Sprawdź ile cukru zjadasz każdego dnia! Słodkie szaleństwo cz.1
Kiedy słodzimy herbatę czy kawę dokładnie wiemy ile cukru spożywamy. Ale kiedy jemy płatki śniadaniowe z jogurtem czy frytki z keczupem, to nawet nie podejrzewamy, że również pochłaniamy wtedy jego spore ilości. Tym sposobem dajemy złapać się w pułapkę ukrytego cukru.
Wszędobylski cukier
Cukier kryje się już niemal w każdym produkcie, jaki znaleźć można na sklepowej półce. Dodawany w różnej postaci jest do jogurtów, płatków zbożowych, soków. Badacze wyliczają, że średnio każdego dnia możemy spożywać nawet do 25 łyżek cukru! Jeśli myślisz – „mnie to nie dotyczy, bo nie jem słodyczy i nie słodzę kawy ani herbaty”, to jesteś w wielkim błędzie. Wiele produktów żywnościowych, które uważamy za zdrowe, w rzeczywistości mają więcej cukru, niż nam się wydaje.
Sosy sałatkowe
Wiele osób nie spodziewa się, jak dużo cukru zawierają gotowe sosy sałatkowe, a szczególnie ich wersje niskotłuszczowe typu „light”– producenci usuwają tłuszcz z sosu, a w jego miejsce dodają cukier i sól, aby poprawić smak sosu. W rezultacie czasami tylko 2 łyżki sosu sałatkowego dostarczają aż 8 g cukru (2 łyżeczki). Dużo lepiej postawić na sosy domowej roboty – z soku z cytryny i oliwy z oliwek, z dodatkiem przypraw i ziół – są one o wiele lepszym rozwiązaniem.
Płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe z mlekiem lub jogurtem to proste do przyrządzenia, a do tego zdrowe śniadanie? – Niestety nie do końca. Płatki śniadaniowe zawierają sporo cukru – nawet do 30 proc., co w orientacyjnym przeliczeniu daje cztery-pięć łyżeczek na porcję. Szczególnie słodkie są popularne – szczególnie u dzieci – kolorowe mieszanki zawierające cukier, syropy i kandyzowane owoce. Szczególnie słodkie są -często uwielbiane przez dzieci – kolorowe kółeczka, czekoladowe kulki czy „kwadraciki” wypełnione słodkim nadzieniem. Dietetycy ostrzegają – takie płatki należy traktować jak słodycze, po które sięgamy tylko od czasu do czasu! Dużo lepszym pomysłem jest śniadanie w postaci płatków owsianych, kukurydzianych czy żytnich z dodatkiem owoców lub orzechów, które sprawi że będziemy mieć energię na co najmniej 3 godziny i dostarczymy swojemu organizmowi witamin i składników mineralnych.
Przetwory w puszkach
W składzie wielu przetworów w puszkach często znaleźć można ukryte cukry, które są stosowane w trakcie procesu produkcyjnego po to, aby przedłużyć trwałość produktu. Podobnie jest w przypadku owoców. Syrop, w którym zanurzone są kawałki brzoskwiń czy ananasa to rozpuszczony w wodzie cukier.
Cukier w pomidorze
Cukier jest często dodawany do przetworów pomidorowych w celu złagodzenia ich kwaskowatego smaku. Największym przemytnikiem cukru wśród pomidorowych przetworów jest keczup, który może zawierać aż 27 g cukru na 100 g produktu!
(Nie)zdrowy jogurt
Większość z nas uważa jogurt za zdrową i smaczną przekąskę. Jednak nie zawsze tak jest. Szczególną uwagę należy zwrócić na jogurty owocowe, które często zawierają więcej cukru niż owoców, a wsad w nich zawarty ma bardzo mało wspólnego ze świeżymi owocami. Warto podkreślić, że jeden kubek (330 g) owocowego jogurtu może zawierać aż 45 g cukru, czyli nawet około 9 łyżeczek cukru! Dlatego zamiast jogurtu smakowego warto zjeść wersję naturalną – z dodatkiem owoców lub orzechów.
Dietetyczne batoniki
Popularne batoniki „musli” to idealna przekąska w ciągu dnia? Nic bardzoej mylnego! Oczywiście – takie batoniki mogą zawierać zdrowy błonnik i bakalie – ale jednocześnie przepełnione są wieloma różnymi rodzajami węglowodanów, z czego znaczna częśc to cukty proste. Mały, 30-gramowy batonik może zawierać nawet 3 łyżeczki cukru. Dlatego, w przypływie nagłego głodu, czy spadku energii, lepiej zjeść garść orzechów.
Pieczywo
Może trudno w to uwierzyć, ale pieczywo również zawiera cukier. Zawartość cukrów w pieczywie zależna jest od ich pierwotnej ilości w mące, ale także od ilości dodanego cukru w trakcie pieczenia. I tak, w pieczywie pszennym zawartość cukrów może sięgać nawet 60 proc., podczas gdy w pieczywie żytnim ilość ta nie przekracza 4-58 proc. Oczywiście najwięcej cukru mają wyroby ciastkarskie, takie jak pączki, drożdżówki, rogaliki. Najlepiej wybierać pieczywo z pełnoziarnistej mąki żytniej, które zapewni sporą dawkę energii, witamin, składników mineralnych oraz zdrowego błonnika.
Za dużo, czyli ile?
Ile cukru możesz spożyć? Zalecana ilość to 5 łyżeczek (20g) dla przeciętnej kobiety o prawidłowej masie ciała, 6 łyżeczek (24g) dla przeciętnego mężczyzny o prawidłowej masie i tylko 3 łyżeczki (12g) dla dzieci. Obecnie wiele dzieci tylko na śniadanie zjada 2-3 razy więcej cukru niż zalecają wytyczne.
Jak nie wpaść w słodką pułapkę?
Cukier występuje pod wieloma nazwami. Warto zachować czujność, kiedy na liście składników widzimy syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstrozę, glukozę, laktozę, melasę. Dobrym rozwiązaniemna zobrazowanie tego, jakie ilości cukru tak naprawdę zawiera dany produkt, jest przeliczanie ilości cukrów podanych na opakowaniu, na ilośc łyżeczek (jedna łyżeczka to około 5g cukru, płaska ma ok. 3g). W ten sposób w będziesz miał większą świadomość tego, ile cukru dostarczasz swojemu organizmowi.