info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie
Siemię lniane złote 500g, cena, zastosowanie

Siemię lniane złote 500g - VIVIO

6,66 zł(1)

Produkt niedostępny


Siemię lniane złote - Wartości odżywcze

siemię lniane złote (Linum usitatissimum L.)

 

UWAGA

W zależności od partii pojedyncze ziarenka siemienia lnianego złotego mogą mieć ciemniejsze zabarwienie. Nie wpływ to w żaden sposób na jakość produktu.

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Siemię lniane złote - Zastosowanie

Zastosowanie siemienia lnianego złotego w kuchni i nie tylko

Dzięki swoim właściwościom odżywczym i opóźniającym procesy starzenia, złote siemię lniane na szeroką skalę stosowane jest w przemyśle kosmetycznym. Znajdziemy je między innymi w składzie kremów, balsamów i maseczek przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Warto również wiedzieć, iż składnik ten stanowi cenny element kosmetyków, których zadaniem jest wsparcie procesu regeneracji włosów. Oprócz zastosowania w kosmetyce, złote siemie lniane świetnie odnajduje się w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy wykorzystać je zarówno podczas przygotowywania pożywnej owsianki, jak i wypieku chleba. Ponadto, siemie lniane idealnie wzbogaci smak sałatek warzywnych, jak również pasztetów wegetariańskich. Dodatkowo, składnik ten swobodnie można dodawać do jogurtów oraz koktajli owocowo-warzywnych.

 

 

 


Siemię lniane złote - KCAL

W 100 gramach siemienia lnianego złotego znajdziemy około 499 kalorii. Warto jednak pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 20g niniejszego produktu, co daje nam zaledwie 100 kalorii. Ponadto, należy wiedzieć, że złote nasiona lnu są w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych składników, witamin, makro i mikroelementów, które między innymi wspierają naszą odporność, a dzięki sporej zawartości błonnika (około 18g na 100g produktu) przyczyniają się do przyspieszenia procesu utraty nadmiaru zbędnych kilogramów.


Siemię lniane złote - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych siemienia lnianego złotego

Właściwości zdrowotne siemienia lnianego złotego znane nam są już od wielu pokoleń. Len zwyczajny jest bowiem rośliną, która na ziemiach polskich na szeroką skalę uprawiana jest od setek lat. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko olej pozyskiwany z niniejszej rośliny, ale również jej ziarna posiadają wysoki potencjał leczniczy. Okazuje się bowiem, że stosowanie siemienia lnianego złotego może korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto, produkt ten może okazać się cennym wsparciem w regeneracji zniszczonych włosów oraz zmęczonej skóry. A jakie inne, cenne właściwości skrywają w sobie złote nasiona lnu? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić siemię lniane złote?

Jak spożywać siemię lniane złote?

Jak przygotować maseczkę z siemienia lnianego złotego?

Siemię lniane złote a brązowe, czym się różnią?

  • Siemię lniane złote – kcal;

  • Zastosowanie siemienia lnianego złotego w kuchni i nie tylko;

  • Siemię lniane złote – przepisy.

Siemię lniane złote – co to jest i czym się charakteryzuje

Siemię lniane złote to nic innego, jak nasiona lnu zwyczajnego, rośliny należącej do rodziny lnowatych, pochodzących z regionu Bliskiego Wschodu. Co ciekawe, w dzisiejszych czasach len zwyczajny występuje jedynie w uprawie. Roślina ta na szeroką skalę uprawiana jest również na ziemiach polskich, gdzie wykorzystywana jest zarówno do wyrobu pełnego wartości odżywczych oleju, jak również naturalnych tkanin. Złote ziarna lnu zwyczajnego (nazywane siemieniem lnianym) charakteryzują się spłaszczonym, podłużnym kształtem nie przekraczającym wielkości 2-3 milimetrów. Warto wiedzieć, iż w kontakcie z wodą nasiona te kilkukrotnie zwiększają swoją objętość, wydzielając tym samym charakterystyczny śluz. Na przestrzeni wieków, nasiona lnu zaczęły zyskiwać coraz większe uznanie specjalistów z dziedziny ziołolecznictwa. Obecnie, niezwykłe właściwości lecznicze siemienia lnianego złotego zyskują potwierdzenie w licznych badaniach i obserwacjach naukowych. Dlatego też, produkt ten na szeroką skalę wykorzystywany jest nie tylko w dietoterapii i fitoterapii, ale również tradycyjnej medycynie.

