letnia wyprzedaż

Ryż jaśminowy 1000g

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAWietnam
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,41 zł

RABAT - 15%

9,90 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ryż jaśminowy 1000g Wartości odżywcze

SKŁAD: ryż jaśminowy

 

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna 1555kJ/366kcal

Tłuszcze 1,03g

w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,29g

Węglowodany 80,89g

w tym cukry 0,33g

Błonnik 1,8g

Białko 7,51g

Sód 0,01g


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Ryż jaśminowy 1000g Zastosowanie

Jak przygotować?

Przy gotowaniu ryżu jaśminowego ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną porcję ryżu powinno przypadać półtorej porcji wody. Ryż gotujemy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki. Następnie wyłączamy ogień, czekamy około 5 minut i ryż jest gotowy do spożycia. Ten proces obróbki sprawi, że ziarna będą sypie, miękkie i aromatyczne.

Do deserów i dań na słodko takich jak ryż z jabłkami lub truskawkami, ryż można ugotować na mleku lub napoju roślinnym.

 

Do czego wykorzystać ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzi się zarówno jako składnik dań wytrawnych jak i słodkich. Wykorzystasz go do przygotowania wartościowego śniadania, obiadu i kolacji. W kuchni azjatyckiej ryż jaśminowy służy do przyrządzania potraw z warzyw, drobiu, owoców morza oraz ryb. Wypróbuj poniższe przepisy z ryżem jaśminowym i ciesz się niebywałą delikatnością jego ziaren.

 

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Ryż jaśminowy 1000g KCAL

Kaloryczność ryżu jaśminowego wynosi 346 kcal na 100 g suchego produktu.


Ryż jaśminowy 1000g Opis

Ryż jaśminowy to gatunek ryżu długoziarnistego, który hodowany jest przede wszystkim w Tajlandii i wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Jedną z jego charakterystycznych cech jest lekko wyczuwalny, słodkawy zapach przypominający jaśmin - to stąd wzięła się jego nazwa. Ma także specyficzny, bardzo delikatnie słodki smak, określany niekiedy jako miodowy. Nie oznacza to jednak, że jest stosowany tylko do deserów - równie często podaje się go na słono. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

1. Czy ryż jaśminowy ma gluten?

2. Ryż jaśminowy w deserach

3. Ryż jaśminowy - gdzie można kupić?

Ryż jaśminowy - uprawa

Ryż jaśminowy, podobnie jak Basmati, należy do ryżu długoziarnistego. Jest on jednak od niego krótszy i ma bardziej okrągłe ziarenka. Po ugotowaniu jest też bardziej kleisty. Uprawiany jest przede wszystkim w Tajlandii. Poza Tajlandią, która jest jego głównym dostawcą, ryż jaśminowy uprawia się obecnie również w Kambodży, południowym Wietnamie i Laosie.

Ryż jaśminowy w kuchni

Przykładów zastosowania ryżu jaśminowego w kuchni jest wiele. Możemy go stosować tak samo, jak zwykły biały ryż - będzie bardzo dobry zarówno jako składnik dań, jak i dodatek do obiadu. Doskonale nadaje się do dań z warzywami, drobiem i rybami. Może być użyty do dań jednogarnkowych, np. smażonego ryżu z warzywami i tofu.

Ze względu na swój słodkawy posmak na pewno doskonale skomponuje się z wszelkimi owocami. Można użyć go do przygotowania ryżu z jabłkami i cynamonem lub z truskawkami i jogurtem. Ugotowany z dodatkiem mleczka kokosowego stanowi bazę do pysznego odżywczego śniadania. Do takiego ryżu wystarczy dodać ulubione owoce, orzechy lub pestki, odrobinę miodu i pełnowartościowe śniadanie jest gotowe.

Jakie właściwości ma ryż basmati?

Ryż jaśminowy ma bardzo dużo wartości odżywczych. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem białka i węglowodanów, a jednocześnie ma niewiele tłuszczu, więc często wybierają go osoby uprawiające sport lub odchudzające się. Może być także bez obaw spożywany przez tych, którzy miewają problemy trawienne - ryż jaśminowy jest lekkostrawny i nie obciąża żołądka, choć pozostawia uczucie sytości.

Jest to także doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminę E oraz potasu, magnezu, cynku, żelaza i fosforu. Dzięki tym właściwościom zaleca się jego spożywanie kobietom w ciąży i osobom z nadciśnieniem.

Przeciwwskazania

Ryż ma wysoki indeks glikemiczny i dużą ilość węglowodanów. Sprawia to, że osoby chore na cukrzycę powinny zachować umiar w spożyciu ryżu. Nadmierne spożycie ryżu może powodować skoki poziomu glukozy we krwi.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące ryżu jaśminowego:

  • Czy ryż jaśminowy ma gluten? Ryż jaśminowy jak i inne rodzaje ryżu nie zawiera glutenu i może być spożywany przez osoby chore na celiakię lub z nietolerancją na gluten.
  • Ryż jaśminowy w deserach Ze względu na swój słodkawy posmak ryż jaśminowy doskonale skomponuje się z wszelkimi owocami. Można użyć go do przygotowania ryżu z jabłkami i cynamonem lub z truskawkami i jogurtem. Ugotowany z dodatkiem mleczka kokosowego stanowi bazę pysznego odżywczego śniadania. Do takiego ryżu wystarczy dodać ulubione owoce, orzechy lub pestki, odrobinę miodu i pełnowartościowe śniadanie jest gotowe. Ryż jaśminowy jest również doskonały do przygotowania deseru ryżowego.
  • Ryż jaśminowy - gdzie można kupić? Ryż jaśminowy jest jednym coraz bardziej popularnym produktem zbożowym i znajdziemy go w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Dobrze jest zaopatrzyć się w ryż jaśminowy w internetowym sklepie ze zdrową żywnością ponieważ tu znajdziemy go w konkurencyjnych cenach.

Ryż jaśminowy - cena

Dobrej jakości ryż jaśminowy kosztuje nieco więcej niż ryż biały. Nie warto jednak oszczędzać, gdy zależy nam na wartościowym produkcie. Za kilogramowe opakowanie ryżu jaśminowego zapłacimy od 10 do 15 zł za kilogram.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Ryż jaśminowy 1000g Opinie o produkcie: Ryż jaśminowy 1000g

Ryż jaśminowy 1000g przepisy / Ryż jaśminowy 1000g zastosowanie

Ryż jaśminowy z mlekiem kokosowym

Ryż jaśminowy z mlekiem kokosowym

Składniki:

- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3-4 młode cebulki ze szczypiorem
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka soku z limonki

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojone cebulki i szczypiorek i smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Dodaj ryż i upewnij się. Wlej na patelnię bulion, mleko kokosowe i sok z limonki. Doprowadź całość do wrzenia. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion i mleko. Wyłącz ogień i odczekaj jeszcze 5 minut, nie zdejmując w tym czasie pokrywki. Podawać z kurczakiem, pieczoną rybą lub smażonym tofu.


Ryż jaśminowy z jabłkami i cynamonem

Ryż jaśminowy z jabłkami i cynamonem

Składniki:

- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 1,5 - 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 4-5 słodkich jabłek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Ryż ugotuj na mleku lub napoju roślinnym. Jabłka obierz, pokrój na plasterki, wrzuć na rozgrzany olej kokosowy. Dodaj przyprawy i cukier waniliowy. Duś na małym ogniu aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodać sok z cytrynu. Podawać ryż z jabłkami wyłożonymi na nim smażonymi jabłkami.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również