info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Krem kokosowy 500g - VIVIO

Krem kokosowy 500g VIVIO, rafaello, krem kokosowy do tortu

Krem kokosowy 500g - VIVIO

16,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Krem kokosowy - skład

MARKA
VIVIO

100% zmielony miąższ z kokosa.

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
2771 kJ/672 kcal33%
Tłuszcz67,9 g97%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
63 g315%
Węglowodany9,1 g4%
W tym
Cukry7,8 g9%
Błonnik14,3 g-
Białko6,1 g12%
Sól0,04 g1%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Krem kokosowy - Zastosowanie

Zastosowanie kremu kokosowego w codziennej kuchni

Za sprawą wyjątkowego smaku oraz cennych dla zdrowia składników, krem kokosowy znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni:

  • Po pierwsze: warto dodać go do porannej jaglanki z dodatkiem świeżych owoców;
  • Po drugie: krem kokosowy bez przeszkód można dodawać do domowych smoothie;
  • Po trzecie: niniejszy produkt idealnie pokreśli smak potraw kuchni orientalnej. Na przykład, kurczaka w towarzystwie warzyw i ryżu;
  • Po czwarte: krem kokosowy stanowi świetny dodatek do domowych lodów oraz ciasteczek pełnoziarnistych i naleśników;
  • Po piąte: produkt ten możemy dodawać do sosów sałatkowych.

Krem kokosowy - KCAL

Krem kokosowy jest doskonałym źródłem energii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy blisko 672 kalorie, w tym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, węglowodany oraz białko. Warto przy tym pamiętać, że w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 10-20g kremu kokosowego. Co oznacza, że jesteśmy w stanie zapewnić sobie dowóz 67 -134 kalorii na dobę. Ciekawą informację stanowi również fakt, iż kwasy tłuszczowe pochodzące z produktów kokosowych nie są magazynowane w tkance tłuszczowej. Dlatego też, ten smaczny krem może być świetnym źródłem kalorii dla osób, które na co dzień podejmują intensywny wysiłek fizyczny.

Krem kokosowy - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kremu kokosowego

Kokosy oraz produkty z nich pochodzące cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Nic w tym dziwnego, albowiem są one nie tylko smaczne, ale również pełne cennych dla zdrowia składników. Nie zaskakuje nas już obecność oleju kokosowego, ani wiórków kokosowych w naszej kuchni i czas, aby swoje miejsce zajął w niej również krem kokosowy. Niniejszy produkt to coś znacznie więcej niż smaczny dodatek do kanapek. Wprowadzenie zmielonego miąższu kokosowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego samopoczucia. Ponadto, spożywanie kremu kokosowego w odpowiednich ilościach może wpływać na zwiększenie efektywności zastosowanych metod odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego produktu? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić krem kokosowy?

Czy krem kokosowy można spożywać w przebiegu cukrzycy?

Czy krem kokosowy nadaje się na kanapki?

Jak właściwie przechowywać krem kokosowy?

Czy można samemu zrobić krem kokosowy?

  • Krem kokosowy – kcal;

  • Zastosowanie kremu kokosowego w codziennej kuchni;

  • Krem kokosowy – przepisy.

Czym charakteryzuje się krem kokosowy i z jakich składników został przygotowany?

Krem kokosowy to najnowszy produkt marki VIVIO, który charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i jak zawsze najwyższą jakością. Stworzony został wyłącznie ze zmielonego miąższu kokosa, co sprawia, iż jest on wolny od szkodliwych dla zdrowia tłuszczów oraz wzmacniaczy smaku. Krem kokosowy to przede wszystkim źródło niepowtarzalnego smaku świeżego kokosa, który przywodzi nam na myśl wakacje na rajskiej wyspie. Orzech kokosowy, z którego produkowany jest najnowszy krem marki VIVIO, jest owocem palmy kokosowej osiągającej wysokość nawet 30 metrów. Co ciekawe, to nie tylko jej łodyga, ale również liście osiągają imponujące rozmiary i mierzą często od 4 do 6 metrów. Dobrze nam znane owoce niniejszego drzewa są okrągłe i pokryte twardą, brązową skorupą z bielmem stanowiącym niezrównaną skarbnicę minerałów. Warto wiedzieć, iż mimo faktu, że orzechy te ważą nawet 2,5 kilograma, unoszą się na powierzchni wody.

