info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Skuteczność popularnych diet odchudzających – czy warto je stosować?

diet-concept Skuteczność popularnych diet odchudzających – czy warto je stosować?

Problem nadwagi i otyłości z każdym rokiem wzrasta na swojej sile i coraz częściej dotyczy nie tylko dorosłych, ale także dzieci w wieku szkolnym. Tymczasem, liczne badania naukowe potwierdzają, że nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie może doprowadzić do rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, w tym chorób w obrębie układu krążenia, a także chorób metabolicznych. I chociaż w związku z niniejszym problemem, w przestrzeni publicznej coraz częściej poruszana jest kwestia zdrowego odchudzania, wciąż wiele osób liczy na to, że opracowana zostanie dieta cud pozwalająca na szybką utratę masy ciała bez wyrzeczeń. W związku z tym, często zdarza się, że źródłem naszej wiedzy są informacje dostępne w internecie, które nie zawsze podlegają specjalistycznej weryfikacji. Ponadto, wiele osób pragnących pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, zamiast korzystać z pomocy specjalisty, sięga po popularne diety (np. diety wysokobiałkowe lub niskowęglowodanowe), które stosowane przez dłuższy czas lub w nieodpowiedni sposób mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Spis treści:

Problem nadwagi i otyłości w XXI wieku;
Dieta niskokaloryczna – na czym polega i jakie są jej możliwe konsekwencje?
Popularne diety odchudzające w internecie – poznaj skuteczność ich działania;
Czy popularne diety niskokaloryczne o ograniczonej podaży węglowodanów są zalecane przez specjalistów?
Jak odchudzać się w zgodzie z zasadami zdrowego odżywiania?
Podsumowanie;
Literatura.

Problem nadwagi i otyłości w XXI wieku

Dietetycy oraz lekarze biją na alarm – problem nadwagi i otyłości jest coraz częściej rozpoznawany wśród mieszkańców naszego kraju. Problem nadmiernej tkanki tłuszczowej związany jest z licznymi konsekwencjami, które w bezpośredni sposób mogą zagrażać nie tylko naszemu zdrowiu, ale także życiu. Należy bowiem pamiętać, że wraz z nadwagą i otyłością wzrasta ryzyko:

  • Chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego – ze szczególnym uwzględnieniem choroby niedokrwiennej serca, związanej z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi;
  • Chorób metabolicznych – ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy typu drugiego oraz insulinooporności;
  • Chorób nowotworowych – ze szczególnym uwzględnieniem nowotworu jelita grubego.

Kwestii nadwagi i otyłości coraz częściej przyglądają się także specjaliści z zakresu zdrowia psychicznego, którzy w swoich badaniach dostrzegają związek między nadmierną masą ciała, a częstością występowania zaburzeń nastroju (ze szczególnym uwzględnieniem depresji).

Mechanizm odpowiedzialny za rozwój nadmiernej masy ciała jest niezwykle złożony i może być uwarunkowany zarówno czynnikami o charakterze biologicznym, psychologicznym, jak i środowiskowym. Specjaliści w swojej pracy zwracają uwagę między innymi na czynniki środowiskowe oraz społeczno-kulturowe, związane między innymi ze wzrostem dostępności żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cukry proste. Nadwaga i otyłość to przede wszystkim wynik nadmiernej podaży żywności oraz zmniejszonej aktywności fizycznej. W obliczu zmian charakterystycznych dla współczesnego stylu życia, dochodzić może do zaburzenia homeostazy energetycznej, co w efekcie doprowadza do przyrostu masy ciała.

