weekend taniej dostawy

Ryż arborio 1000g - - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAWłochy
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

11,31 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ryż arborio 1000g Wartości odżywcze

SKŁAD: ryż arborio

 

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna 1505kJ/355kcal

Tłuszcze 0,6g

w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,2g

Węglowodany 79,3g

w tym cukry 0,1g

Błonnik 2,8g

Białko 6,6g

Sód 0,0g


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Ryż arborio 1000g Zastosowanie

Jak przygotować?

Przy gotowaniu ryżu arborio ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną porcję ryżu powinno przypadać od półtorej do nawet 3 porcji wody (bulion z kurczaka, bulionu warzywnego czy mieszanki bulionu i białego wina).

W rondlu rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć drobno posiekaną cebulę, Gdy lekko się zeszkli wsyp ryż arborio, dokładnie wymieszaj i smaż przez moment na średnim ogniu – jego ziarenka nie posklejają się podczas gotowania. Gdy ryż delikatnie się zeszkli, wlej do rondelka około 1/3 szklanki wytrawnego białego wina i tyle samo bulionu i duś na małym ogniu bez przykrycia. Płyn powinien zostać niemal całkowicie wchłonięty przez ziarna. Dodaj więcej bulionu, stopniowo i pamiętaj o ciągłym mieszaniu – gdy płyn zacznie wyparowywać, dolewaj więcej. Proces powtarzaj do momentu, aż ziarenka będą miękkie – ważne jednak, by nie rozpadały się w trakcie mieszania.

Pamiętaj, aby ryżu arborio nie gotować na wodzie. Smak potrawy zależy bowiem od tego, jakiego płynu użyjesz. Tradycyjnie ryż na risotto przygotowuje się na bazie wina i bulionu, jednak możesz poprzestać na samym bulionie.

W czasie gotowaniu ryżu arborio dodajemy do niego ulubione składniki: warzywa (grzyby, dynia, szparagi, zielony groszek), białe mięso, ryby czy owoce morze.

 

Do czego wykorzystać ryż arborio?

Bez wątpienia włoska kuchnia nie byłaby taka sama, gdyby nie ta odmiana ryżu. Ryż arborio to podstawowy składnik risotto – arborio jest kremowy i delikatny, a do tego doskonale wchłania smaki. Oprócz risotto z ryżu arborio można przygotować słodkie desery na bazie mleka lub napoju roślinnego, owoców i bakalii. Niektórzy wykorzystują ten ryż do przygotowania sushi.

 

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Ryż arborio 1000g KCAL

Kaloryczność ryżu arborio wynosi 355 kcal na 100 g suchego produktu.


Ryż arborio 1000g Opis

Choć na polskim stole od lat nieustannie królują ziemniaki, to coraz chętniej przekonujemy się do innych dodatków takich jak kasze czy ryż. Najczęściej w polskiej kuchni spotykamy klasyczny ryż długoziarnisty. Zachęcamy, by trochę poeksperymentować w kuchni i zwrócić swoją uwagę na inną odmianę, jaką jest arborio – ryż prosto z Włoch, który wyśmienicie smakuje i ma szereg cennych właściwości! Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Ryż arborio - uprawa

Włochy są największym europejskim producentem ryżu. Rocznie zbiera się go w ilości aż 1,5 miliona ton, choć stanowi to tylko 1% tego, co zbierają rolnicy w Indiach.

Pierwsze wzmianki o włoskim ryżu pochodzą z XV wieku. Jednak uprawa na skalę przemysłową zaczęła się dużo później, bo dopiero w XIX wieku. Zbudowano wtedy system kanałów nawadniających pola i od tego czasu areał upraw zaczął się systematycznie zwiększać. Obecnie największe uprawy znajdują się na terenach Lombardii i Piemontu.

Przewagą włoskiego ryżu nad tym importowanym jest fakt, że cały proces wzrostu, zbioru i przetwarzania podlega pod surowe europejskie normy. Przy ryżu importowanym np. nie wiemy jakich środków chemicznych użyto podczas jego uprawy. Najsłynniejszą włoską potrawą z ryżem jest risotto, danie charakterystyczne dla północnych Włoch. Do jego zrobienia potrzebna jest odmiana arborio, ew. carnaroli.