Drzewo kokosowe spotkać możemy w regionie państw tropikalnych. Do ich wzrostu potrzebna jest wysoka temperatura, nie spadająca poniżej 13 stopni Celsjusza. Ponadto, palma ta wymaga regularnych opadów deszczu oraz dostępu do dużej ilości światła słonecznego. Często spotkać możemy ją u wybrzeży tropikalnych plaż. Rosnące zainteresowanie produktami pochodzącymi z kokosów sprawiło, iż roślina ta produkowana jest na szeroką skalę przez mieszkańców wysp Pacyfiku. Warto wiedzieć, iż wartościową częścią kokosa jest nie tylko zawarty w nich miąższ, z którego produkowany jest pyszny krem kokosowy, ale również woda, stanowiąca doskonałe źródło elektrolitów. Dlatego też, spożywanie wody kokosowej szczególnie zalecane jest w czasie intensywnych upałów, jak również w przypadku osób, które na co dzień podejmują intensywny wysiłek fizyczny.

Krem kokosowy, podobnie jak miąższ z którego pochodzi, jest doskonałym źródłem cennych dla zdrowia składników. W znacznej przewadze tłuszczów, a następnie cukrów oraz białka. Nie bez znaczenia są również witaminy i minerały zawarte w składzie niniejszej rośliny. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje potas, wapń, żelazo oraz witamina C. Niemniej jednak, największe zainteresowanie w gronie dietetyków i znawców zdrowego żywienia wzbudzają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wykazują wysoki potencjał leczniczy.

Najnowszy produkt marki VIVIO jest w 100% naturalny. Został on stworzony wyłącznie z pełnego zdrowia miąższu kokosowego, który charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Krem kokosowy posiada gładką konsystencję i przyjemny zapach. Bez przeszkód można stosować go zarówno podczas przygotowywania dań wytrawnych, słodkich deserów, jak i przeprowadzania domowych zabiegów pielęgnacyjnych.

Krem kokosowy – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Za sprawą prostego składu, wprowadzenie kremu kokosowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. W ciągu ostatnich lat wiele uwagi poświęca się badaniom nad właściwościami zdrowotnymi owoców drzewa kokosowego. Niektóre z nich wykazują, iż dzięki bogatej zawartości potasu, regularne spożywanie kokosów (również w postaci kremu) może przyczyniać się do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi, jak również utrzymywania prawidłowego poziomu ciśnienia tętniczego. Dzięki temu, możliwe staje się ograniczenie ryzyka rozwoju miażdżycy oraz innych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Niemniej jednak, naukowcy ostrzegają, iż uzyskanie pozytywnego wpływu składników odżywczych zawartych w kokosach na organizm człowieka możliwe jest tylko przy jednoczesnym przestrzeganiu zasad zdrowego stylu życia.

Co ciekawe, krem kokosowy może przyczynić się do utrzymania prawidłowego zdrowia jamy ustnej. Naukowcy z Irlandzkiego Uniwersytetu w Westmeath przekonują, iż olej naturalnie pochodzący z miąższu kokosowego wchodzi w pozytywną reakcję z enzymami zawartymi w ludzkiej ślinie, a tym samym zapobiega przyleganiu oraz osadzaniu się bakterii, które w głównej mierze odpowiedzialne są za rozwój próchnicy u dzieci. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii wykazują, iż olej kokosowy odpowiada za zwalczanie grzybów z rodziny Candida Albicans. W związku z tym, możliwe staje się ograniczenie rozwoju bolesnych pleśniawek i aft w obrębie jamy ustnej.