W związku z powyższymi informacjami, profilaktyka, jak również skuteczne leczenie nadwagi i otyłości zdaje się być niezbędne. W pierwszej kolejności na szeroką skalę powinny podejmowane być skuteczne działania profilaktyczne, na które składa się przede wszystkim edukacja w zakresie zdrowego żywienia i aktywnego stylu życia. Kiedy jednak mamy już do czynienia z rozpoznaniem nadwagi lub otyłości, niezbędne staje się zastosowanie odpowiednich działań terapeutycznych, które dostosowana są do indywidualnych potrzeb i możliwości pacjenta. Podczas leczenia nadwagi i otyłości, na pierwszy plan wysuwa się wprowadzenie diety zapewniającej ujemny bilans energetyczny przy jednoczesnym, możliwe jak najwyższym uzupełnieniu diety o niezbędne składniki odżywcze (w tym witaminy i minerały). Niemniej jednak, wprowadzenie niniejszego działania do codzienności wbrew pozorom wcale nie jest takie proste. Dlatego też, coraz częściej zaleca się, aby osoby, które zmagają się z problemem nadwagi i otyłości podlegały nie tylko opiece dietetyka, ale także trenera personalnego lub rehabilitanta oraz psychologa lub psychodietetyka.

Zdarzają się także przypadki, w których pacjent zmagający się z otyłością kliniczną może wymagać zastosowania farmakoterapii, a nawet leczenia operacyjnego.

Niemniej jednak, większość pacjentów jest w stanie osiągnąć oczekiwane rezultaty przy zastosowaniu diety redukcyjnej (zawsze zachowującej zapotrzebowanie na podstawową przemianę materii, którą jesteśmy w stanie obliczyć na podstawie wzoru Harrisa-Benedicta). Ponadto, niezwykle istotnym elementem dietoterapii osób z rozpoznaniem nadwagi i otyłości jest wprowadzenie do codzienności takiego jadłospisu, który będzie uwzględniał zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Dieta niskokaloryczna – na czym polega i jakie są jej możliwe konsekwencje?

Najważniejszym celem stosowania dietoterapii jest nie tyle utrata nadmiernej masy ciała, co racjonalizacja diety i kształtowanie prozdrowotnych nawyków żywieniowych, których efektem jest ograniczenie ryzyka rozwoju chorób w obrębie układu krążenia, chorób metabolicznych oraz nowotworowych. Najistotniejszą kwestią postępowania dietetycznego jest natomiast zmodyfikowanie, a tym samym ograniczenie dziennej podaży kalorii. I chociaż informacje zawarte w literaturze specjalistycznej mogą różnić się między sobą, przyjmuje się, że dieta niskokaloryczna to taka dieta, której wartość energetyczna nie przekracza 1 500 kalorii w przypadku dorosłych kobiet oraz 1 800 kalorii w przypadku mężczyzn. Co ważne, dieta niskokaloryczna nigdy (nawet pod opieką dietetyka, chyba, że w warunkach szpitalnych) nie powinna być niższa niż 1 000 kalorii na dobę.

W świetle współczesnych zaleceń, dieta niskokaloryczna powinna składać się maksymalnie z  22% energii pochodzącej z białka, 26% energii pochodzącej z tłuszczów oraz 52% energii pochodzącej z węglowodanów (najlepiej węglowodanów złożonych). Tak skomponowany jadłospis powinien pozwalać na redukcję masy ciała na poziomie od 0,5kg do maksymalnie 1 kg na tydzień. Wbrew temu, co często widzimy w telewizji, czy też w mediach społecznościowych, za cel diety powinniśmy uznać 10% redukcję masy ciała w okresie 6 miesięcy od momentu rozpoczęcia stosowania diety o ograniczonej podaży kalorii. Aby zapewnić organizmowi odpowiednie warunki do prawidłowego funkcjonowania, tempo odchudzania nie powinno być szybsze (chyba, że pacjent podejmuje na co dzień wysoką aktywność fizyczną, co nie jest wskazane podczas stosowania diet niskokalorycznych, szczególnie tych poniżej wartości 1200 kalorii).

