Sezam – w małym ziarenku ukryta potężna siła!

Sezam znamy przede wszystkim jako składnik chałwy i sezamków. Uwielbiamy te słodycze, jednak powinniśmy brać przykład z kuchni azjatyckiej i na stałe włączyć sezam do naszej diety. Dlaczego? Te małe ziarenka posiadają potężną leczniczą i odżywczą moc. Już starożytni nazwali sezam “przyprawą bogów”. Legendy głosiły, że stwórcy świata pili wyciąg z jego nasion.
Sezam stanowi bogate źródło wapnia, który to ma przede wszystkim dobroczynny wpływ na stan kości i zębów. Pierwiastek ten chroni przed osteoporozą. Białko zawarte w nasionach sezamu, ma prawie taką samą zawartość jak białko kurzych jaj. Jest bogatym źródłem witaminy B, która odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wspomaga układ immunologiczny, poprawia samopoczucie i jest niezbędna w procesie syntezy białek.
Ziarenka sezamu zawierają również lecytynę, dzięki czemu pozytywnie wpływają na sprawność umysłową i pamięć. “Przyprawa bogów” ma w sobie fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i chronią przed rakiem prostaty.
Ciasteczka sezamowe:
Składniki:
- 3 łyżki sezamu
- szczypta soli himalajskiej
- 30 dag mąki
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¾ kostki masła (można użyć oleju kokosowego)
- ½ szklanki cukru ksylitolu
- 1 jajko i 1 żółtko
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z jajkiem. Dodaj sól, cukier, masło i imbir, po czym zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto (owinięte folią) schładzaj przez 2 godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Wycinaj kółka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, każde ciastko smaruj roztrzepanym żółtkiem i dodatkowo posyp sezamem. Piecz 15 minut w temperaturze 180*C.