Warto wiedzieć, iż w ostatnich latach wiele mówi się również o właściwościach antybiotycznych miąższu kokosowego. Niektóre badania naukowe wykazały, iż substancje zawarte w składzie kremu kokosowego odpowiadać mogą za zwalczanie gronkowca złocistego, a nawet wirusa opryszczki oraz grypy. Niemniej jednak, potwierdzenie powyższych wniosków niewątpliwie wymaga dalszych badań naukowych. Od wielu lat średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w składzie owoców palmy kokosowej uważane są za cenny element dietoterapii zaburzeń o charakterze neurodegeneracyjnym. Szczególne znaczenie przypisuje się im w kontekście leczenia choroby Parkinsona oraz Alzheimera.

Krem kokosowy, podobnie jak olej, może stanowić również doskonały dodatek do domowych kosmetyków. Składniki w nim zawarte odpowiadają za dogłębne nawilżenie oraz odżywienie skóry i włosów.

Krem kokosowy a dieta odchudzająca

Wbrew pozorom krem kokosowy może stanowić cenny element diety osób, które zmagają się z nadmierną masą ciała. Potwierdzeniem niniejszej tezy są badania przeprowadzone przez brazylijskich naukowców. Na podstawie analizy wyników eksperymentu wywnioskowano, iż kokosy (jak również produkty z nich pochodzące) mogą wspomagać proces utraty nadmiaru zbędnych kilogramów, szczególnie w przypadku otyłości brzusznej. Wszystko to za sprawą średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie są magazynowane w tkance tłuszczowej. Ponadto, zarówno krem kokosowy, jak i olej pozyskiwany z owoców palmy kokosowej, stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, które jest w stanie zapewnić nam uczucie sytości, a dodatkowo przyczynić się do zachowania prawidłowej perystaltyki jelit, również w okresie odchudzania. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie założonych efektów możliwe jest tylko dzięki połączeniu spożywania kremu kokosowego ze stosowaniem zaleceń zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia. W celu ustalenia odpowiedniego dla indywidualnych wymagań organizmu jadłospisu, warto skorzystać z porady wykwalifikowanego dietetyka.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania kremu kokosowego

Stosowanie kremu kokosowego w odpowiednich ilościach w większości przypadków jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego spożywaniem. Po pierwsze, spożywanie nadmiernych ilości niniejszego produktu nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z poważnymi zaburzeniami w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Po drugie, ograniczenie ilości spożywania kremu kokosowego wskazane jest w przypadku pacjentów, u których rozpoznano otyłość. Warto również wiedzieć, iż kokosy mogą u niektórych osób wywoływać reakcje alergiczne. Dlatego też, warto wprowadzać krem kokosowy do swojej diety stopniowo. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po jego spożyciu (np. bólu brzucha, biegunki, nudności, duszności, zaczerwienienia skóry oraz/lub wysypki), warto zgłosić się na konsultacje do gabinetu alergologa, lub w przypadku wystąpienia ostrych objawów, zgłosić się na szpitalny oddział ratunkowy.

Krem kokosowy – cena

Krem kokosowy sprzedawany jest w szklanych słoikach o pojemności 500g. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 12,00 – 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena kremu kokosowego uzależniona jest od aktualnie obowiązujących promocji na stronie producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na skład produktu i wybierać ten krem kokosowy, który odznacza się prostym składem, bez obecności substancji szkodliwych dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kremu kokosowego

Pytanie 1: Gdzie kupić krem kokosowy? Niniejszy produkt możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Niemniej jednak, kremu kokosowego warto poszukać w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób możemy zyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, bez potrzeby wychodzenia z domu.

Pytanie 2: Czy krem kokosowy można spożywać w przebiegu cukrzycy? Większość produktów pochodzących z kokosa charakteryzuje się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym. Dlatego też, krem kokosowy może stosowany być w odpowiednich ilościach przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. To doskonała alternatywa dla wszystkich tych osób, którym trudno jest rozstać się ze smakiem słodkich kremów kanapkowych.

Pytanie 3: Czy krem kokosowy nadaje się na kanapki? Dzięki swojej kremowej konsystencji, najnowszy produkt marki VIVIO idealnie nadaje się do smarowania kanapek. Wyjątkowy smak kremu kokosowego idealnie komponuje się ze świeżością truskawek oraz mięty, jak również pełnoziarnistych tostów. Z jego pomocą w kilka chwil jesteśmy w stanie stworzyć smaczne śniadanie dla wszystkich członków rodziny.

Pytanie 4: Jak właściwie przechowywać krem kokosowy? Niniejszy produkt najlepiej jest przechowywać w szklanym słoiku ze szczelną pokrywką. Warto chronić go przed wpływem wysokiej temperatury oraz promieni słonecznych. Krem kokosowy można przechowywać w lodówce. W ten sposób na dłużej zachowa on swoją świeżość. Warto również wiedzieć, że na powierzchni kremu często wydziela się warstwa tłuszczu. Nie ma się czego obawiać, jest to proces całkowicie naturalny. Dlatego też, przed bezpośrednim spożyciem kremu kokosowego, zaleca się jego dokładne wymieszanie.

Pytanie 5: Czy można samemu zrobić krem kokosowy? Doskonały krem kokosowy można przyrządzić we własnej kuchni. W tym celu należy przygotować świeży miąższ kokosowy (najlepiej z kilku orzechów) oraz blender. Następnie, należy mielić miąższ tak długo, aż uzyskamy konsystencję kremu. Warto jednak wiedzieć, że wydobywanie miąższu z kokosa często jest procesem czasochłonnych i wymagającym siły.

 

 

Podsumowanie

Krem kokosowy to doskonała alternatywa dla słodkich kremów czekoladowych, uwielbianych zarówno przez najmłodszych, jak i dorosłych. Charakteryzuje się on przyjemnym kokosowym smakiem i kremową konsystencją. Dzięki temu, krem kokosowy idealnie pasuje zarówno do przygotowywania dań wytrawnych, jak i słodkich deserów. Ponadto, możemy dodawać go do domowych kosmetyków, dzięki którym będziemy w stanie skutecznie odżywić naszą skórę.

Bibliografia

  1. A. Prior, F. Davidson, C. E. Salmond, and Z. Czochanska, Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies, “The American Society for Clinical Nutrition” 1981, http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short;
  2. Bujko J. (2016). Olej kokosowy - co warto o nim wiedzieć. Wszechnica żywieniowa SGGW;
  3. Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. (1995). Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795;
  4. Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280;
  5. Foale M., Harries H. (2011). Farm and Forestry Production and Marketing Profile for Coconut (Coconus nucifera). Permanent Agriculture Resources;
  6. G. Nevin, T. Rajamohan, Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague–Dawley rats, Department of Biochemistry, University of Kerala, http://e-spenjournal.org.marlin-prod.literatumonline.com/article/S1751-4991(07)00043-1/abstract;
  7. Jessa J., Hozyasz K. (2015). Wartość zdrowotna produktów kokosowych. Pediatria Polska 282;
  8. Kai Ming Liau, Yeong Yeh Lee, Chee Keong Chen, Aida Hanum, G. Rasool, An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity, “ISRN Pharmacol.” 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/;
  9. Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
  10. O. Ogbolu, A. A. Oni, O. A. Daini, A. P. Oloko, In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria, “Med. Food. 2007” nr 10 (2), s. 384-387 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080;
  11. Prasanth Kumar PK, Gopala Krishna AG. 2015. “Physicochemical characteristics of commercial coconut oils produced in India.” Grasas Aceites 66 (1): e062;
  12. Saulsbury C. (2016). Kuchnia Kokosowa. Kompletna książka kucharska. Vivante;
  13. Shijna Kappally et al. “Coconut oil – a review of potential applications”, Hygeia.J.D.Med.7 (2) October 2015; 34-41;
  14. Voon, P. T., Ng, T. K. W., Lee, V. K. M., & Nesaretnam, K. (2011). Diets high in palmitic acid (16: 0), lauric and myristic acids (12: 0+ 14: 0), or oleic acid (18: 1) do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults–. The American journal of clinical nutrition, 94(6), 1451-1457.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów