworzyła idealną propozycję, która pozwoli zachować równowagę pomiędzy tym, co dobre dla naszego umysłu i dla naszego ciała.

Czy orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej zawierają alergeny?

Orzechy laskowe w czekoladzie a odchudzanie – czy można spożywać je na diecie?

Czy orzechy laskowe w czekoladzie można podawać dzieciom?

  • Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej – wartości odżywcze

  • Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej – zastosowanie

Orzechy laskowe – właściwości prozdrowotne owoców leszczyny

Orzech laskowy to jadalny owoc z różnych gatunków krzewów z rodziny leszczyn. Stanowi jeden z najcenniejszych rodzimych produktów naszych terenów. Posiada bardzo duże ilości składników odżywczych, których niedobory wpływają negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Należą do nich przede wszystkim NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto orzechy laskowe mogą stanowić cenne źródło wielu składników mineralnych, a także związków o właściwościach przeciwutleniających.

Orzechy laskowe są wysokokaloryczne ze względu na bardzo dużą zawartość tłuszczów. W 100g produktu znajduje się ponad 50g lipidów. Na szczęście jednak są to w zdecydowanej większości kwasy tłuszczowe nienasycone, których duże ilości w diecie są bardzo pożądane ze względu na korzystne działanie prozdrowotne. Orzechy laskowe mogą również stanowić źródło białka roślinnego. Masła orzechowe z tego surowca należą do ulubionych składników diety wegan i wegetarian.

Orzechy laskowe cenione są również ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych. Dane tabelaryczne podkreślają szczególne znaczenie manganu, miedzi, cynku, fosforu, magnezu oraz żelaza. Wśród witamin warto zwrócić uwagę na tokoferol, czyli witaminę E. Orzechy te mogą stanowić również istotne źródło witaminy B6 oraz B1.

Publikacje naukowe podkreślają również właściwości antyutleniające orzechów. Tokoferole należą do najsilniejszych naturalnych antyoksydantów. W orzechach wykryto również obecność innych związków sterolowych i polifenolowych, które także wykazują silny potencjał przeciwutleniający. Wszystko to wskazuje na możliwe skuteczne działanie orzechów w prewencji nowotworów.

Orzechy laskowe a układ krążenia

Wiele badań naukowych potwierdziło korzystny wpływ regularnego spożywania substancji zawartych w orzechach na układ krążenia. Publikacje wymieniają nienasycone kwasy tłuszczowe, jako jeden z najistotniejszych czynników obniżających poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie tych związków może wpłynąć również na obniżenie ciśnienia krwi. Rolę w utrzymaniu prawidłowej homeostazy układu krążenia pełnią także magnez, wpływający na pracę mięśnia sercowego oraz miedź i żelazo, niezbędne dla prawidłowej budowy krwinek. W metabolizmie cholesterolu udział bierze również mangan. Związkiem o działaniu prewencyjnym jeśli chodzi o chorobę wieńcową jest także alfa-tokoferol. Wszystkie te związki mineralne występują w dużym stężeniu w orzechach laskowych.

Warto również wspomnieć o wielu publikacjach sugerujących, że także kakao wpływa korzystnie na funkcje śródbłonka oraz ciśnienie krwi. Jego regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Połączenie orzechów laskowych z prawdziwą belgijską czekoladą stanowi zatem solidne wsparcie dla całego układu krwionośnego.

Orzechy w czekoladzie dla zdrowia i urody

Zarówno orzechy laskowe, jak i kakao zawierają szereg związków, które mogą wpływać na kondycję skóry, włosów i paznokci. Według publikacji naukowych, zawarty w orzechach laskowych alfa-tokoferol wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przez co może w istotny sposób brać udział w spowalnianiu procesów starzenia się komórek. Właśnie z tego powodu witamina ta nazywana jest powszechnie „witaminą młodości”. Również kakao zawiera bardzo duże ilości przeciwutleniaczy. Według badań naukowych może stanowić ono najbogatsze na świecie źródło tego rodzaju związków, prześcigając m.in. zieloną herbatę i borówki.

