tydzień produktów pszczelarskich
Orzechy brazylijskie cena, orzech brazylijski
Orzechy brazylijskie cena, orzech brazylijski

Orzechy Brazylijskie 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIABrazylia / Boliwia / Peru
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY500g1000g

7,49 zł

RABAT - 17%

9,00 zł

-17

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Orzechy Brazylijskie Wartości odżywcze

Składniki: Orzechy brazylijskie

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej

osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Orzechy Brazylijskie Zastosowanie

Orzechy brazylijskie posiadają łagodny smak i ciekawą konsystencję, dzięki dużej zawartości tłuszczów. Już dwa orzechy dziennie wystarczą, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie organizmu na selen. Mogą stanowić przekąskę na każdy dzień.


Orzechy Brazylijskie Film

Orzechy Brazylijskie KCAL

W 100 gramach produktu znajdziemy około 660-680 kalorii i jak się okazuje razem z orzechami pecan, macadamia i pini należą do najbardziej kalorycznych orzechów. Kaloryczność orzechów brazylijskich rekompensuje fakt, że już dwa orzechy dziennie zapewniają dzienną dawkę selenu. Kalorie w orzechach brazylijskich pochodzą w 8% z białka, 7% z węglowodanów i 85% z tłuszczy. Na tłuszcze występujące w orzechach brazylijskich składają się NNKT, o których regularne dostarczanie organizmowi wraz z dietą musimy zadbać, w trosce o nasze zdrowe serce i odporność.


Orzechy Brazylijskie Opis

Orzechy brazylijskie wyróżniają się wysoką zawartością selenu. Zdaniem naukowców są również najlepszym źródłem magnezu i fosforu spośród innych orzechów. Wykazują także działanie przeciwutleniające, dlatego mogą wspomóc funckjonowanie organizmu podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Chętnie sięgają po nie sportowcy i osoby na diecie. Dowiedz się, co jeszcze w sobie kryją i jak wykorzystać je w kuchni.

Jak smakują i wyglądają orzechy brazylijskie?

Orzechy brazylijskie (nazywane także orzechami para) są nasionami bertolecji. To wysokie drzewo porasta lasy tropikalne Amazonii. Nasiona chroni skorupa przypominająca orzecha kokosowego. W środku znajduje się gniazdo wypełnione łupinami o kształcie półksiężyca. Wewnątrz można odnaleźć kilkanaście orzechów brazylijskich.  W smaku przypominają słodkie migdały. Są bardzo delikatne i mają niemalże kremową konsystencję. Beżowe wnętrze i ciemnobrązowa otoczka jest skarbnicą wielu cennych substancji odżywczych.

Jakie korzyści wypływają ze spożywania orzechów brazylijskich?

Regularne spożywanie kilku orzechów brazylijskich dziennie wywiera korzystny wpływ na ludzki organizm. Przyczynia się do zwiększenia odporność, wykazuje pozytywne działanie na płodność, pomoże podkręcić metabolizm. Poniżej 7 powodów, dla których warto jeść orzechy brazylijskie:

  • Jeden orzech zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspomaga wchłanianie witamin, hamuje rozwój wirusów i bakterii.
  • Selen zawarty w orzechach brazylijskich jest wykorzystywany do metabolizmu hormonów tarczycy,
  • Są sprzymierzeńcem osób dbających o linie –  wspierają proces odchudzania i budowania tkanki mięśniowej,
  • Przyczyniają się do poprawy płodności z uwagi na wysokie zawartości selenu i cynku, pierwiastki te polepszają jakość i ilość nasienia.
  • Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, pomagają walczyć ze złym cholesterolem,
  • Orzechy brazylijskie są prawdziwą bombą witaminową – wysoka zawartość witaminy E pomaga utrzymać skórę i włosy w dobrej kondycji, a witamina B oraz żelazo będą wsparciem dla układu nerwowego.
  • Orzech brazylijski to ulubieniec wegetarian i wegan, ponieważ zawiera występującą w mięsie metioninę – aminokwas, który bierze udział w procesie detoksykacji organizmu.

Jak spożywać orzechy brazylijskie?

Mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Z powodzeniem zastąpią mąkę pszenną. Sproszkowane zagęszczą sos lub zupę. Świetnie komponują się z sałatkami, koktajlami i deserami. Z łatwością można z nich przyrządzić masło orzechowe, które wzbogaci śniadanie o wiele cennych składników odżywczych i doda energii na cały dzień. Warto jednak pamiętać, że nie należy ich spożywać więcej niż 4 do 5 sztuk dziennie z uwagi na wysoką zawartość selenu, który w nadmiarze może być szkodliwy.

Na co pomagają orzechy brazylijskie?

Orzechy brazylijskie wyróżniają się spośród innych orzechów najwyższą zawartością selenu. Już jeden orzech pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Zaleca się ich spożywanie zwłaszcza przez mężczyzn, ponieważ przyczynia się do poprawy jakości i ilości nasienia. Co więcej wykazują korzystne działanie na układ odpornościowy, pomoże poprawić kondycję skóry oraz zniwelować skutki stresu. Orzechy brazylijskie to także źródło fosforu, który pozwala utrzymać zdrowe kości i zęby. Natomiast wysoka zawartość magnezu i potasu wzmacnia układ nerwowy i zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Warto włączyć je na stałe do diety osób cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to więc zdrowa i pełnowartościowa przekąska dla każdego.

 

orzechy brazylijskie

 

Bibliografia:

Małgorzata Wroniak, Justyna Parzychowska, Agnieszka Rękas Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Wydział Nauk o Żywności, Katedra Technologii Żywność – „CHARAKTERYSTYKA I PORÓWNANIE WARTOŚCI ŻYWIENIOWEJ ORZECHÓW I OTRZYMYWANYCH Z NICH OLEJÓW”; Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2016 t. 71 nr 3

Agata Stróżyk, Lucyna Pachocka – „Orzechy jako istotny składnik diety sportowców”; Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4) s. 330


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Orzechy Brazylijskie Opinie o produkcie: Orzechy Brazylijskie 100g VIVIO

Orzechy Brazylijskie przepisy / Orzechy Brazylijskie zastosowanie

KOKTAJL Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

KOKTAJL Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

Składniki:

  • 1 garść orzechów brazylijskich
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kawy lub 30 g czekolady
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub pół łyżeczki wanilii 
 

Przygotowanie:

Kawę/czekoladę rozpuszczamy w mleku, orzechy mielimy w młynku. Orzechy po zmieleniu wraz z pozostałymi składnikami wsypujemy do blendera i mieszamy na masę o gładkiej konsystencji.


CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika

Wykonanie:

Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.


PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów

Wykonanie:

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta Paleo – na czym polega? Zasady, efekty.

Dieta paleolitu określana jest również jako dieta Stone Age, jaskiniowca lub myśliwsko-zbieracka. Nawiązuje do ery paleolitycznej, kiedy to prehistoryczny człowiek zaczął używać pierwszych prymitywnych technicznie, kamiennych narzędzi, między innymi do zdobywania pożywienia. Okres ten zakończył się pojawieniem rolnictwa. Dzięki ciągłym badaniom antropologicznym można domniemywać, na czym opierał się model żywienia praczłowieka, choć nigdy nie udało […]

czytaj więcej...

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...