Weekend taniej dostawy
Pestkidyni, pestki z dyni, właściwości cena, opinie
Pestkidyni, pestki z dyni, właściwości cena, opinie
Pestkidyni, pestki z dyni, właściwości cena, opinie
Pestkidyni, pestki z dyni, właściwości cena, opinie
Pestkidyni, pestki z dyni, właściwości cena, opinie
Pestkidyni, pestki z dyni, właściwości cena, opinie
Pestkidyni, pestki z dyni, właściwości cena, opinie

100g Pestki dyni łuskane - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
OPAKOWANIE PAPIEROWEPestki dyni łuskane 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY500g1000g

4,62 zł

RABAT - 12%

5,25 zł

-12

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Pestki dyni Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych pestek dyni

Dynia jest dobrze nam znanym warzywem, które nieodzownie kojarzy się z jesienią. Często przygotowujemy z niej pożywne zupy lub smaczne przetwory na zimę. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak cenne składniki odżywcze możemy znaleźć w zawartych w niej pestkach. Pestki dyni stanowią niezrównaną skarbnicę magnezu oraz cynku. Wpływają one między innymi na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego, jak również zwiększenie płodności u mężczyzn. A co jeszcze warto wiedzieć na temat pestek dyni?

Gdzie kupić pestki dyni?

Jak prażyć pestki dyni?

Jak jeść pestki dyni?

Czym charakteryzują się pestki dyni

Dynia należy do rodziny roślin jednorocznych. Uprawiana jest ona na niemal wszystkich kontynentach. Niemniej jednak, za jej stolicę uznaje się amerykańskie miasto Morton w stanie Illinois. Dynia ceniona jest ze względu na swoje walory smakowe oraz zawartość cennych składników odżywczych, których największe stężenie znajdziemy w jej pestkach. Już od pokoleń, zarówno dynia, jak i jej pestki, stanowiły cenny element diety rdzennych Amerykanów. Ze względu na łatwość w uprawie, dynię coraz częściej możemy spotkać również w polskich ogródkach. Warto wiedzieć, iż pestki pochodzące z dyni zyskały szczególne uznanie w gronie dietetyków i znawców zdrowego odżywiania. Ponadto, są one często stosowane podczas wspomagania leczenia niektórych zaburzeń zdrowia. Pestki dyni charakteryzują się płaskim kształtem i orzechowym, lekko gorzkawym smakiem. W większości sklepów możemy kupić je zarówno w łupinie, jak i bez niej. Niniejszy składnik znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni i sprzyja suplementacji cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych.

Pestki dyni – właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie pestek dyni, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może wywrzeć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wszystko to za sprawą cennych witamin i minerałów, z których na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość cynku. Niniejszy pierwiastek odpowiedzialny jest między innymi za regulację pracy układu krążenia, wpływając tym samym na stabilizację ciśnienia krwi, jak również zmniejszenie ryzyka wystąpienia żylaków. Ponadto, dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości cynku poprawia kondycję oraz wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jednak pestki dyni to nie tylko cynk. Znajdziemy w nich bowiem sporą zawartość manganu, fosforu oraz miedzi. Dodatkowo, pozytywny wpływ na nasze zdrowie wywiera zawarty w pestkach dyni magnez. Niniejszy pierwiastek przyczynia się zarówno do wspomożenia naszego układu nerwowego, jak i krwionośnego. Warto również wiedzieć, że zawarte w pestkach dyni cenne witaminy (w tym witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E oraz K), nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka, przyczyniając się między innymi do poprawy jego nastroju, zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II w przyszłości oraz chorób nowotworowych w obrębie płuc.

