Sezam biały czy czarny? Sprawdź, co kryją małe nasionka!
Sezam jest jedną z najstarszych przypraw używanych przez człowieka. Jego smak jest delikatnie aromatyczny i orzechowy. Rośliny, z jakich otrzymuje się nasiona sezamu należą do rodziny oleistych. Te małe nasionka charakteryzują się najwyższą zawartością oleju spośród wszystkich jadalnych nasion na świecie. Nadają się do spożycia na surowo, uprażone lub wysuszone. Wykorzystywane są przez różne kuchnie świata – przykładowo sezam jest podstawowym składnikiem popularnej na Bliskim Wschodzie pasty tahini. Na terenie Chin uprawiano go już 2000 lat temu, ale znany był również w Afryce. Dziś używa się go na całym świecie…
Jakie cenne składniki zawiera sezam?- jest źródłem wysokiej jakości białka, dzięki czemu warto wzbogacić nim dietę wegetariańską
- nasiona sezamu posiadają bardzo dużo wapnia
- zawiera cenne antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia się komórek
- obfituje szczególnie w żelazo
- w jego skład wchodzą witaminy A, E, B oraz cynk i magnez
- dostarcza bardzo wartościowych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3
- posiada wysoką zawartość lecytyny
- w jego skład wchodzi kwas fitowy
Czym różni się sezam biały od czarnego?
- czarny sezam (do kupienia tutaj) jest wyrazisty w smaku, ale nie posiada charakterystycznej dla białego sezamu goryczki
- czarnego sezamu używa się do produkcji leków
- biała odmiana sezamu jest łuszczona, zaś czarna i brązowa pozostaje w łuskach
- właściwości obu odmian sezamu są zbliżone i można używać ich zamiennie
Zastosowanie sezamu w kuchni
Sezam to podstawowy składnik popularnych sezamków i to z nimi najbardziej kojarzony jest w Polsce. Taką przekąskę z łatwością przygotować można w domu. Sezam jest też niezbędny do wytworzenia chałwy, która powstaje z miazgi sezamowej. Natomiast masło sezamowe, popularnie nazywane pastą tahini produkuje się jedynie z nasion sezamu i dodatku oliwy.
Do czego jeszcze używać sezamu?
- do dań wegetariańskich
- jako dodatek do sałatek
- do dań mięsnych
- do pieczywa
- do deserów, ciast i ciasteczek
- jako składnik panierki do mięsa i ryb
- do produkcji oleju
PRZEPIS NA DOMOWE SEZAMKI
Składniki:
250 ml miodu
300 g sezamu białego
150 g jagód goji
2 krople zapachu z wanilii
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Arkusz papieru do pieczenia rozkładamy, a drugi o tych samych wymiarach przygotowujemy na później. Sezam prażymy na suchej patelni, tak aby się zezłocił. Miód gotujemy przez 5 min, aż pojawią się bąbelki. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy zapach waniliowy, masło, sezam i jagody. Mieszamy energicznie, po czym wylewamy na papier. Całość przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy. Kroimy na kawałki i gotowe!