Analizując powyższe informacje, bez trudu jesteśmy w stanie dojść do konkluzji, że dieta niskokaloryczna powinna być dostosowana nie tylko do indywidualnych potrzeb pacjenta, ale przede wszystkim do potrzeb i wymagań jego organizmu.

Zgodnie z zaleceniami Europejskiej Rady Informacji o Żywności, podczas stosowania diety niskoenergetycznej, wartość dostarczanego białka nie powinna wynosić mniej niż 50 g, natomiast wartość dostarczanego tłuszczu nie powinna wynosić mniej niż 7 g. Podczas stosowania diety o ograniczonej podaży kalorii, wskazane jest także przyswajanie większej ilości wody. Natomiast w przypadku diet poniżej 1 400 kalorii na dobę, Europejska Rada Informacji o Żywności zaleca wprowadzenie suplementacji nie tylko białek, ale także najważniejszych witamin i minerałów.

Podczas komponowania jadłospisu diety niskoenergetycznej, ważne jest skonstruowanie go w taki sposób, aby swoimi racjami pokarmowymi, w możliwie jak najbliższy sposób odzwierciedlał on współczesne ustalenia zaleceń żywieniowych, opracowanych przez Polski Instytut Żywności i Żywienia. Dzięki temu, możliwe staje się zapewnienie organizmowi odpowiedniej podaży poszczególnych składników pokarmowych. Ponadto, podczas stosowania diety niskokalorycznej, bardzo ważne jest przestrzeganie odpowiedniej częstości oraz regularności spożywanych posiłków. Zdaniem specjalistów, bardzo ważne jest także systematyczne spożywanie śniadań oraz jedzenie kolacji nie później niż na 3 a nawet 4 godziny przed snem.

Diety niskoenergetyczne odznaczają się wysoką skutecznością na początku ich stosowania. Niniejsze zjawisko związane jest przede wszystkim ze zmniejszeniem ilości węglowodanów prostych oraz tłuszczów nasyconych w codziennym jadłospisie. Co ważne, dietę niskokaloryczną możemy uznać za bezpieczną tylko w sytuacji, w której jest ona stosowana pod okiem doświadczonego specjalisty. Niemniej jednak, nawet w takim przypadku nie jest ona przeznaczona do zbyt długiego stosowania. Okazuje się bowiem, że może ona w negatywny sposób wpływać na nasz organizm. Co więcej, jeszcze przed rozpoczęciem jej stosowania, specjalista powinien rozważyć problem dość częstego zjawiska niedożywienia wśród osób, które zmagają się z problemem nadwagi i otyłości. W efekcie, ograniczenie u nich podaży kalorycznej może doprowadzić do pogorszenia aktualnego stanu zdrowia, a przede wszystkim do pogłębienia istniejących już niedoborów witamin i minerałów. Dlatego też, tak ważne jest, aby przed wprowadzeniem zasad diety niskoenergetycznej, nie tylko przeprowadzić wnikliwy wywiad z pacjentem dotyczący jego samopoczucia, ale także (jeśli to możliwe) zlecić zestaw badań diagnostycznych, które będą miały na celu ocenę stanu odżywienia pacjenta.

Wśród najczęstszych konsekwencji długotrwałego stosowania diet niskoenergetycznych oraz/lub stosowania nieodpowiednio skomponowanych diet niskoenergetycznych wyróżnia się:

  • Poczucie uogólnionego zmęczenia;
  • Nadmierną senność;
  • Zaburzenie zdolności do zapamiętywania i koncentracji;
  • Częste bóle, a nawet zawroty głowy;
  • Zasłabnięcia, a nawet omdlenia;
  • Zmniejszenie apetytu oraz uporczywe nudności;
  • Nadmierne wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci.

Wszystkie z powyższych objawów w większości przypadków stanowią następstwo niedoborów pokarmowych, które stanowią bezpośrednią konsekwencję stosowania nieodpowiednio zbilansowanej diety niskokalorycznej.

Popularne diety odchudzające w internecie – poznaj skuteczność ich działania

ketogenic-low-carbs-2 Skuteczność popularnych diet odchudzających – czy warto je stosować?

Współcześnie dla wielu z nas to właśnie internet stanowi źródło szybkiej wiedzy z różnych dziedzin. Tendencja ta dotyczy także poszukiwania informacji na temat zdrowia i zasad zdrowego odżywiania. Wszystko to z uwagi na fakt, że za sprawą internetu jesteśmy w stanie uzyskać dostęp do interesujących nas treści nie tylko w szybkim tempie, ale także przy minimalnych kosztach. Oprócz niewątpliwych zalet niniejszego narzędzia, należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że informacje zawarte w internecie w wielu przypadkach nie podlegają kontroli oraz weryfikacji. W kontekście poradnictwa dietetycznego dostrzeżono, że blisko połowa młodych osób czerpie wiedzę na temat różnych diet odchudzających właśnie z portali i forów internetowych.

W sieci możemy znaleźć całą masę propozycji planów dietetycznych, których głównym celem jest redukcja masy ciała. Okazuje się jednak, że niektóre z nich są nie tyle nieskuteczne, co przede wszystkim niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wśród popularnych diet internetowych znajdziemy przede wszystkim:

  • Dietę niskotłuszczową,
  • Dietę niskowęglowodanową;
  • Dietę wysokobiałkową;
  • Dietę wysokotłuszczową.

W przestrzeni internetowej niemniej popularne są także diety rozdzielne, jednoskładnikowe oraz rygorystyczne, które w żadnym z wymienionych przypadków nie posiadają uzasadnienia naukowego.

W dalszej części artykułu omówione zostaną pokrótce najpopularniejsze diety internetowe. Podkreślimy zarówno skuteczność ich działania, jak i ich długotrwały wpływ na nasze zdrowie oraz codzienne samopoczucie.

Po pierwsze: DIETA NISKOTŁUSZCZOWA

Nadrzędnym celem diety niskotłuszczowej jest istotne ograniczenie udziału tłuszczu (ze szczególnym uwzględnieniem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego) w codziennym jadłospisie. W tym miejscu warto jednak podkreślić, że samo ograniczenie ilości spożywanego tłuszczu nie przyniesie spektakularnych efektów, jeśli nie zostanie ono uzupełnione o redukcję spożywanych kalorii. Zgodnie z założeniami diet niskotłuszczowych, główne źródło energii powinny stanowić węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym – podobnie jak w przypadku diety opartej o zasady zdrowego odżywiania. W tym miejscu warto bowiem podkreślić, że węglowodany proste (charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym) odpowiadają za zwiększone wchłanianie glukozy we krwi, co z kolei może skutkować występowaniem chwilowej hipoglikemii poposiłkowej, predysponującej do zwiększenia poczucia głodu (najczęściej do odczuwania ochoty na „coś” słodkiego) bezpośrednio po spożytym posiłku.

Podczas stosowania diety niskotłuszczowej ważne jest dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości błonnika pokarmowego, pozwalającego na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi.

Analizując założenia diety niskotłuszczowej, warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden fakt. Wykluczenie z jadłospisu nadmiernej ilości tłuszczu (przede wszystkim tłuszczów pochodzenia roślinnego) nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Zwiększone spożycie olejów roślinnych (w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) sprzyja obniżeniu złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi.

Po drugie: DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA

W internecie możemy znaleźć wiele różnych wariacji na temat diety niskowęglowodanowej. Największą popularnością współcześnie cieszy się dieta Atkinsa, czy też dieta Kwaśniewskiego. Charakterystyczne dla niniejszego planu żywieniowego jest zwiększenie ilości spożywanego tłuszczu (aż do 50%-60% wartości kalorycznej diety) oraz białka (od 20% do 30% wartości kalorycznej diety) przy jednoczesnym, znacznym obniżeniu ilości spożywanych węglowodanów (od 3% do 10% wartości kalorycznej diety).