Za zdrowy wygląd włosów i paznokci odpowiada również szereg składników mineralnych. Należy do nich przede wszystkim cynk. Dane literaturowe wskazują, że zarówno kakao, jak i orzechy laskowe zawierają duże ilości tej substancji. Nie bez znaczenia dla naszej urody pozostają także NNKT, w które obfitują orzechy. Publikacje sugerują, że regularne spożywanie odpowiednich ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do wspierania naturalnej bariery skóry, jej nawilżenia oraz właściwego składu lipidowego.

Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej – naturalny antydepresant!

Orzechy w czekoladzie to świetny sposób na poprawę nastroju, gdy dotyka nas chandra lub zmęczenie. Zawarty w nich magnez wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerwowo-mięśniowe. Na układ nerwowy bardzo korzystnie wpływają również NNKT zawarte w orzechach. Jednak skarbnicą związków o dzianiu antydepresyjnych jest kakao. Może stanowić źródło serotoniny i dopaminy – związków pełniących funkcję mózgowych neuroprzekaźników. Ich spożywanie doskonale wpływa na nasz nastrój. Substancje takie jak inhibitory monoaminooksydazy i tryptofan mają swój udział w zapobieganiu wahaniom nastroju.

Pomysł na idealną przekąskę do pracy i szkoły - orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej

Orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej stanowią idealną przekąskę, którą można zabrać ze sobą wszędzie. Jest sycąca i łatwa do spożycia. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do II śniadania w pracy lub szkole. Można ją również zabrać na długie podróże, czy piesze wycieczki. Stanowi zastrzyk energii na górskich szlakach, ale również idealne pobudzenie podczas długiej, wieczornej nauki.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące orzechów laskowych w czekoladzie belgijskiej

Pytanie 1: Czy orzechy laskowe w czekoladzie belgijskiej zawierają alergeny?

Zarówno orzechy laskowe, jak i kakao to silne alergeny. Osoby uczulone lub ze skłonnością do alergii powinny uważać przy spożywaniu tego rodzaju produktów.

Pytanie 2: Orzechy laskowe w czekoladzie a odchudzanie – czy można spożywać je na diecie?

Orzechy w czekoladzie stanowią pożywną, ale jednocześnie wysokokaloryczną przekąskę. Nie muszą być zupełnie eliminowane podczas diety odchudzającej, ale warto kontrolować ilości, jakie spożywamy.

Pytanie 3: Czy orzechy laskowe w czekoladzie można podawać dzieciom?

Orzechy są bardzo wskazane w diecie dziecka. Jeśli tylko nasza pociecha nie jest uczulona na żaden ze składników, warto włączyć tę przekąskę do jej diety. Może stanowić świetną alternatywę dla popularnych słodyczy, jednocześnie dostarczając całej gamy składników prozdrowotnych.

 

 

 

Bibliografia

  1. Ciemniewska-Żytkiewicz H. , Krygier K. , Bryś J. Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 1/2014.
  2. Ewa Malinowska, Piotr Szefer. Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach. ROCZN. PZH 2007, 58, NR 1, 339-343.
  3. Aleksandra Karmańska, Andrzej Stańczak1, Bolesław Karwowski. MAGNEZ AKTUALNY STAN WIEDZY. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 4, str. 677 – 689.
  4. Halina Bojarowicz, Barbara Woźniak. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475.
  5. https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_laskowy [dostęp: 5.11.2020r.].
  6. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/kakao-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-kakao,21985.html#kakao-naturalne-antydepresanty [dostęp: 5.11.2020r.].
  7. Renata Jędrzejczak. Żelazo i mangan w żywności. ROCZN. PZH, 2004, 55, Suplement 13-20.
  8. Bożena Muszyńska, Maciej Łojewski,Jacek Rojowski, Włodzimierz Opoka, Katarzyna Sułkowska-Ziaja. Surowce naturalne mające znaczenie w profilaktyce i wspomagające leczenie depresji. Psychiatr. Pol. 2015; 49(3): 435–453 PL ISSN 0033-2674 (PRINT), ISSN 2391-5854 (ONLINE).
  9. Jerzy Głuszek, Teresa Kosicka. Wpływ kawy, herbaty, kakao na ciśnienie tętnicze i układ sercowo-naczyniowy. Arterial Hypertension 2014, vol. 18, no 1, pages: 1–8.
  10. Damian Parol, Artur Mamcarz. Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego. Folia Cardiologica 2015;10(2):92-99.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów