Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Shakshuka: przepis idealny na śniadanie, obiad i kolację!
Spożyta o poranku dostarczy energii na pierwsze godziny dnia. Dla zabieganych będzie doskonałym sposobem na szybkie obiadowe danie jednogarnkowe. Spokojnie można zjeść jej odrobinę także na kolację. Shakshuka przepis idealny bez dwóch zdań!
Shakshuka to takie jajka sadzone, ale z mnóstwem bajerów. Jest mieszanką przeróżnych smaków, które w połączeniu tworzą wyśmienite danie. W krajach takich jak Tunezja, Liban, Maroko, Egipt czy Izrael potrawa ta jest bardzo popularna (tak jak w Polsce bigos).
Shakshuka przepis na danie jednogarnkowe
Składniki:
1 pęczek szparagów
200 g łodych brokułów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule dymki, drobno pokrojone
2 łyżeczki kminku (kup dobrą przyprawę)
1 duża szczypta pieprzu cayenne
4 dojrzałe pomidory, pokrojone
1 pęczek pietruszki, drobno posiekanej
50 g łuskanego grochu
50 g łuskanego bobu
4 duże jaja
50 g kiełków grochu
grecki jogurt
podpłomyki do podania

Sposób wykonania:
Szparagi myjemy i obieramy pod główką, usuwamy włókna i zdrewniałe końcówki. Kroimy je na mniejsze kawałki. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę, pokrojone szparagi i brokuły. Smażymy na małym ogniu aż warzywa zmiękną, następnie dodajemy kminek, pieprz cayenne, pomidory, natkę pietruszki i mieszamy całość. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 5 minut. Dodajemy podgotowany wcześniej do miękkości bób i groch – dusimy pod przykryciem jeszcze 2 minuty.
Robimy cztery wgłębienia w garnku i kładziemy w nie kiełki grochu, następnie wbijamy po jednym jajku. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż białka się zetną. Podajemy z łyżką jogurtu i kawałkami podpłomyka.
Szukaj więcej kulinarnych inspiracji na naszym blogu 🙂 Codziennie porcja nowych ciekawostek, przepisów i porad.