O popularności niniejszych diet stanowi niewątpliwie ich wysoka skuteczność w zakresie redukcji ogólnej masy ciała. Ponadto, osoby stosujące niniejsze zalecenia żywieniowe często odczuwają uczucie sytości (spowodowane spożywaniem zwiększonej ilości białka).

W tym miejscu należy jednak zaznaczyć, że długotrwałe stosowanie diet niskowęglowodanowych może doprowadzić do poważnych zaburzeń czynności organizmu człowieka. Wśród najczęstszych powikłań wynikających z ich stosowania możemy wyróżnić:

  • Zwiększone ryzyko rozwoju miażdżycy, a tym samym choroby niedokrwiennej serca;
  • Zwiększone ryzyko rozwoju kamicy nerkowej, jak również kamicy żółciowej.

Specjaliści z zakresu zdrowego odżywiania zwracają także uwagę na to, że diety niskowęglowodanowe są ubogie nie tylko w błonnik, ale także w składniki mineralne. W związku z tym, wiele osób stosujących niniejszy plan odżywiania zmaga się z problemem uciążliwych zaparć, a także uogólnionym złym samopoczuciem.

Po trzecie: DIETA WYSOKOBIAŁKOWA

Wśród najpopularniejszych odmian diety wysokobiałkowej z pewnością możemy wyróżnić dietę Dukana, która jeszcze do niedawna powszechnie uznawana była za jedną z najskuteczniejszych diet odchudzających. Z czasem okazało się jednak, że spożywanie nadmiernych ilości białka przez długi okres czasu doprowadzało do licznych zaburzeń funkcjonowania organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem chorób nerek i wątroby.

Czy popularne diety niskokaloryczne o ograniczonej podaży węglowodanów są zalecane przez specjalistów?

Większość z popularnych diet internetowych wzbudza liczne kontrowersje w środowisku specjalistów z zakresu zdrowego odżywiania. Doświadczeni dietetycy zwracają bowiem uwagę na badania naukowe, zgodnie z którymi stwierdza się szkodliwość diet niskowęglowodanowych, wysokobiałkowych oraz/lub wysokotłuszczowych, w kontekście rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego, a także chorób nowotworowych (ze szczególnym uwzględnieniem nowotworu jelita grubego). Dodatkowo, zdaniem specjalistów, nowe diety oparte na istotnym ograniczeniu udziału węglowodanów złożonych w jadłospisie nie zostały dostatecznie przebadane przez naukowców, w związku z czym, trudno jest ocenić ich długotrwały wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka.

W tym miejscu warto także zwrócić uwagę na alternatywne diety jednoskładnikowe, rozdzielne, czy też rygorystyczne, które w większości przypadków związane są z ogromnym ryzkiem rozwoju niedoborów składników pokarmowych, co w konsekwencji może doprowadzić do zwiększenia zachorowania na choroby dietozależne.

Jak odchudzać się w zgodzie z zasadami zdrowego odżywiania?

dieta-menu-1-1024x683 Skuteczność popularnych diet odchudzających – czy warto je stosować?

Zgodnie z danym opublikowanym przez Centrum Badania Opini Społecznej (CBOS), blisko 1/3 mieszkańców naszego kraju przyznaje się do stosowania różnego rodzaju diet odchudzających. Niemniej jednak, specjaliści z zakresu zdrowego odżywiania są zdania, że krótkotrwałe plany dietetyczne o działaniu odchudzającym może stosować znacznie większa cześć społeczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet. Szacuje się bowiem, że blisko 70% przedstawicielek płci żeńskiej w naszym kraju przynajmniej raz w ciągu swojego życia podejmowało próbę redukcji masy ciała. Próby odchudzania w ich przypadku najczęściej przyjmowały formę ograniczenia ilości spożywanego pokarmu lub wykluczenia z jadłospisu słodkich i słonych przekąsek. Niemniej jednak, czy takie działania są wystarczające? A może w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej warto zastosować inną strategię? W dalszej części tekstu przedstawione zostaną najważniejsze kwestie dotyczące zrównoważonego procesu walki z problemem nadwagi i otyłości.