Pestki dyni a płodność

Wprowadzenie pestek dyni do zrównoważonej diety szczególnie zalecane jest mężczyznom. Okazuje się bowiem, że zawarta w nich witamina E może pozytywnie wpłynąć za zwiększenie płodności oraz podniesienie jakości plemników. Nie bez znaczenia dla niniejszego zagadnienia jest również zawarty w pestkach dyni cynk. Niniejszy mikroelement odpowiedzialny jest za ochronę utrzymania prawidłowych funkcji prostaty oraz zmniejszenie ryzyka występowania stanów zapalnych w jej obrębie. Warto również wiedzieć, iż niedobór cynku może wpływać na obniżenie produkcji testosteronu. Dlatego też, pestki dyni w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną powinny stanowić stały element stylu życia każdego mężczyzny, który ceni sobie swoje zdrowie i dobre samopoczucie.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania pestek dyni

Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 30g pestek dyni. Chociaż niniejszy produkt jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia, ze względu na wysoką kaloryczność, spożywany w nadmiarze może przyczynić się do przyrostu masy ciała. Stosowanie pestek dyni w diecie nie jest zalecane u noworodków. Niemniej jednak, można podawać je nawet małym dzieciom. Na przykład, w formie zdrowej przekąski lub dodatku do zupy. Przed spożywaniem pestek dyni powinny wzbraniać się jedynie te osoby, które ze względu na przebieg choroby lub stosowanie niektórych leków zmuszone są wykluczyć ze swojej diety jeden ze składników zawartych w pestkach dyni.

Pestki dyni – cena

Łuskane pestki dyni sprzedawane są w opakowaniach o wadze 100g, 400g, 500g lub 1000g.

  • Za opakowanie łuskanych pestek dyni o wadze 100g zapłacimy około 5,00–7,00 złotych;
  • Za opakowanie łuskanych pestek dyni o wadze 500g zapłacimy około 15,00–20,00 złotych;
  • Za kilogram łuskanych pestek dyni zapłacimy natomiast około 29,00–35,00 złotych.

Warto wiedzieć, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora. Dla wszystkich tych osób, które szczególnie cenią sobie ochronę naszego środowiska, niektóre sklepy ze zdrową żywnością przygotowały możliwość zakupu pestek dyni w opakowaniach typu zero waste.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pestek dyni

Pytanie 1: Gdzie kupić pestki dyni? Pestki dyni możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Niemniej jednak, warto na nie zwrócić uwagę również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, zyskamy możliwość zakupu niniejszego produktu nie tylko w atrakcyjnej cenie, ale również najwyższej jakości.

Pytanie 2: Jak prażyć pestki dyni? Pestki dyni najlepiej jest prażyć na suchej patelni. Warto przy tym zadbać o to, aby patelnia była przystosowana do beztłuszczowego smażenia, jak również nie była przypalona. Po rozgrzaniu patelni należy wysypać na nią pestki dyni i prażyć je przez około 30 sekund. Podczas prażenia należy uważać na to, aby nie przypalić pestek, w przeciwnym razie mogą charakteryzować się one gorzkim smakiem.

Pytanie 3: Jak jeść pestki dyni? Pestki dyni należy jeść bez łupinek. Nie trzeba ich jednak pozbawiać lekko zielonej „skórki”. Można je spożywać zarówno w formie suszonej, jak i prażonej. Stanowią one doskonały dodatek do zdrowej kuchni.

 

pestki dyni

 

Podsumowanie

Pestki dyni to bez wątpienia doskonały element zdrowej diety. Są one składnikiem cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Dlatego też, już dziś warto zacząć stosować pestki dyni podczas przygotowywania codziennych posiłków.

Bibliografia

  1. Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska. 2016. Wartość żywieniowa dyni. Bromat. Chem. Toksykol. – XLIX, 2016, 3, str. 698 – 701;
  2. Biesiada A., Nawirska A., Kucharska A.Z., Sokół-Łętowska A. 2009. The effect of nitrogen fertilization methods on yield and chemical composition of pumpkin (Cucurbita maxima) fruits before and after storage. Vegetable Crops Research Bulletin 70, 202-211;
  3. Colagar A.H., Souraki O.A.: Review of pumpkin anticancer effects. Quran Med., 2012; 1(4): 77-78;
  4. Damiano R. et al., The role of Cucurbita pepo in the management of patients affected by lower urinary tract symptoms due to benign prostatic hyperplasia: A narrative review, „Archivio Italiano di Urologia e Andrologia” 2016, 88(2), 136–143;
  5. Jin H., Zhang Y-J., Jiang J-X., Zhu L-Y., Chen P., Li J., Yao H-Y.: Studies on the extraction of pumpkin components and their biological effects on blood glucose of diabetic mice. J Food Drug Anal., 2013; 21: 184-189;
  6. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanowicz K. 2005. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydaw. Lek. PZWL, Warszawa;
  7. Murkovic M., Hillderbrandt A., Winkler J., Pafannhauser W. 2002. Variability of vitamin E in pumpkin seeds (Cucurbita pepo.). Lebensm. Unter. Forch. 4, 275-278;
  8. Pumpkin, raw, USDA National Nutrient Database for Standard Reference, https://ndb.nal.usda.gov;
  9. Seeds, pumpkin and squash seeds, whole, roasted, without salt, USDA National Nutrient Database for Standard Reference, https://ndb.nal.usda.gov;
  10. Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana, „Medycyna rodzinna” 2016, 2, 70–74.