Ryż arborio w kuchni

Ryż arborio po ugotowaniu jest lekko kleisty (dzięki amylopektynie), wilgotny, doskonale nadaje się do przygotowywania kleików, deserów, a przede wszystkim to najlepszy ryż do risotto, klasycznej potrawy Włochów. Największą jego zaletą jest dobre wchłanianie smaków.

Oprócz risotto, ryż arborio używa się do przygotowania słodkich deserów na bazie mleka lub napoju roślinnego z dodatkiem owoców, orzechów i bakalii. Niektórzy używają tej odmiany ryżu do przygotowania sushi.

Jakie właściwości ma ryż arborio?

Ryż arborio ma wiele cennych wartości odżywczych. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem białka i węglowodanów, a jednocześnie ma niewiele tłuszczu. Może być spożywany przez osoby uprawiające sport lub odchudzające się. Może być także bez obaw spożywany przez tych, którzy miewają problemy trawienne - ryż arborio jest lekkostrawny i nie obciąża żołądka, choć pozostawia uczucie sytości.

Jest to także doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminę E oraz potasu, magnezu, cynku, żelaza i fosforu. Dzięki tym właściwościom zaleca się jego spożywanie kobietom w ciąży i osobom z nadciśnieniem.

Ryż arborio - przeciwwskazania

Ryż ma wysoki indeks glikemiczny i dużą ilość węglowodanów. Sprawia to, że osoby chore na cukrzycę powinny zachować umiar w spożyciu ryżu. Nadmierne spożycie ryżu może powodować skoki poziomu glukozy we krwi.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące ryżu arborio:

  • Czy ryż arborio zawiera gluten? Ryż arborio jak i inne rodzaje ryżu nie zawiera glutenu i może być spożywany przez osoby chore na celiakię lub z nietolerancją na gluten.
  • Ryż arborio w deserach Ryż arborio doskonale skomponuje się z wszelkimi owocami. Można użyć go do przygotowania ryżu z jabłkami i cynamonem lub z truskawkami i jogurtem. Ugotowany z dodatkiem mleczka kokosowego stanowi bazę pysznego odżywczego śniadania. Do takiego ryżu wystarczy dodać ulubione owoce, orzechy lub pestki, odrobinę miodu i pełnowartościowe śniadanie jest gotowe. Ryż arborio jest również doskonały do przygotowania deseru ryżowego.
  • Ryż arborio - gdzie można kupić? Ryż arborio jest jednym coraz bardziej popularnym produktem zbożowym i znajdziemy go w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Dobrze jest zaopatrzyć się w ryż arborio w internetowym sklepie ze zdrową żywnością ponieważ tu znajdziemy go w konkurencyjnych cenach.

Ryż arborio - cena

Dobrej jakości ryż arborio kosztuje nieco więcej niż ryż biały. Nie warto jednak oszczędzać, gdy zależy nam na wartościowym produkcie. Za kilogramowe opakowanie ryżu arborio zapłacimy od 10 do 15 zł za kilogram.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Ryż arborio 1000g Opinie o produkcie: Ryż arborio 1000g - Vivio

Ryż arborio 1000g przepisy / Ryż arborio 1000g zastosowanie

Risotto z dynią

Risotto z dynią

Składniki:

- 250g dynii piżmowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100g ryżu arborio
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- świeży tymianek
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 0,5 l bulionu warzywnego
- sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż i gałązki tymianku. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pokrojoną w drobna kostke dynię. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente. Dodajemy ser parmezan. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.


Ryż arborio z mango i mlekiem kokosowym

Ryż arborio z mango i mlekiem kokosowym

Składniki:

- 2/3 szklanka ryżu arborio
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 dojrzałe owoce mango
- 1/4 limonki
- 2 łyżki lekko podprażonego sezamu
- listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Ryż dokładnie wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odsączyć. Zalać zimną wodą (1 szklanka), przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem na ok. 10 - 15 minut, aby ryż całkowicie wchłonął wodę.

Mleko kokosowe zagotować w garnku z dodatkiem ksylitolu i szczypty soli. 3/4 mleka wlać do ryżu i wymieszać. Resztę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną lub kukyrydzianą (uprzednio rozprowadzić ją w 2 - 3 łyżkach zimnej wody) i zagotować. Otrzymaną polewę zachować do polania ryżu.

Mango umyć, obrać i pokroić. Ułożyć na talerzych i skropić sokiem z limonki. Obok wyłożyć ryż, polać sosem z mleka kokosowego i posypać sezamem. Udekorować listkami mięty.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również