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, to właśnie prawidłowo skomponowana dieta, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, stanowi podstawę postępowania terapeutycznego w przebiegu nadwagi i otyłości. Zrównoważony jadłospis stosowany w niniejszym przypadku opiera się przede wszystkim na komponowaniu posiłków w ten sposób, aby zachowane były w nich odpowiednie proporcje poszczególnych składników pokarmowych. Ponadto, w procesie odchudzania niezwykle ważne jest zachowanie ujemnego bilansu energetycznego, a tym samym ograniczenie ilości spożywanych kalorii. W tym miejscu należy jednak podkreślić, że nawet przestrzegając zaleceń zdrowego odżywiania, jesteśmy w stanie popełnić błędy (np. doprowadzić do nadmiernej redukcji kaloryczności diety), a tym samym wywołać niepożądane skutki uboczne, które związane są przede wszystkim z niedoborem najważniejszych składników pokarmowych (w tym witamin i minerałów). Dlatego też, w przypadku problemów z nadwagą i otyłością wskazane jest zasięgnięcie porady w gabinecie doświadczonego dietetyka.

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, jesteśmy w stanie stwierdzić, że to właśnie wprowadzenie do codzienności zdrowych nawyków żywieniowych (pod okiem doświadczonego dietetyka) oraz systematyczna aktywność fizyczna są w stanie doprowadzić do trwałej utraty masy ciała, a tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych w przyszłości.

Zalecenia żywieniowe, o które powinien oparty być jadłospis diety redukcyjnej, określają wytyczne dotyczące spożycia poszczególnych składników odżywczych, opracowane przez Polski Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO, z ang. World Health Organization). Zalecenia te powinny być także zgodne z aktualnymi normami żywienia, dostosowanymi zarówno do wieku, jak i stanu zdrowia pacjenta. W związku z tym, zgonie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi, dorosły zdrowy człowiek powinien spożywać w swojej diecie:

  • Od 45% do 65% węglowodanów (najlepiej węglowodanów złożonych stanowiących źródło błonnika pokarmowego);
  • Od 25% do 35% tłuszczu (najlepiej w postaci olejów roślinnych, orzechów i nasion, które stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych);
  • Od 10% do 15% białka (które powinno pochodzić zarówno z produktów roślinnych, jak i odzwierzęcych).

Oprócz odpowiedniego komponowania posiłków, równie ważne jest ich regularne spożywanie (najlepiej w ilości 4-5 posiłków dziennie). Dodatkowo należy zwracać uwagę na ilość spożywanej wody (zalecane jest wypijanie minimum 2 litrów wody na dobę) oraz systematyczność podejmowanego wysiłku fizycznego (minimum 30 minut dziennie przez większość dni w tygodniu).

Aby łatwiej było Ci wprowadzić do swojej codzienności zalecenia zdrowego stylu życia, sprzyjające utracie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej, przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik, dzięki któremu za sprawą dziesięciu kroków dowiesz się, jak odchudzać się zdrowo.

Jak odchudzać się zdrowo – 10 kroków do prawidłowej masy ciała!