Pestki dyni Wartości odżywcze

Składniki: Pestki dyni

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Pestki dyni KCAL

Pestki dyni stanowią dość kaloryczną przekąskę. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 530 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 30 gramów pestek dyni, co zapewnia nam dostarczenie zaledwie 159 kalorii. Ponadto, decydując się na wprowadzenie pestek do swojej codziennej diety, powinniśmy mieć na uwadze przede wszystkim zestaw cennych składników odżywczych w nich zawartych. Istotną informację stanowi również fakt, iż 30% wartości energetycznej pestek dyni stanowi białko. Dlatego też, produkt ten powinien zajmować ważne miejsce w diecie osób, które na co dzień nie spożywają mięsa. Poza ogromną ilością białka - ponad 30 gramów na 100 gramów produktu, pestki dyni to jedno z najlepszych źródeł cynku, o którego odpowiednią ilość w diecie powinni zadbać szczególnie mężczyźni.

 


Pestki dyni przepisy / Pestki dyni zastosowanie

SZYBKA WIOSENNA SAŁATKA

SZYBKA WIOSENNA SAŁATKA

Składniki:

- kilka liści dowolnej sałaty
- pół świeżego ogórka
- 1 dojrzały pomidor
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczki soku z cytryny
- pół ząbka czosnku

Oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek dopraw odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem i odstaw na 10 minut.
Na talerzu ułóż liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora, ogórka i jajko. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni a następnie polej przygotowanym wcześniej dressingiem.


ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Składniki:

- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 szczypty oregano
- liść laurowy
- łyżeczka przyprawy typu ,,jarzynka''
- pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- garść pestek dyni

Wykonanie:

Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy poddusić warzywa i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Zalać ok. 1 litrem wody, zagotować i zblendować na gładki krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.


DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni

 

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).


WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

Składniki:

  • 400 g paluszków krabowych
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 paczka jarmużu
  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 4 łyżki pestek dyni

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób wykonania:

Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.

Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.

Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.


Razowy chleb żytni

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.


DOSKONAŁE PESTO NA BAZIE PESTEK DYNI

DOSKONAŁE PESTO NA BAZIE PESTEK DYNI

Składniki:

  • Około 100-150g rukoli;
  • 25-30g łuskanych pestek dyni;
  • 25g tartego parmezanu;
  • 1 obrany ząbek czosnku;
  • Około 50ml oliwy z oliwek;
  • Szczypta soli himalajskiej;
  • Szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Liście rukoli dokładnie opłucz, a następnie osusz na ręczniku papierowym;

Do kielicha blendera przełóż: liście rukoli, pokruszone pestki dyni, parmezan, posiekany czosnek, oliwę z oliwek oraz przyprawy;

Dokładnie mieszaj wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitej masy;

Wyłóż masę z blendera i dodaj ją do domowego makaronu (najlepiej przygotowanego z mąki pełnoziarnistej).


CHRUPIĄCE CIASTECZKA

CHRUPIĄCE CIASTECZKA

Składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- 1 garść posiekanej żurawiny;
- 1 garść pokruszonych pestek dyni;
- 1 rozgnieciony banan;
- 1 łyżka masła sklarowanego;
- 1 duża łyżka miodu;
- ½ szklanki wybranego mleka.

Przygotowanie:

Do miski przełóż płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, żurawinę oraz pokruszone pestki dyni. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Do suchych składników w misce dodaj: miód, rozgnieciony banan, masło sklarowane oraz mleko. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, dodaj do składników odrobinę mleka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka i rozłóż je na blaszce do pieczenia;
Piecz ciastka w piekarniku przez około 15 minut.


