Miód lipowy 1kg - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY220g

33,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Miód lipowy jest produkowany przez pszczoły i pozyskiwany z nektarujących kwiatów lipy, przeważnie drobnolistnej. Jest ceniony ze względu na swój smak i wysoką jakość. Pozostając w stanie płynnym cechuje się odcieniami od zielonkawo-żółtych po jasno-bursztynowe. Kiedy już się skrystalizuje zmienia barwę, która oscyluje wokół koloru biało-żółtego lub złocistego.

Smak miodu lipowego jest dość charakterystyczny – lekko gorzki, ostry, ale urzekający delikatnym zapachem kwiatów lipy.

Swoje cenne właściwości miód lipowy zawdzięcza związkom obecnym w kwiatach lipy – olejkom eterycznym, flawonoidom, garbnikom i enzymom. W medycynie naturalnej ten rodzaj miodu często polecany jest w przypadku przeziębienia.

Ze względu na różnorodność składników zawartych w miodzie lipowym, znajduje on szerokie zastosowanie zarówno na polu zdrowego odżywiania, jak i w lecznictwie. 

Miód ten można spożywać rozpuszczony w ciepłej herbacie albo mleku. Warto pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, gdyż wysoka temperatura może pozbawić miód cennych właściwości.

Dobre rezultaty niesie spożywanie miodu lipowego rozpuszczonego w lipowym naparze, malinowym syropie, albo sokiem z cytryny lub mlekiem.


Wartości odżywcze / Skład

Składniki: Miód lipowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


przepisy /zastosowanie

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.


ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

Składniki:

- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.

Wykonanie: 

Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;

Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;

Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;

Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.


SAŁATKA OWOCOWA Z ALOESEM

SAŁATKA OWOCOWA Z ALOESEM

Składniki:

- 1 pomarańcz
- 1 dojrzałe mango
- pół świeżego ananasa
- kiść ciemnego winogrona
- 2 dojrzałe banany
- garść orzechów pekan
- BIO kostki z aloesu
- wiórki kokosowe do posypania
- 2 łyżki miodu

Wykonanie:
Pomarańczę, ananasa i mango pokrój w grubszą kostkę i przełóż do pucharków. Dodaj winogrono, kostki aloesu i pokrojone w plasterki banany. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzechami pekan a następnie polej ulubionym miodem i gotowe


Zastosowanie

Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g. Miód spożywać można z pieczywem, dodawać do ciepłej (nie gorącej) herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Udowodniono jednak, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 - 12 godzin przed wypiciem.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.



Opinie o produkcie: Miód lipowy 1kg

N
Nina
4 star rating
23/11/16
Miód lipowy
Review by Nina on 23 Nov 2016 review stating Miód lipowy
Dobry w smaku.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również