Krok I: Jeśli to możliwe, umów się na analizę składu swojego ciała, najlepiej pod kontrolą doświadczonego dietetyka. Dzięki temu dowiesz się, jakiej ilości tkanki tłuszczowej należałoby pozbyć się podczas postępowania dietetycznego;

Krok II: Wykonaj zestaw niezbędnych badań krwi, aby dowiedzieć się, czy zmagasz się z problemem niedożywienia oraz/lub problemem czynności nerek oraz/lub wątroby. Dzięki temu, podczas tworzenia jadłospisu, Ty sam (a najlepiej Twój dietetyk) będziesz w stanie dostosować ilość poszczególnych składników odżywczych do potrzeb Twojego organizmu;

Krok III: Przestrzegaj ustalonego planu dietetycznego. Jedz 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, wybieraj produkty z pełnego ziarna, zwiększ spożycie świeżych warzyw i owoców, wprowadź do jadłospisu nasiona roślin strączkowych, zrezygnuj ze spożywania nadmiernych ilości mięsa, jedz świeże ryby morskie 1-2 razy w tygodniu, unikaj słodkich i słonych przekąsek, zrezygnuj ze spożywania słodkich napojów, zrezygnuj z picia alkoholu (ewentualnie z wyjątkiem niewielkich ilości wytrawnego wina), zrezygnuj z palenia papierosów oraz innych używek;

Krok IV: Pamiętaj o wypijaniu odpowiednich ilości wody. Pij czystą wodę często i powoli. W ten sposób osiągniesz lepsze samopoczucie, a także poprawisz ogólny wygląd Twojej skóry oraz jędrność ciała;

Krok V: Pamiętaj o regularnej kontroli masy swojego ciała (a najlepiej o analizie składu ciała). Dzięki temu przekonasz się, czy podejmowane przez Ciebie działania odznaczają się wystarczającą skutecznością. W tym miejscu pragniemy przypomnieć, że zgodnie z zaleceniami, podczas stosowania diety redukcyjnej powinniśmy tracić od 0,5 do maksymalnie 1 kg masy ciała na tydzień;

Krok VI: Wykonuj systematyczne ćwiczenia fizyczne, dostosowane do indywidualnych potrzeb i możliwości Twojego organizmu. W ten sposób nie tylko przyspieszysz procesy przemiany materii, ale również zwiększysz wydolność swojego organizmu, a także odporność na stres;

Krok VII: Pamiętaj o tym, aby się wysypiać. Badania naukowe dowodzą, że sen krótszy niż 6 godzin może odpowiadać za zwiększenie apetytu w ciągu dnia;

Krok VIII: Staraj się spożywać ostatni z zaplanowanych posiłków na 3-4 godziny przed planowanym snem. Pamiętaj także o tym, aby zawsze zjeść śniadanie w ciągu pierwszej godziny od wstania;

Krok IX: Monitoruj stan swojego samopoczucia psychicznego. Leczenie otyłości jest długotrwałym procesem, z którym związane są liczne wyzwania. Dlatego też, bardzo ważne jest informowanie specjalisty o stanie swojego samopoczucia, zarówno w wymiarze fizycznym, jak i psychicznym;

Krok X: Pamiętaj, że walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej polega przede wszystkim na zmianie dotychczasowego stylu życia. Nowe nawyki żywieniowe oraz systematyczność podejmowanej aktywności fizycznej powinny pozostać z nami nawet po osiągnięciu należnej masy ciała.

Podsumowanie

Każdego roku z problemem nadwagi i otyłości zmaga się coraz większa liczba osób w naszym kraju. Dlatego też, szybkie diety redukcyjne, które bez trudu możemy znaleźć na popularnych serwisach, cieszą się rosnącą popularnością. Okazuje się jednak, że do tej pory nie opracowano skutecznej i bezpiecznej dla zdrowia diety cud. Co więcej, popularne diety eliminacyjne nie tylko skutkują zwiększonym ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo, ale przede wszystkim zwiększonym ryzykiem rozwoju licznych zaburzeń funkcjonowania organizmu. Dlatego też, tak ważne jest to, aby do leczenia żywieniowego nadwagi i otyłości podchodzić w rozwagą. W takim przypadku zawsze warto skorzystać z pomocy specjalisty, który nie tylko pomoże nam w skomponowaniu jadłospisu dostosowanego do potrzeb organizmu, ale także będzie monitorował postępy leczenia oraz zapobiegał jego ewentualnym działaniom niepożądanym.