Siemię lniane złote skrywa w sobie całą masę cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi szereg wartościowych aminokwasów, jak również niezbędnych dla naszej odporności nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. Nie bez znaczenia są również witaminy zawarte w składzie tych niewielkich, złotych nasion. W tym miejscu należy wspomnieć o dużej ilości cennych dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu witamin z grupy B (w tym: tiamina, ryboflawina oraz niacyna), jak również, istotnej dla zachowania młodego wyglądu naszej skóry, witaminie E. Warto również wiedzieć, iż wprowadzenie do swojej diety złotego siemienia lnianego gwarantuje nam dowóz wartościowych makroelementów i mikroelementów, wśród których możemy wyróżnić: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, jak również żelazo, miedź i cynk.

Właściwości zdrowotne i wpływ siemienia lnianego złotego na samopoczucie człowieka

Dzięki wysokiej zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych, jak również witamin i minerałów, wprowadzenie złotego siemienia lnianego do zrównoważonej diety (w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną) może sprzyjać poprawie stanu naszego zdrowia. Okazuje się, iż dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego, siemie lniane wpływa na redukcję nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo, zawarte w nim duże ilości cennego błonnika sprzyjają usuwaniu nadmiaru złego cholesterolu, co tym samym wpływa na istotne zmniejszenie ryzyka występowania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Badania naukowe dowiodły również, iż dzięki sporej zawartości lignanów, włączenie złotego siemienia lnianego do zdrowej diety może zmniejszać ryzyko oraz spowalniać rozwój osteoporozy.

Warto również wiedzieć, że złote siemię lniane jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Dzięki temu, stosowanie niniejszego produktu w połączeniu z przestrzeganiem zasad zdrowego odżywiania, jak również ze stosowaniem regularnej aktywności fizycznej, może istotnie wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości (zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego). Wspomniane lignany, zawarte w składzie złotych ziaren siemienia lnianego, mogą również korzystnie oddziaływać na gospodarkę hormonalną kobiet, ograniczając tym samym ryzyko rozwoju zmian nowotworowych w piersiach oraz na narządach rodnych u przedstawicielek płci żeńskiej, które znajdują się w wieku menopauzalnym lub pomenopauzalnym. Badania naukowe dowodzą również, iż dzięki wysokiej zawartości błonnika w swoim składzie, włączenie siemienia lnianego złotego do zdrowej diety zapobiega rozwojowi cukrzycy typu II i insulinooporności w przyszłości. Ponadto, spożywanie zawiesiny sporządzonej na bazie ziaren złotego siemienia lnianego może korzystnie wpływać na łagodzenie objawów infekcji w obrębie górnych dróg oddechowych (w tym między innymi na niwelowanie bólu gardła oraz uspokajanie dokuczliwego kaszlu).

Złote siemie lniane bez wątpienia wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości. Należy jednak pamiętać, iż produkt ten jest jedynie substancją wspierającą proces leczenia, a nie lekiem. Dlatego też, nie można stosować siemienia lnianego zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie niniejszego produktu w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z doświadczonym farmaceutą lub lekarzem pierwszego kontaktu.

Siemie lniane złote na jelita

Siemię lniane złote szczególnie znane jest ze swojego dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy człowieka. Okazuje się, iż jego stosowanie może przyczyniać się do łagodzenia objawów refluksu oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Warto również wiedzieć, że duża zawartość błonnika w składzie niniejszego produktu odpowiedzialna jest za zmniejszenie częstotliwości występowania bolesnych zaparć, jak również wzdęć i biegunek. Dlatego też, złote siemię lniane szczególnie zalecane jest w diecie osób, które zmagają się z problemem Zespołu Jelita Drażliwego (IBS). Badania naukowe potwierdzają również, iż wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety (w połączeniu z aktywnym trybem życia) sprzyja przyspieszeniu procesu utraty nadmiaru zbędnych kilogramów.