ZUPA - KREM Z DYNI

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

  • Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 1 szalotki;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • 100 ml mleka kokosowego;
  • 300 ml bulionu warzywnego;
  • Szczypty soli;
  • Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
  • Garści prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.


Leczo wegańskie

Leczo wegańskie

Składniki:

- 1 papryka zielona;
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona;
- 1 cukinia;
- 1 cebula czerwona;
- 2 pomidory malinowe;
- Łyżeczka oliwy z oliwek;
- Garść pestek dyni;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- Łyżka syropu z agawy lub miodu;
- Szczypta lubczyku;
- Szczypta pieprzu;
- 2 łyżeczki papryki chili mielonej

Wykonanie:

Paprykę dokładnie opłucz i pokrój w paski;
Cebulkę pokrój w cienkie pióra i podsmaż razem z papryką na patelni, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek oraz dwie łyżeczki papryki ostrej w proszku;
Po upływie 5 minut, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię;
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, lubczykiem oraz szczyptą pieprzu;
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do leczo;
Na koniec do leczo dodaj przecier z przyprawami oraz pestki dyni;
Całość smaż na małym ogniu przez około 5 minut.


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Pestki dyni Zastosowanie

Pestki dyni możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzą się one podczas przygotowywania odżywczych koktajli, jak również porannej owsianki. Bez przeszkód można dodawać je do licznych sałatek oraz past kanapkowych. Pestki dyni świetnie pasują zarówno do drobiu, jak i ryb. Dla wszystkich tych osób, które cenią sobie słodkie przekąski, zalecamy dodanie pestek dyni do pysznych ciasteczek owsianych, domowych lodów lub batonów energetycznych.

Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, używanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.

Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą ilość pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.

Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.

Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej. 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Pestki dyni Film


Pestki dyni Opinie o produkcie: 100g Pestki dyni łuskane VIVIO

B
Beata
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/05/18
Polecam
Review by Beata on 22 May 2018 review stating Polecam
Produkt super!
K
katinka
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
26/01/17
Super produkt
Review by katinka on 26 Jan 2017 review stating Super produkt
Pyszne , zdrowe :) smaczne, dobry produkt
User avatar
Marzena G.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
14/03/16
Pestki dyni
Review by Marzena G. on 14 Mar 2016 review stating Pestki dyni
Produkt świeży i smaczny, długi termin przydatności.
A
Anna
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/03/16
Świetne
Review by Anna on2 Mar 2016 review stating Świetne
Produkt bardzo dobrej jakości. Polecam wszystkim.
B
Beata
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
19/02/16
Przesyłka super dziękuje:) cena w porządku Polecam
Review by Beata on 19 Feb 2016 review stating Przesyłka super dziękuje:) cena w porządku Polecam
Świetna cena, świetny produkt, szybka wysyłka. Bomba!


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dynia nie tylko na słono – Poznaj przepisy na słodkie ciasta z dyni z dodatkiem imbiru!

Sezon na dynię w pełni! Niniejsze warzywo doskonale nadaje się do przyrządzenia soczystych placuszków, pełnych jarzyn zapiekanek oraz sałatek. Niemniej jednak, ten symbol jesieni świetnie sprawdza się również podczas przygotowywania smacznych i zdrowych deserów dla całej rodziny. W poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie garść kulinarnych inspiracji, dzięki którym odkryjesz zupełnie nowe oblicze dyni. Z tego […]

czytaj więcej...

Dynia przepisy na obiad – inne niż wszystkie! Wybierz swój ulubiony!

Dynia już dawno opanowała jesienne przepisy na obiad i w tej porze roku króluje na stołach. Choć zazwyczaj przygotowujemy z niej zupę-krem, to tak naprawdę istnieje dużo więcej możliwości jej wykorzystania. Dynia najlepiej smakuje odpowiednio doprawiona wyrazistymi przyprawami np. indyjskim curry, choć równie dobrze można przyrządzić ją na słodko. Dziś proponujemy kilka pysznych i prostych […]

czytaj więcej...