Bibliografia:

  • Busett L, Marangan M, de Stefano F: High-protein low-carbohydrate diets: what is the rationale. Diabetes Metab Res Rev 2011; 27, 230-232;
  • Dansinger M.L., Gleason J.A., Griffith J.L., Selker H.P., Schaefer E.J., Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers and Zone Diets for weight loss and heart Disease risk reduction, JAMA 2005; 293 (1): 43–53;
  • Gonzalez-Campoy, J.M., Jeor, S.T.St., Castorino, K., Ebrahim, A., Hurley, D., Jovanovic, L., Mechanick, J.I., Petak, S.M., Yu, Y-H., Harris, K.A., Kris-Etherton, P., Kushner, R., Molini-Blandford, M., Nguyen, Q.T., Plodkowski, R., Sarwer, D.B., Thomas, K.T., 2013, Clinical Practice Guidelines for Healthy Eating for the Prevention and Treatment of Metabolic and Endocrine Diseases in Adults: Cosponsored by the American Association of Clinical Endocrinologists/The American College of Endocrinology and The Obesity Society, Endocr. Pract. 19, (Suppl. 3), s. 1–82;
  • Grzybek A., Kłosiewicz-Latoszek L., Targosz U., Changes in the intake of vitamins and minerale by men and women with hyperlipidemia and overweight during dietetic treatment, Eur. J. Clin. Nutr. 2002; 12 (56): 1162–1168;
  • Hession M, Rolland C, Kulkarni U et al.: Systematic review of randomized controlled trials of low-carbohydrate vs low-fat/lowcalorie diets in the management of obesity and ist comorbidities. Obesity Rev 2009; 10, 36-50;
  • Klosiewicz-Latoszek L., Charakterystyka i efektywność diet odchudzających, Żywienie Człowieka i Metabolizm 2010; 37 (3): 188–194;
  • Kłosiewicz-Latoszek, L., 2010, Otyłość jako problem społeczny, zdrowotny i leczniczy, Problemy Higieny Epidemiol., 91(3), s. 339–343;
  • Knight EL, Stampfer MJ, Hankinson SE et al.: The impact of protein intake on renal function decline in women with normal renal function or mild renal insufficiency. Ann Intern Med 2003; 138, 460-467.
  • Kolarzyk, E., Janik, A., Kwiatkowski, J., Potocki, A., 2010, Stosowanie diet odchudzających przez krakowską młodzież ze szkół ponadpodstawowych, z uwzględnieniem wieku i płci, Problemy Higieny Epidemiol., 91(3), s. 409–413;
  • Kozirok, W., Babicz-Zielińska, E., 2012, Ocena jakości wybranych diet niskokalorycznych dostępnych na stronach internetowych w: Zieliński, R., Żuchowski, J. (red.), Wybrane aspekty oceny jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom, s. 57–66;
  • Nordmann AJ, Nordmann A, Briel M et al.: Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlle trials. Arch Intern Med 2006; 166: 285-293;
  • Roszkowski W., Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. Zalecenia żywieniowe. [W]: Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008: 461–467;
  • Sińska B., Gulińska E., Heropolitańska-Janik J., Mity i prawdy o dietach odchudzających, Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin – Polonia, 2003; 58 (supl. 13), 220: 95–99;
  • Szostak WB, Białkowska M, Cichocka A et al.: Ocena zasadności „diety optymalnej” w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych. Wyd. IŻŻ, nr 106, Warszawa 2004;
  • Wawrzyniak A., Zamułka J., Hamułka J., Kiełek K., Ocena diet odchudzających publikowanych w prasie, Żywienie Człowieka i Metabolizm 2007; 34 (3–4): 841–845;
  • Zahorska-Markiewicz B., Kontrowersje wokół diet, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005;1, 1: 9–14.