Jak stosować siemię lniane złote na skórę i włosy?

Oprócz licznych właściwości zdrowotnych, złote nasiona lnu wykazują również pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów człowieka. Okazuje się, iż dzięki zawartości cennych przeciwutleniaczy oraz witaminy E, stosowany zewnętrznie wywar z nasion lnu sprawia, że włosy stają się gęstsze, bardziej lśniące i skłonne do szybszego wzrostu. Warto również wiedzieć, iż maseczka sporządzona na bazie niniejszego produktu dogłębnie odżywia skórę twarzy oraz opóźnia procesy powstawania zmarszczek. W świetle niektórych doniesień, złote siemie lniane odpowiedzialne może być również za zmniejszenie łamliwości paznokci oraz zwiększenie ich odporności na uszkodzenia mechaniczne. Dlatego też, warto mieć złote siemię lniane nie tylko w domowej apteczce, ale również w swojej kosmetyczce.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania siemienia lnianego złotego

Chociaż w większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości złotego siemienia lnianego wywiera pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się osoby zmagające się z chorobami w obrębie jelit (na przykład nieswoistym zapaleniem jelit). Ponadto, spożywanie nadmiernych ilości złotego siemienia lnianego nie jest wskazane w przypadku kobiet znajdujących się w okresie ciąży, jak również najmłodszych dzieci. Dodatkowo, wyraźnym przeciwwskazaniem do stosowania siemienia lnianego złotego jest alergia na niniejszy produkt.

Siemię lniane złote – cena

Siemię lniane złote sprzedawane jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze jednego kilograma. Za niniejszy produkt zapłacimy około 8,50 – 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena złotego siemienia lnianego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Podczas dokonywania zakupu, warto również zwrócić uwagę na kraj pochodzenia produktu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące siemienia lnianego złotego

Pytanie 1: Gdzie kupić siemię lniane złote? Złote nasiona lnu możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również w salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy możliwość zakupu produktu w najwyższej jakości oraz w atrakcyjnej ofercie cenowej. Dodatkowo, w takich sklepach możemy uzyskać dużą ilość cennych informacji na temat wybranego siemienia lnianego (na przykład na temat jego właściwości zdrowotnych lub możliwości zastosowania w codziennej kuchni).

Pytanie 2: Jak spożywać siemię lniane złote? Siemię lniane możemy spożywać zarówno w formie surowej (na przykład w formie dodatku do pełnej warzyw sałatki), mielonej (na przykład jako składnik odżywczego koktajlu lub owsianki) lub w formie zawiesiny. Siemie lniane do picia doskonale sprawdza się jako środek łagodzący nieprzyjemne dolegliwości w obrębie układu pokarmowego. Warto również wiedzieć, iż każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 2 łyżeczek złotego siemienia lnianego.

Pytanie 3: Jak przygotować maseczkę z siemienia lnianego złotego? Przygotowanie odżywczej maseczki z siemienia lnianego jest niezwykle proste. Do niewielkiej miseczki należy dodać: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego złotego oraz 1 łyżeczkę miodu rzepakowego. Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie nałożyć na twarz. Po upływie około 10 minut należy zmyć maseczkę przy pomocy chłodnej wody.

Pytanie 4: Siemię lniane złote a brązowe, czym się różnią? Nasiona lnu różnią się między sobą nie tylko kolorem, ale również zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Okazuje się, iż złote siemię lniane zawiera w sobie większe ilości białka, a przy tym mniejsze ilości tłuszczu w porównaniu do brązowego siemienia lnianego.

 


 

Podsumowanie

Siemię lniane złote to niezwykle cenny element naszej kuchni. Niniejszy produkt znany jest nie tylko z niezwykłych właściwości leczniczych, ale również pielęgnacyjnych. Warto pamiętać, iż dzięki wysokiej zawartości błonnika, wprowadzenie siemienia lnianego do zrównoważonej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, może przyspieszać i zwiększać efektywność procesu odchudzania.

Bibliografia

  1. Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, „Chemik” 2013, t. 67, nr 3, str. 186–191;
  2. Bernacchia R., Preti R., Vinci G., Chemical Composition and Health Benefits of Flaxseed, „Austin Journal of Nutrition and Food Sciences” 2014, t. 2, nr 8, str. 1–9;
  3. Carper J.: Żywność- twój cudowny lek. Poznań, 2008, Vesper, 73, 127- 136;
  4. Dutkowska A., Rachoń D.: Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroby Serca i Naczyń 2015, Via Medica, ISSN, tom 12, nr 3, 154–159;
  5. Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2015, t. 5, nr 4, str. 401–408;
  6. Heller K., Andruszewska A., Wielgusz K., Uprawa lnu oleistego metodami ekologicznymi, „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2010, nr 55 (3), str. 112–116;
  7. J. K. Mason, J. Chen, L. U. Thompson, Flaxseedoil-trastuzumab interaction in breast cancer, „Food Chem Toxicol” 2010, nr 2223–2226;
  8. J. Wawryka, A. Teodorczyk, Z. Zdrojewicz, Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, „Medycyna Rodzinna” 2017, nr 41–47(1);
  9. Kajla P. i wsp.: Flaxseed—a potential functional food source. J Food Sci Technol, 2015, 52, 4: 1857-1871;
  10. Kulczyński B., Grdeń M., Kobus-Cisowska J., Taczanowski M., Kmiecik D., Gramza-Michałowska A., Nasiona chia. Nowa superfood, „Przemysł Spożywczy” 2017, t. 71, nr 4, str. 42–45;
  11. R. Kaniewski, J. Jankowiak, K. Zajączek, Nowe możliwości wykorzystania oleju lnianego tłoczonego na zimno, „Postępy Fitoterapii” 2019, nr 204–207(3);
  12. S. R. Sturgeon, S. L. Volpe, E. Puleo i in., Dietary intervention of flaxseed: effect on serum levels of IGF-1, IGF-BP3, and C-peptide, „Nutr Cancer” 2011, nr 376–380(3).

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAUkraina / Słowacja / Czechy / Polska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI
PRZEPIS

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW
PRZEPIS

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Składniki:

- 3 upieczone buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego (lub pasty kokosowej rozmieszanej z wodą)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżek oleju
- 2 łyżek soku z limonki
- 2 szklanek wody
- łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:

Upieczone buraki obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku na oleju podsmaż starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj buraki, wodę i mleko/pastę kokosową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodaj płatki drożdżowe i zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw sokiem z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj siemieniem lnianym.

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
PRZEPIS

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g startego na tarce żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- garść sezamu
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój na paski. Połowę z nich posmaruj ketchupem, rozłóż na nich pokrojone suszone pomidory i żółty ser. Przykryj je pozostałą częścią ciasta, pozlepiaj końce i zwiń kilka razy w spiralkę. Paluszki posmaruj żółtkiem jaja i posyp sezamem, siemieniem lnianym i oregano. Piecz w temp. 180°C przez 15- 20 minut (do zrumienienia).

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI
PRZEPIS

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/ 

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.

CHLEB GRYCZANY
PRZEPIS

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM
PRZEPIS

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”

Razowy chleb żytni
PRZEPIS

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.

Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego
PRZEPIS

Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego

Składniki:

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego;
  • 1 garść świeżych truskawek;
  • 1 garść borówek;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1500 ml kefiru naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie umyj, a następnie pozbądź się szypułek z truskawek i przetnij je na pół;
Umyte owoce przełóż do kielicha blendera, a następnie dodaj do nich łyżeczkę siemienia lnianego oraz miodu;
Do składników dodaj kefir i miksuj całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowy koktajl przelej do szklanki.

Sałatka z kurczakiem i daktylami
PRZEPIS

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.

Deser jogurtowy z dodatkiem siemienia lnianego złotego
PRZEPIS

Deser jogurtowy z dodatkiem siemienia lnianego złotego

Składniki:

- 150g jogurtu naturalnego;
- 1 łyżka miodu rzepakowego;
- 1 łyżka złotego siemienia lnianego;
- Garść borówek;
- Garść malin;
- 2 liście świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj owoce, a następnie osusz je na ręczniku papierowym;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: jogurt, miód oraz siemię lniane;
Na dnie wysokiej szklanki ułóż borówki, a następnie maliny;
Całość zalej przygotowanym jogurtem i udekoruj świeżymi liśćmi mięty.

Bezglutenowe placki jaglane z owocami
PRZEPIS

Bezglutenowe placki jaglane z owocami

Składniki:

- mąka jaglana – 100 g
- jogurt naturalny gęsty – 100 g
- jajko kurze
- ½ łyżki oleju rzepakowego
- siemię lniane – 1 łyżka
- banan – 1 sztuka

Przygotowanie:

Mąkę z bananem, jajkiem i siemieniem lnianym zmiksuj na gładką masę w blenderze
Na mocno rozgrzanej patelni smaż na rumiano niewielkie placki
Podawaj z jogurtem i ulubionymi owocami (np. malinami, borówkami, truskawkami)

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Jak spożywać siemię lniane? Poznaj właściwości, zastosowanie i przepisy

Siemię lniane – właściwości tych niepozornych nasion znane są od dawna. Stosowane wewnętrznie dbają o funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Natomiast zewnętrznie – o włosy i skórę. Nasiona lnu stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety w substancje odżywcze. Mogą wspierać również leczenie wielu schorzeń uważanych za choroby cywilizacyjne. Czytaj dalej i dowiedz się, czy siemię lniane jest […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Jak obniżyć cholesterol?

Wysoki cholesterol ldl stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, jest jedną z głównych przyczyn chorób serca i układu krążenia. Produkowany jest przez wątrobę z nasyconych tłuszczy. Wchłaniany jest także bezpośrednio z pożywienia, dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jak obniżyć cholesterol? Czy istnieją skuteczne sposoby, które pozwolą utrzymać jego prawidłowy poziom we krwi? 1) Cholesterol […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Hemoroidy – uporczywa choroba cywilizacyjna naszych czasów

Hemoroidy to zwyczajowa nazwa na chorobę hemoroidalną, czyli powiększenie guzków krwawniczych odbytu. Najprościej mówiąc, jest to poszerzenie drobnych splotów żylnych w okolicach odbytnicy. Chociaż jest to jedna z najczęściej występujących w naszym społeczeństwie dolegliwości, cały czas wstydzimy się o niej mówić. Konsekwencją takiego postępowania jest brak świadomości o możliwościach zapobiegania i leczenia, a nawet pierwszych […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Przerost prostaty – leczenie, zapobieganie i wpływ diety

Przerost prostaty to potoczna nazwa na łagodny rozrost gruczołu krokowego. Dolegliwość ta dotyczyć może nawet 80% mężczyzn w wieku 75. lat. Objawy z nią związane dotyczą głównie układu moczowego i mogą w znaczący sposób obniżyć komfort życia wielu Panów. Chociaż na obecną chwilę nie są znane sposoby, które jednoznacznie pozwolą uniknąć choroby, to nie ulega […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Siemię lniane – najważniejsze informacje i sposoby zastosowania w kuchni

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I dlaczego tak często zalecane jest w leczeniu chorób przewodu pokarmowego? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat siemienia lnianego znajdziesz w dalszej części tekstu. Siemię lniane to niewielkie ziarenka lnu o ciemnym zabarwieniu. Jego zbawienne właściwości były doceniane już przed wiekami. Wszystko to za sprawą […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Jak przygotować pożywne placuszki bananowe z dodatkiem siemienia lnianego?

Jak przygotować pyszne placuszki bananowe? I dlaczego warto dodać do nich odrobinę siemienia lnianego? Odpowiedzi na te pytania oraz smacznych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Często zastanawiasz się jak przygotować pożywne i zdrowe śniadanie? Znudziły już Ci się tradycyjne kanapki i płatki z mlekiem? To znaczy, że jesteś w dobrym miejscu, albowiem przygotowaliśmy […]

czytaj więcej...